Juanma Ramón: "La destitució del nostre assessor és una decisió que trenca qualsevol marc normal de convivència en un co-govern”

Analitzem amb el portaveu de Compromís per Paterna la situació actual del Pacte del Batà

Des del passat mes de juliol Paterna viu la crisi del Pacte del Batà a causa dels pressupostos 2018. València Extra ha parlat amb Juanma Ramón, portaveu de Compromís per Paterna, un dels socis del govern. Sempre amb la voluntat d’informar i conéixer totes les visions encetem este especial i la setmana que ve parlarem amb el portaveu de Paterna si se Puede, Frederic Ferri.

Malgrat els esforços que s’han fet des de tota la redacció de València Extra per a concretar una entrevista amb l’alcalde de Paterna, el seu gabinet de comunicació no ha concretat cap dia en el mes i mig de gestions. Per tant, no hem pogut comptar amb la versió de l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo.

El passat Juliol es van presentar els Pressupostos 2018 als mitjans de comunicació però a final del mateix mes dos del socis de govern van mostrar el seu desacord. Com s’arriba a esta situació?

Realment el que es presenta en Juliol és un esborrany de pressupostos. Però per part de l’àrea de participació ciutadana comença l’inici d’eixe procés de participació. El canvi de ritme o la discrepància o el detonant comença quan des de Participació ciutadana ens comuniquen que necessiten més temps per a estudiar-ho i fer propostes.

Des de Compromís volem fer cas a la petició de Participació Ciutadana perquè al cap i a la fi és la veu de la ciutadania. Nosaltres no teníem cap inconvenient en donar-los més temps i és  des de l’altra part del govern del Batà, el PSPV;  no volien perllongar eixe procés de participació i volien aprovar els pressupostos el mateix juliol.

Eixe és l’inici d’esta pseudocrisi de govern i és l’únic entrebanc que hem tingut. Nosaltres des de Compromís volíem acceptar eixa proposta del Consell Territorial. Des de l’altra part ens diuen que no i des d’eixe moment hem intentat arribar a un acord per a totes les parts.

Ara estem contents perquè després d’estes setmanes i reunions la part del PSPV ha accedit a donar eixe temps al Consell Territorial i tindrem un mes de setembre amb tota eixa activitat per aprovar-ho.

Però a més, la situació de tensió creix quan sense cap tipus d’explicació, l’alcalde decideix de forma unilateral destituir a un dels vostres assessors. Quina justificació vos ha donat?

En estos moments encara no hem tingut resposta ni cap explicació. Nosaltres ho hem dit públicament que és una decisió que trenca qualsevol marc normal de convivència i de comunicació en un co-govern. És el que hem transmés tant a l’organització del PSPV ací a Paterna com a Blanqueries.

Tampoc entenem eixa reacció desmesurada de fulminar de manera unilateral a un assessor del teu soci de govern i estem pendents encara del perquè d’eixa decisió.

Des de Compromís per Paterna heu pres alguna decisió a este respecte?

Nosaltres el que férem la setmana passada va ser demanar eixa comissió de seguiment del pacte i en este cas demanàvem una de caràcter urgent però el soci de govern (el PSPV) no ha accedit a convocar-la i seria precisament en eixa comissió on hauríem de parlar del que ha passat i a on volen portar realment el pacte.

La nostra postura està clara en el sentit de posar la responsabilitat que tenim amb el nostre poble i l’expectativa creada. Després d’un any de Compromís en el govern, hem donat un impuls per fi a moltes accions en este últim any i la nostra prioritat és culminar el nostre projecte polític, continuar treballant en eixa responsabilitat però hi ha coses per les quals no es pot tragar. Independentment de la persona, eixes actituds sense avisar ni comentar i prendre una decisió així unilateral trontolla una relació que fins al moment ha sigut bona.

Compromís de Paterna està a punt de complir el primer any dins del govern local amb el Pacte del Batà. Amb tots estos últims esdeveniments, quin balanç fa?

Malgrat este últim trago del mes d’agost, nosaltres estem molt satisfets amb la tasca que s’està fent pels nostres regidors i de la coordinació que hi ha entre les àrees. El poble de Paterna ens ho demanava després d’una minoria del PSOE en el govern i jo crec que ara és quan s’estan fent coses i l’impuls en les polítiques de fons a nivell de serveis socials, la participació ciutadana, l’ordenació del territori, la promoció del comerç, la dona, la promoció lingüística, etc. Crec que hem donat una espenta important i crec que el poble ens ho està agraint.

