Juan Ramón Adsuara: "La política social i l'ocupació són el pilar d'aquesta nova legislatura"

Parlem amb l’alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, sobre els projectes de futur per al municipi valencià

Guardar

Juan Ramón Adsuara: "La política social i l'ocupació són el pilar d'aquesta nova legislatura"

Juan Ramón Adsuara va tornar a aconseguir el suport de la ciutadania per a posar-se al capdavant de l'alcaldia d'Alfafar, però, en aquesta ocasió, amb majoria absoluta. La seua aposta decidida per col·locar a les persones en el centre de la política, millorant així la qualitat de vida dels veïns i veïnes d'aquest municipi valencià, ha marcat la diferència. Hui, parlem amb ell sobre els reptes que afronta en aquesta nova legislatura.

En les últimes eleccions, el PP va aconseguir una majoria absoluta, Quina valoració fas?

Una valoració de gran responsabilitat i compromís. El meu partit, pel seu passat, no està traient els resultats que hauria de traure i en l'àmbit municipal que la gent continue apostant pel que nosaltres començarem en 2011 dona molta responsabilitat i compromís respecte a estar a l'altura de la confiança que han depositat en el teu equip de govern. Estem més alerta i intentem pujar el llistó més del que el teníem.

Tirant la vista enrere, Quin balanç faries d’aquesta nova legislatura a l’Ajuntament d’Alfafar?

Hi ha una cosa que els explique als regidors alguna volta. Ara, quan tenim una reunió parlem de quines partides donem inversió, i a voltes passa que tots volen invertir en l'àrea que porten. Jo els dic que s'ho agarren amb molta tranquil·litat, perquè fa huit anys, quan nosaltres començarem, no es parlava d'on es feien les inversions, sinó d'on retallàvem. Eren temps de crisi i l'ajuntament estava en una situació molt complicada.

Aquest és el balanç que faig, que hem treballat a poc a poc, utilitzant la prudència i molta calma. Ara açò es transforma en què hi ha un ajuntament sanejat i ara qualsevol àrea té una partida per a fer inversions i millorar el poble dia a dia.

"És hora de fer un Alfafar gran, però sempre des de la prudència"

En aquesta nova legislatura, Quins són els reptes?

Tenim dos pilars, però l'eix és el mateix: les persones. La nostra prioritat és sempre la persona, el veí o la veïna d'Alfafar, en cada decisió que prenem.

En aquest cas, ens ajudem de l'estadística i les enquestes de qualitat. Hem vist que ara la gent vol, a banda de continuar amb els serveis que funcionen, fa falta equipament. Això és inversió, però per a continuar creixent com a poble. Quan dic equipament no parle de grans obres, sinó de veure de quina forma dignifiquem millor a les associacions, donem qualitat de vida a les escoles de música amb instal·lacions com toquen... a part de tres bandes de música tenim una rondalla, tenim ací la seu de l'Horta Sud i més de 200 xiquets. Això cal posar-ho en valor.

També la Residència de Majors o el Centre de dia... Són coses que cada vegada tenen més demanda. Tant en joventut hem de donar equipaments nous, com en cultura i per als més majors.

Per un altre costat, seguir apostant per la política social. Enguany les partides de 2020 van reforçades respecte a altres anys, però en aquesta legislatura sobretot ens centrem en la formació, per una banda dels més joves, menors de 25, però també els qui no continuen a l'institut veure de quina forma, per mitjà de l'Ajuntament, tinguen l'oportunitat de tornar a l'estudi. I als majors de 55, per a reciclar-se i que tinguen oportunitats en la nostra zona comercial.

Aquest és el pilar, la política social i l’ocupació, on més força hem de fer en aquesta legislatura

Recuperant la idea del centre de dia i la residència, ens pots avançar alguna cosa?

