"Foios no deixa de costat al teatre i celebra la XVIII edició d'Escènia sota el lema 'cultura segura'"

Entrevistem a Juanjo Civera, regidor de Cultura de Foios, amb motiu del festival de teatre novell, emblema de la localitat

Guardar

Foios
Foios

La cultura és un dels sectors més castigats per la pandèmia pel Coronavirus. La dansa, la música i el teatre s'han vist incapaços de desenvolupar la seua activitat per ser inevitablement un lloc de concentració social. A poc a poc, les mesures per a frenar l'expansió de la Covid-19 han anat avançant i s'està reprenent l'activitat. L'Ajuntament de Foios ha volgut continuar amb la seua aposta per la cultura i per això comença aquest diumenge la dessetena edició d'Escènia, la mostra de teatre novell de Foios, fins al 13 de setembre. Aquesta volta no se celebrarà a l'auditori, però els espectadors podran gaudir de les obres al parc Rei en Jaume per a garantir les mesures de seguretat. Fora de les seues dates habituals i amb un format reduït a causa de la situació sanitària, la cultura del teatre ha aconseguit fer-se un lloc en un calendari marcat per la Covid-19. Hem entrevistat a Juanjo Civera, regidor d'Educació, Cultura, Memòria i Qualitat Democràtica, i Comerç amb motiu d'aquesta celebració.

1- Què suposa el festival Escènia per a Foios?

El festival és considerat un dels nostres emblemes, ja que portem celebrant-lo 18 anys. És una mostra que desperta molt d'afecte a la ciutat, i és un aspecte molt important en l'àmbit local, provincial i fins i tot al voltant de la Comunitat Valenciana.

2- Com va afectar la pandèmia en la celebració de la XVII edició?

En primer lloc l'Escènia d'aquest any serà una edició molt diferent perquè per primera vegada no actuarà l'Escola de Teatre, el grup de novells local. Donat que no han pogut fer els assajos pel confinament decretat per l'estat d'alarma, ha sigut impossible que pogueren participar. Ells sempre actuen com a amfitrions i fan l'obertura d'Escènia encara que no hi participen en el concurs de premis. Aquest any, a soles faran les seues representacions les companyies de teatre novell que participen en el concurs.

A banda d'aquesta qüestió, la pandèmia ha canviat el festival per moltes coses. En primer joc, el fet d'haver d'escollir entre ajornar o cancel·lar les festes, ja va ser un repte. Òbviament, nosaltres hem volgut continuar amb l'aposta per la cultura i per això hem volgut posar-nos al dia quant a les mesures de seguretat, per poder celebrar-lo.

Per altre costat, posarem en marxa les mesures més estrictes inclús que les dictades per les autoritats. També ens veiérem obligats a canviar de lloc des de l'auditori al parc Rei en Jaume -que té un amfiteatre molt gran- per a garantir les distàncies i una ventilació adequada. A més, el format també ha canviat, ja que abans la mostra durava 7 dies i ara a soles 4 dies. Per altra banda, la clausura serà telemàtica per a reduir riscos de contagis.

Tot i que es permetien altres condicions, hem preferit reduir l'aforament al 60% d'assistència, encara que és obligatori l'ús de mascareta, per a garantir la màxima seguretat.

3- Com incideix la celebració del festival a l'interés dels ciutadans del poble?

Afortunadament la rellevància que té la mostra dins del poble és clarament ascendent any darrere any. Des del seu començament, no ha parat de créixer, i, a més, cada vegada s'interessen pel teatre més persones jóvens.

Açò es tradueix també en l'Escola de Teatre del poble que cada volta creix més, tot i que va començar abans que existira el festival.

4- Pots contar-nos com són els participants en el concurs? Sabem que alguns venen des de Madrid o Lleida. Què tenen en comú?

La selecció dels participants es fa mitjançant la regidoria de Cultura, un jurat format per gent de l'Escola de Teatre i una porció dels assistents. Amb eixa combinació de perfils s'elegeixen 12 concursants dels quals queden els 4 que finalment participaran.

Aquest any totes les obres són de fora de la Comunitat Valenciana, no obstant això ha sigut perquè quan vàrem ajornar la data d'Escènia, la companyia que havíem seleccionat ja estava compromesa amb altres esdeveniments.

Pensem que la reserva de companyies de fora fan de la mostra un lloc més gran de projecció. És a dir, atrau més rellevància fora del territori valencià. Pel que fa a les bases del concurs a soles ens fixem en el fet que siguen productors novells, amb no més de 3 anys d'experiència, però no cal ser en valencià o ser de València.

5- Creus que la XVIII edició d'Escènia és una bona forma de reactivar l'economia per al poble després de tants mesos tancats per la Covid-19?

És cert que qualsevol acció cultural o esportiva atrau gent de fora i mou l'economia als bars. Sempre hi ha gent que ve abans, consumeix als restaurants i després va a l'espectacle. També és cert que no volíem suspendre Escènia per cap concepte. No volíem deixar de costat al món del teatre perquè la mostra és un trampolí de projecció per als participants. Amb 'cultura segura' volem celebrar Escènia per l'afany de mantindre viva la cultura.
Destacats