Però també et dic que tots estos factors que inestabilitzen una relació són els que hem de tallar i assentar-mos i escoltar les explicacions i després prendre les mesures.

En eixa reunió fonamental dels tres partits del govern local a Paterna, es trobava Frederic Ferri com a portaveu de Paterna si que puede, vosté com a portaveu de Compromís per Paterna i la portaveu del PSPV. Però resulta cridaner que en una primera reunió tant important no estiga el mateix alcalde per a aclarir i solucionar els malentesos, Vos ha donat alguna explicació?

Eixa explicació i eixa reunió és la que estem demanant des de finals de Juliol. L’alcalde va explicar en premsa que s’anava a convocar eixa comissió del seguiment del pacte. Després es va convocar una reunió de participació ciutadana sense participació i des de Compromís ja ho diguérem. En eixa mesa, estaven els portaveus però no sé les raons de l’alcalde per no vindre a esta reunió.

En eixa reunió que ni era de participació ciutadana, ni es va comentar el tema del cessament de l’assessor però independent es va treballar bé i  estem conforme amb què s’acaten les propostes de Participació Ciutadana.

A més del PSPV, també hi ha un tercer soci de govern. Parlem de Paterna sí se puede. Quina relació teniu amb este soci de govern?

Molt bona. Nosaltres ho defensàvem quan es va fer el Pacte i tenim molt bona relació. És una relació fluida. No estan gestionant ninguna àrea però els regidors sí que estan en eixa junta de govern plural com sempre hem demanat i un poc a l’espill que es fa al Botànic, donant suport a les polítiques que es fan des de les àrees, etc.

Què esperes del pròxim mes de setembre?

Esperem tindre eixa proactivitat de cara a la participació i que es tinga eixa informació com es va demanar i es va acordar. Que es tinguen eixes reunions per a explicar el projecte i que la gent puga participar i enriquir més un procés de participació de qualitat. Per altra banda, restablir eixes relacions amb el grup del PSPV, restablir eixa confiança i continuar treballant en els pressupostos de 2018.

Veus futur en el Pacte del Batà?

El millor que pot passar és que el govern del Batà continue vigent i siga un cicle que puga durar més d’una legislatura i demostrar a la gent que en governs plurals també es funciona i es gestiona en prioritat de transparència i de participació.

 

Vosté es troba al capdavant de Gespa, l’empresa pública de Paterna des de fa pràcticament un any. Quin balanç ens pot fer?

S’estan fent coses en pro d’eixa transparència. Per primera vegada es fan unes borses de treball públiques on els candidats ja tenen una baremació prèvia i publicada i ja saben en quines condicions es presenten, la publicació de les bases per les xarxes, un procés obert com mai s’havia fet fins al moment. Ara estem en una fase de licitar contractes menors entre 18 i 50.000 euros que veuran els fruits d’estalvi per a l’empresa pública perquè s’estan licitant serveis que abans no es feien i així estem trobant millors preus. Hem encetat processos la contractació de personal amb la presentació de currículums cecs, anònims, per a garantir la igualtat d’oportunitats més encara.

El Port Mediterrani sempre ha sigut un dels punt del desacord de Compromís i PSPV. En quina situació es troba en estos moments este projecte?

Port Mediterrani o més bé Mort Mediterrani. Des de setembre de l’any passat ja sabem que eixe projecte no entra dins de l’Ajuntament de Paterna però tampoc del Consell de la Generalitat Valenciana. No hi ha cap novetat a nivell administratiu i no hi ha cap nou projecte com s’ha anunciat en premsa.

Nosaltres mantenim la nostra postura igual de contundent des de 2012 quan el Partit Popular va presentar el projecte. Continuem defensant que és un projecte que està lluny del model econòmic que nosaltres defensem. de grans centres comercials en lloc d’una promoció del comerç local i pensem que l’urbanisme sostenible no passa per carregar-se i omplir de formigó de zona forestal de la Mola. Destrossaria una bona part de la Mola i nosaltres continuem defensant i dient que seria un paratge per a protegir no només per a Paterna sinó per a tota l’àrea metropolitana.

A nivell de Consell, el pronunciament és clar i és un projecte que no entra dins de dels plans de la Conselleria ni del model econòmic. Defensem la Mola tal com és tal vegada perquè la coneguem i perquè l’estimem.El PP la volia per pàrquings, hotels i casinos que no ho diuen. Diuen que no s’estima algo que no es coneix. La Mola té moltes potencialitats.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + 10 =

jornadas gastronomicas el puig