Sí. La nostra idea és fer una consulta ciutadana, i veure quines són les prioritats. Més o menys ja sabem què pensa la gent, però a més anem a fer una consulta en Internet o amb cartes informatives perquè la població es puga dirigir a nosaltres. Després de la consulta, volem explicar que l'Ajuntament està sanejat. Quan estem sanejats, podem pagar a poc a poc un crèdit sense haver d'apujar impostos, sinó que en l'exercici, podríem anar a un crèdit bancari. Per tant, tenim ara un Ajuntament que a penes tindrà deute d'ací a poc, i podem anar fins a un 110% del nostre pressupost, en aquest cas uns 6 o 7 milions d'euros per a invertir en els terrenys per a la residència, o en la sala polivalent, en l'escola d'adults, o en la passarel·la per unir el poble amb l'Albufera...

Alfafar s'ha adherit a la Xarxa de Ciutats Saludables i a Xarxa Salut. Què suposa per al municipi?

Sobretot molta activitat. És una forma de conscienciar des dels col·legis, tant en l'alimentació com en hàbits saludables per a les persones i sobretot conscienciar a la gent major. És una acció molt transversal, perquè són, a més, programes perquè els majors no es queden en casa. Hi ha una cosa molt saludable també, que és el tema psicològic, i la soledat cada vegada és més un problema. És una cosa que volem treballar.

Tenim el voluntariat, tallers... amb els hàbits saludables volem fer moltes accions perquè la gent isca de casa, que no es quede a soles. Estem en la Xarxa per això, perquè la gent es menege, perquè quan hi ha activitat i la gent socialitza, se senten millor i la soledat s'atenua.

Dins d’aquesta xarxa està el projecte 'Alfafar Camina', una iniciativa on tota la ciutadania s’uneix...

Sí, a més, els hàbits saludables també tindran un centre d'interpretació de l'Arròs, en l'àmbit comarcal; on també va un centre de l'Albufera, de totes les rutes per a caminar i crear aquest hàbit de caminar. També amb tallers de cuina per als més menuts i els més majors, sempre en temes de cuina saludable. Tot per a l'envelliment actiu.

Alfafar està impulsant el tema del reciclatge amb la implantació del contenidor marró. Per què?

Estem intentant conscienciar, treballar la petjada de carbó. Estem adherits al PACEs, el Pla de la Diputació per al Pacte d'Alcaldies de 2030. Davant el canvi climàtic nosaltres també som una ciutat susceptible d'inundacions, amb un parc natural que hem de cuidar... i nosaltres hem d'aportar el nostre granet de sorna. El marró és perquè som conscients que a partir d'aquests residus es farà el compost i s'estalviarà en fertilitzants i adob artificials, que a més contaminen de nitrats la terra. Hem de conscienciar a la gent sobre el reciclatge.

També dotar de més punts nets per a depositar les piles. Hem signat amb la Federació Espanyola de Municipis per a ficar els nous micropunts nets al municipi. Cada vegada intentem portar més l'ecoparc mòbil de l'EMTRE a Alfafar perquè la gent tinga l'opció de poder reciclar.

El contenidor marró és per a tirar l'orgànic i fer el compost, l'implantarem amb una campanya de comunicació, no ficarem els contenidors i s'ha acabat. Volem fer campanyes, amb punts d'informació, a les cases o col·legis i per les xarxes socials.

A part de mesurar l'eficiència energètica en edificis municipals, també volem mesurar la petjada de carbó; ara que anem a canviar els cotxes de la policia perquè siguen híbrids, etc. Són polítiques transversals per començar la transició energètica que hem de fer. Nosaltres com un ajuntament xicotet que som, volem ficar el nostre granet de sorna.

A gener de 2020, entra en vigor una millora del model de control i fiscalització de l'Ajuntament per a millorar la transparència. Quines millores aporta?

Nosaltres hem tingut ja eixe control durant el mes de novembre. Les millores que porta és una forma més transparent de cara a tots, per al veí, perquè gestionem els seus impostos i hem de retre compte als nostres caps, que són els veïns. Això farà que els ajuntaments que estem sent auditats estarem en un rànquing i podem veure quines accions estem fent correctament i quines són susceptibles de millora per a donar molta més informació i ser transparents. També és veritat que és una càrrega més de treball, però la finalitat és la millor transparència.

