25n
25N
25N

Baldoví: "el no de Compromís a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma és per a construir una sanitat pública valenciana en condicions"

Entrevistem a Joan Baldoví, el diputat de Compromís al Congrés dels Diputats a Madrid sobre el vot en contra a la pròrroga de l’estat d’alarma i sobre l’infrafinançament valencià

Baldoví: "el no de Compromís a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma és per a construir una sanitat pública valenciana en condicions"
23/05/2020 -

Els problemes valencians pareix que es queden a la meitat del camí de Madrid quan els socis de govern reclamen el mateix al parlament valencià, i d’aquesta manera ho denuncia Joan Baldoví, el diputat de Compromís al Congrés dels Diputats.

Enmig de crítiques i elogis es troba el diputat suecà, qui després de votar no a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma ha rebut crítiques fins i tot de diputats valencians de Podem, qui defensen el mateix que ell a les Corts Valencianes. “Els síndics del PSPV i de Podem, Mata i Davó han signat una Proposta No Legislativa (PNL), que jo mateixa estic defensant a Madrid”.

A més a més, l’infrafinançament, ja històric, que ve reclamant la formació taronja valencianista, però també altres socis de govern com els socialistes o Podem, es troba certs problemes, i és que quan aquest problema arriba a Madrid, Compromís és l’únic partit que en parla. Baldoví ho té clar: “no té trellat que ací defensen una cosa, i a Madrid es queden muts, les crítiques no haurien d’anar a Compromís, si no haurien d’anar a la cúpula del PSOE i de Podem de Madrid, per tal d’arribar a un acord amb nosaltres que facilite que la sanitat pública valenciana tinga més recursos per a combatre aquesta pandèmia”.

Si ara en plena crisi i en plena pandèmia, no toca reclamar els recursos per a la sanitat pública valenciana que té menys metges i metgesses, menys infermers i infermeres, menys matrones, menys llits d’hospital, menys llits d’UCI que la mitjana espanyola, quan serà el moment? Joan Baldoví 

Sobre Montero, infrafinançament i sanitat pública parlem a l’entrevista telefònica a la qual Baldoví ha accedit per a València Extra.

Què creus que és el que et diferencia de tots els altres polítics?

Poden ser moltes coses, però crec que fa cinquanta anys que pense el mateix, i potser açò és la fita de la meua vida, estic fent ara el que somniava amb setze anys. A més, de vegades faig les coses perquè crec que és la meua obligació. Jo tinc una manera molt calvinista de fer la feina, i això m’ho va ensenyar mon pare, a què u mateixa ha de complir les seues obligacions, ha de treballar, ha de ser seriós a l’hora de treballar i que quan la gent et reconega el treball i et diu que ho estàs fent molt bé, per a mi és molt important.

Com has rebut les crítiques a la decisió de Compromís del vot en contra a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma?

Partim de la base, que era una decisió molt meditada, molt compartida, ja que la vaig consultar amb Mónica Oltra, amb Natxo Serra com a portaveu dels vers i també amb Àgueda Micó com a secretaria general del Bloc. Per això dic que no era una decisió improvisada. Quan u fa aquesta feina, sap que està exposat a tindre bones crítiques, com quan m’he clavat amb la dreta, que he rebut molt bones crítiques i molts aplaudiments, i per altra part, ara he tingut una allau de crítiques de les mateixes persones que fa unes setmanes estaven alabant-me. Bé, u quan es clava en política ja sap que açò pot passar, i jo les crítiques les encaixe bé i ho puc entendre tot. No obstant això, aquesta decisió, primer que tot, me la creia, i l’he defensat molt, i també, sempre he defensat aquest govern i de vegades, amb més entusiasme que el mateix govern, però era una decisió, insistisc, meditada, i com diem els valencians, carregada de raó. Es pot pactar amb tot el món, es poden pactar totes les coses i no es pot pactar en una comunitat autònoma pobra, mal finançada i que l’únic que estava demanant era que ens igualaren a la mitjana per a combatre la pandèmia? Jo crec que estàvem, carregadíssims de raó i per tant, les critiques crec que formen part del meu treball, les assumisc, les comprenc però jo he fet allò que vaig dir quan em vaig presentar a les eleccions i allò que en consciència he cregut que era el millor per a la gent a la qual estic representant a Madrid.

Es pot pactar amb tot el món, es poden pactar totes les coses i no es pot pactar en una comunitat autònoma pobra, mal finançada i que l’únic que estava demanant era que ens igualaren a la mitjana per a combatre la pandèmia? Joan Baldoví 

Com pot ser que s’hagen gastat, com tu bé deies l’altre dia al Congrés, 2.100 milions en tancs a meitat d’una pandèmia i al mateix temps es neguen a augmentar el fons autonòmic contra la #Covid19 en 2.300 milions perquè la Sanitat de Galícia, Andalusia, Castella-La Manxa, Múrcia i el territori valencià tinguen els mateixos recursos?

Això és inexplicable. S’ha pogut pactar tot i amb tots menys el que demana Compromís per a tots els valencians i valencianes. A canvi del vot a favor del PNB, es faciliten fer les eleccions basques, es pot pactar amb Coalició Canària que només al territori canari els ERTOs s’allarguen fins desembre, quan als problemes vinculats als ERTOs són els mateixos a tots els territoris. De la mateixa manera, s’ha pactat amb Ciutadans, que els ha negat el pa i la sal a aquest govern, i està blanquejant l’extrema dreta en moltes comunitats autònomes i a molts ajuntaments importants com ara el de Madrid. Es pot pactar amb Bildu la reforma laboral que no té res a veure en sanitat, i no el que nosaltres demanem, que en el repartiment d’eixe fons sanitari es tinga present la població i el punt de partida de determinades comunitats autònomes com ara la nostra, que està un 40% per baix de la mitjana en recursos per habitant respecte a Cantàbria, i un 70% respecte al País Basc i Navarra. Quan saps que d’eixos 16.000 milions, aquests dos territoris també van a rebre una part, que no han contribuït en impostos, perquè els seus impostos els recapten i els gestionen ells i sols paguen la part que gestiona l’estat, però que en els impostos de tots els altres anem a contribuir amb aquests dos territoris, i a més, s’han gastat 2.100 milions d’euros amb la compra de tancs per a l’exèrcit espanyol… La veritat, no entenem la seua actitud amb un soci lleial, responsable, seriós i que sols demana coses carregades de raó que fa anys que hagueren hagut de ser solucionades. Si ara en plena crisi i en plena pandèmia, no toca reclamar els recursos per a la sanitat pública valenciana que té menys metges i metgesses, menys infermers i infermeres, menys matrones, menys llits d’hospital, menys llits d’UCI que la mitjana espanyola, quan serà el moment?

baldovi_naranja

Què penses del fet que Sánchez haja preferit pactar amb Ciutadans que amb Compromís?

És legítim pactar, ara bé, jo no entenc aquest pacte. Jo en política em guie per l’honestedat i per intentar arribar a acords amb aquells que m’han ajudat. Nosaltres hem ajudat, a més de manera entusiasta, a què aquest govern estiga assegut on està, i per tant, el govern hauria de cuidar més a aquells que han contribuït a fer que estiguen on estan i no descuidar eixes aliances amb la gent progressista que és la que li permetrà aprovar les lleis més progressistes. Probablement Ciutadans no estarà a favor de la derogació total de la reforma laboral, i nosaltres sí; probablement Ciutadans estarà a favor de la maternitat subrogada, i nosaltres no; probablement Ciutadans, en termes econòmics i de drets laborals, no estarà on estem nosaltres, i en canvi, han decidit pactar amb Ciutadans i descuidar a aquells que els vam ajudar. En fi, el pacte és legítim, però en política tot té un cost. Ara poden pactar en Ciutadans, però al final un vot pot ser decisiu. Si el nostre vot en la sessió d’investidura haguera sigut un no, hui aquest govern no hauria existit, per tant, quan vinguen pressupostos i altres votacions on per un vot es puga dirimir una majoria, s’ho hauran de fer pensar.