Alfafar va ser pionera en 2014 de les aules Col·labora. Quina acollida té?

Segueixen funcionant, és cert que cada dia menys alumnes l'utilitzen, que és bon senyal. Ara estem passant al programa Red Coratge, on es tracten temes més a fons, com pot ser la formació entre iguales, la conscienciació contra el bullying... tenim una app desenvolupada perquè la puguen tindre tant pares com alumnes i en aquesta legislatura, la Red Coratge és la fase dos de les Aules Col·labora. S'intenta conscienciar des del principi als jóvens en els bons hàbits en tots els aspectes de la vida, i que això els done peu a poder seguir formant-se sense problemes i més oportunitats de treballar en el futur.

Un any més heu donat el bo escolar, Quins beneficis aporta i quines altres accions es fan en aquesta línia?

Intentarem ampliar-lo un poquet més, que encara podem. És una partida que destinem a la que s'adhereixen tots els xicotets comerços d'Alfafar. Per tant, les famílies tenen un xicotet respir a l'hora de comprar el material escolar, però també redunda perquè compren en el xicotet comerç.

Això pot solucionar alguns mesos de tirar endavant al xicotet comerç, és una forma d'economia circular, que els recursos es queden en el poble. És una cosa que no podem abandonar, és més, caldria plantejar alguna cosa més.

Ara estem amb les ajudes del transport, per als universitaris, i volíem ampliar a la formació professional i al batxiller, o al revés. I el xec bebé també és una cosa que per als nous pares també pot ajudar un poc sempre que redunde que la compra de totes les necessitats per a la criança d'un bebé siguen en el xicotet comerç d'Alfafar.

A les portes de Nadal és quasi obligatori parlar sobre la programació, que ja l’heu presentada, i que, a més, està pensada per a tots...

Sí, normalment tots els Nadal tenim tres o quatre sales polivalents i intentem repartir o distribuir entre tots els rangs d'edat la programació: els majors, els xiquets amb els pares... i repartit també en els barris perquè la gent no haja de desplaçar-se tant.

Cultural, d'oci i per a totes les edats. Els majors tenen la seua amb el seu horari, els menuts també i per al públic adult també. Teatre, mags, coses que puguen omplir les vesprades dels xiquets, que als iaios els donen el seu descans de cuidar als nets, i que no estiguen en el mòbil totes les vacances. També que els pares puguen participar, gaudir del poble i les activitats amb els seus fills.

Enguany també introduïm una xicoteta Sant Silvestre com a prova, junt amb el xicotet comerç per a promocionar-lo. Per tant, social, cultural i esportiu.

"Em mou el municipalisme, eixir al carrer i que la gent puga dirigir-se a tu"

I una altra pregunta obligatòria són els pressupostos de 2020. Quines línies s'abordaran?

Seguim apostant per la política social, la política de les persones. Eixe eix és el més important, el prioritari. Ampliarem un poc els equipaments. Cal tindre en compte que per llei tenim una pujada salarial per als funcionaris, els operatius de la policia, la zona comercial cada vegada és més dinàmica i hem de reforçar la seguretat en la zona comercial i en el poble.

Cal modernitzar l'administració electrònica, la finestra única, les gestions telemàtiques... això fa que el software d'informàtica calga actualitzar-lo perquè aplegue el dia que la gent des de la seua casa puga fer totes les gestions i no haja de desplaçar-se a l'ajuntament. Sobretot intentar que cap servei dels que estem donant, i que la gent ha valorat entre un 7 i 8'5, no baixe i no es veja minvat cap servei de la ciutadania.

A més ocupes el càrrec de portaveu del PP en la Diputació. Com el compagines amb l’alcaldia?