Creus que la negociació amb Bildu sobre la derogació parcial de la reforma laboral era un as baix la mànega que tenia Sánchez? Com pot ser que el mateix text reculla donar més marge de despesa a País Basc i Navarra?

Quan alguns han entrat a les xarxes socials en tromba bàsicament, insistisc, militants socialistes, de Podem, a acusar a Compromís de defensar el mateix que defensa el president Puig o Podem ací al parlament valencià, i de fet, la setmana que ve es discutirà i es votarà una Proposta No Legislativa (PNL) signada pels dos síndics del PSOE i de Podem, Manolo Mata i Naiara Davó, que jo estic defensant-la a Madrid. De veritat, m’estranya tota eixa allau de crítiques. Sincerament, es pot negociar amb Bildu això i no es pot negociar la nostra sanitat? Per altra part, el que s’ha negociat amb Bildu, al meu entendre, s’ha fet de manera “torpe”, ja que ni la ministra de Treball ni els sindicats en sàpiguen res, no és la millor manera de negociar. Crec que açò deixa molt tocat al govern, i espere que aquest aprenga de tot el que ha fet mal durant aquesta cinquena renovació de l’estat d’alarma i espere que la setmana que ve siga una setmana de negociacions i de refer les aliances amb els seus aliats que l’hem posat on està.

Què et semblen les reaccions de diputats de Podem a les Corts sobre la votació de Compromís al Congrés?

Jo crec que en lloc de clavar-se en mi i en Compromís, haurien de pressionar a les seues direccions de Madrid i als seus ministres perquè ens feren cas, ja que al capdavall jo el que estic fent és defensar les seues posicions del parlament valencià. No té trellat que ací defensen una cosa, i a Madrid es queden muts, com eixos ànecs muts que ens menjàvem a la Ribera Baixa per Sant Roc. El que han de fer és obligar als seus diputats perquè no siga només un diputat, en aquest cas jo, el que reclame allò que tot l’arc parlamentari valencià està defensant. Les crítiques no haurien d’anar a Compromís, si no haurien d’anar a la cúpula del PSOE i de Podem de Madrid, per tal d’arribar a un acord amb nosaltres que facilite que la sanitat pública valenciana tinga més recursos per a combatre aquesta pandèmia.

El que han de fer és obligar als seus diputats perquè no siga només un diputat, en aquest cas jo, el que reclame allò que tot l’arc parlamentari valencià està defensant. Joan Baldoví

T’esperaves el comentari de la Ministra Montero, qui va ser Consellera d’Hisenda del govern Andalús?

Sincerament, no. Jo crec que va ser un comentari completament desafortunat, un cometari arrogant i puc entendre la pressió a què estan sotmesos, però no puc entendre que la ministra Montero fora molt més dura amb un aliat seriós, fidel i responsable com ha sigut Compromís fins ara i que fora molt més tendra amb un partit com ara Unión del Pueblo Navarro, que els ha votat sistemàticament a tot que NO. Va ser molt més dura amb Compromís que amb aquest partit, i quan això passa, denota que alguns no han entès ben bé quins són els seus socis i quins els seus adversaris.

Com han sigut les últimes tornades de Madrid cap a Sueca després de les paraules de Montero, de votar no a la pròrroga de l’estat d’alarma, etcètera?

Decebut, i ho vaig dir just al començar el meu discurs després de demanar disculpes a la presidenta i a la netejadora per haver pujat a l’estrada. Jo estava, i estic, decebut amb el govern, perquè ens ha tractat d’enemics a aquells que els hem ajudat a estar ahí. Sincerament, no entenc per què mai és l’hora per als problemes valencians i per als problemes bascos, canaris o els que planteja Ciutadans, sempre és l’hora.

No entenc per què mai és l’hora per als problemes valencians i per als problemes bascos, canaris o els que planteja Ciutadans, sempre és l’hora. Joan Baldoví

Si del vot de Compromís haguera depés la pròrroga de l’estat d’alarma, s’haguera votat no igualment?

Aquesta pregunta se l’haguera hagut de fer el mateix govern, no Compromís. Si del vot de Compromís haguera depés el si o el no de l’estat d’alarma, el govern haguera negociat amb la displicència l’arrogància amb la qual ho fa fet? Vist el que hem vist, amb Bildu haguérem arribat a un acord, per tant la lleialtat és un carrer d’anada i de tornada, i la lleialtat i la responsabilitat no ha de ser només de Compromís, ha de ser també del Govern, i si aquest és capaç de negociar per a guanyar vots amb el PNB, amb Ciutadans, amb Bildu, amb PRC i amb Coalició Canària, perquè no ha sigut capaç de negociar el vot de Compromís?

Si parlem de l’infrafinançament valencià, estem millor o igual que amb el Govern de Rajoy?

Estem igual. No ha canviat res. Als pressupostos, probablement, es veia una millora respecte a eixe 10% de la inversió, i per això nosaltres vam donar suport a aquests pressupostos. No obstant això, seguim estant infrafinançats, seguim finançant la nostra sanitat amb els préstecs que ens dona el govern, i quan hem de dedicar un 25%, la quarta part del pressupost valencià, a tots eixos interessos dels préstecs que no hauríem d’haver tingut, perquè hauríem d’haver tingut un finançament al nivell de les altres autonomies, és perquè alguna cosa no s’està fent bé. Estem dedicant un 25% dels nostres recursos per a pagar un deute que nosaltres no hem generat. El govern no ha canviat absolutament res, segueix donant-nos préstecs per a finançar serveis públics absolutament indispensables, i això no és una bona manera de governar.

Seguim finançant la nostra sanitat amb els préstecs que ens dona el govern i hem de dedicar la quarta part del pressupost valencià, a tots eixos interessos dels préstecs que no deuríem d’haver tingut. Joan Baldoví

Com pot ser que des de fa 6 anys a partir de setembre, es paguen les nòmines del personal sanitari valencià amb préstecs?

Primer que tot, hauríem de parlar qui va acceptar eixa transferència, que va ser el partit socialista de Lerma d’aquell moment, que ja ens deixava per davall de la nostra despesa en sanitat, i a més, hauríem de parlar de tots els governs que hi han hagut a l’estat des de fa trenta anys que no han sigut capaços de resoldre eixe problema, ni tan sols tots aquells governs que hi ha hagut a València, han sigut capaços de plantar-se fer resoldre el problema. Si jo em plante, no entenc per què els meus socis de govern es claven contra mi, entendria que es clavara la dreta, però no entenc que per defendre allò que defensem tots ací, es claven amb mi i amb Compromís.

El govern central del PSOE que compta amb ministres valencians no ha negociat res amb Compromís, quin creus que és el problema?

El problema és que alguns tenen a la cartilla de naixement que són valencians però no tenen el mateix sentiment. Per exemple, el ministre Ábalos, que quan trauen el decret llei per a dir quins aeroports podien rebre gent d’altres països, els dos aeroports valencians com són el de l’Altet i el de Manises queden fora i han de fer una rectificació quan la gent comença a protestar, això indica quin és el tarannà que té eixe ministre. Un altre cas, el ministre de Cultura, Uribes, també valencià, que quan veus que fan un repartiment de subvencions a 62 entitats i cap entitat valenciana està representat, denota que alguns tenen la partida de naixement valenciana però no el sentiment.

En què es diferencia el no a la pròrroga de l’estat d’alarma de la dreta al no de Compromís?

El no de la dreta és per a destruir i el no de Compromís és per a construir. Per a construir una sanitat pública valenciana en condicions, perquè el nostre govern tinga els mitjans que li pertoquen per a governar, mentre el no de la dreta busca desgastar el govern. El no de Compromís l’únic que pretén és que el govern s’assega a negociar coses absolutament raonables i insistisc, tots els partits polítics de l’arc parlamentari valencià ho subscriuen a València però a Madrid es queden muts.

El no de Compromís a la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma és per a construir una sanitat pública valenciana en condicions i perquè el nostre govern tinga els mitjans que li pertoquen, mentre el no de la dreta busca desgastar el govern. Joan Baldoví

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − un =