Amb moltes hores de faena. Delegar en tots els companys, deixar fer... però sobretot amb moltes més hores que abans era el meu temps lliure per a passejar o fer esport, i ara sacrifiques per a portar-ho endavant. També hi ha alguns aspectes que, estant només ací, no eres conscient que tenen altres companys teus d'altres pobles i que entre tots hem de treballar.

Hi ha una cosa que ens uneix, l'altre dia estàvem parlant de l'exclusió bancària. Els pobles menuts diuen que la despoblació els porta a l'exclusió bancària, però també ens està ocorrent a nosaltres, pobles com Massamagrell, Paterna, Torrent o a Alfafar. És una cosa que necessitem iniciatives d'altres Diputacions i demanarem al president que ho tinga en compte i prenga mesures per a evitar-ho.

Aprens molt, sobretot dels pobles més xicotets, estic aprenent l'esperit de sacrifici i la vocació dels alcaldes que treballen en una fàbrica, i els caps de setmana els dediquen als pobles... és d'admirar i fa que vulgues més la política municipal.

Digueres que un dels teus objectius és rearmar el partit perquè en 2023 el PP siga la força més votada, Com s'aconsegueix?

En l'àmbit provincial espere que ara que han passat les eleccions, ara ja hi ha calma, ve l'hora dels Congressos. Cal fer un congrés provincial, i jo ara faré un pas al costat i ajudaré en tot el que puga i naixerà un president o presidenta nova, que donarà peu als congressos locals. Ací és on hem de fer molta faena de buscar els millors candidats, veure què està fent el govern autonòmic i els locals i oferir una alternativa.

En aquesta transició d'aquests anys que hem estat un poc regenerant-nos, aprofitar i eixir en 2023 a mostrar-nos com a un PP en l'àmbit provincial capaç d'ocupar grans alcaldies, de dirigir la Diputació i d'alguna forma rellançar el municipalisme.

Sona el teu nom per a presidir el partit de la província de València. Com et veus?

Ara estic en la gestora. Sóc el president, però de la gestora. Quan aplegue el moment es decidirà i jo tampoc he de prendre part en açò, la decisió és del partit, que supose que em seurà per a veure com organitzem i llancem el congrés provincial, però com t'he dit, hi ha un compromís que són tres legislatures. En aquesta situació, una població tan gran com Alfafar ha confiat en tu i el teu equip per a tirar endavant... cal pensar-ho molt, però ací hi ha molta faena per fer. Hem estat huit anys treballant i sacrificant-nos, els veïns, veïnes, corporació municipal... tots per a pagar el deute que teníem, passar les dificultats que hem passat. Ara, que pareix que estiga revertint la situació és hora de fer un Alfafar gran, d'aportar coses que ens feien falta històricament, sempre, com he dit abans, des de la prudència.

Aquest compromís i aquesta responsabilitat pesa molt davant d'un congrés provincial. Madrid ho vol tot, ser president de la gestora, però també portar bé la teua alcaldia... som humans. Hem de prendre decisions i es prendran pel bé del partit i sobretot pel bé d'Alfafar.

Ja per últim, Què et mou per a continuar sent polític?

Com t'he dit abans, el carrer. El dia a dia. Jo no sé si podria estar sense ficar-me en cap partit, no sé si podria estar aquests dies a Madrid dins d'un congrés tancat, tal com estan parlant ells, i pensant que aquest país porta 18 mesos sense govern, sense pressupostos, paralitzat completament. I en conseqüència paralitzen l'administració autonòmica que té les competències dels serveis socials i paralitzen ajuntaments, perquè no donen les aportacions.

Això és trist, jo no podria. Em mou el municipalisme, eixir al carrer, que la gent es puga dirigir a tu directament i et conte com està la situació. Després tu fer alguna cosa que es puga veure plasmat en el carrer, amb una millor política o millor qualitat de vida. Crec que, per la meua forma de ser, no toleraria estar tancat en un congrés o estar 18 mesos sense prendre decisions per a millorar la vida de les persones.

Destacats