25n
25N
25N

Isabel Segura: "Si la igualtat estiguera reconeguda en tots els àmbits, la inclusió no existiria com a tal"

”Paterna és un municipi molt gran amb barris diferents, i treballarem per a solucionar els seus problemes al més prompte possible”

Isabel Segura: "Si la igualtat estiguera reconeguda en tots els àmbits, la inclusió no existiria com a tal"
31/07/2019 -

Després de cinc anys treballant en Jovesolides, una associació situada en el barri de La Coma dedicada a la integració social de col·lectius amb dificultats, Isabel Segura fa el salt a la política posant-se al capdavant de la regidoria d’Inclusió Social i Polítiques d’Igualtat de l’ajuntament de Paterna.

Conscienciada de la força de l’educació “des de la base” per a transformar la societat en una més igualitària on la inclusió “ja no existiria com a tal”, s’enfronta amb “il·lusió i moltes idees” a aquest nou repte que té com a principal objectiu ajudar a aquells que ho necessiten. Per a això, assegura, és essencial “anar tots a l’una”.

Parlem més en profunditat amb Isabel Segura, regidora d’Inclusió Social i Polítiques d’Igualtat de Paterna.

Com afrontes aquest nou repte al capdavant de la regidoria d’Inclusió Social i Polítiques d’Igualtat a l’ajuntament de Paterna?

Quan ve un nou repte sempre l’afronte amb molta il·lusió, amb moltes ganes i amb moltes idees. És cert que no m’ho esperava, però quan t’adones de l’enorme responsabilitat que suposa, ja tens ganes de posar-te a treballar. A més, Paterna és un municipi molt gran amb barris diferents i, per tant, també tinc eixa inquietud per voler fer les coses bé.

En quines línies de treball et centraràs en aquests quatre anys?

Ens centrarem molt a donar un impuls al tema d’igualtat, sobretot tenint en compte el que està ocorrent últimament, i en el tema d’Inclusió, com et deia, Paterna és un municipi que té barris molt diferents, i el nostre propòsit és treballar per a agilitar tràmits i expedients, aportar solucions per a cada tipus de problema i, el més important, anar tots a l’una per a aconseguir la inclusió de tots els col·lectius.

Centrant-nos en Igualtat, encara que hem avançat, els últims casos de violència de gènere demostren que encara queda molt per fer. Quin creus que és la clau per a aconseguir una igualtat real i efectiva?

L’educació és fonamental. Cal treballar des de la base educativa i conscienciar de què és una igualtat real, de les llibertats individuals i col·lectives, del nostre poder de decisió, de les no distincions per cap motiu… Treballant això, en l’inici de la nostra etapa educativa, fa que no s’haja de rectificar més endavant. Per tant, l’educació en igualtat és fonamental.

Consideres que fa falta més protecció per a la víctima?

Hi ha protecció, però és cert que qualsevol acció de millora en aquest sentit és benvinguda. Mai és suficient davant aquestes situacions.

Aleshores, Què es pot fer des de l’administració per a trencar eixa por?

Campanyes d’informació, que vegen que estem ací, que ens senten pròxims i, sobretot, que tinguen el recurs a les seues mans, sense que supose una dificultat perquè si jo tinc por, i damunt tinc dificultats per a accedir al que em pot ajudar, al que em pot alliberar, es complica molt més.

Ara, s’estan utilitzant els Punts Violeta com una eina de conscienciació i d’informació. Són efectius?

Sí. De fet, els posarem en les festes de Paterna. Estarem donant diferents objectes entorn d’aquest tema, i realitzarem una campanya amb gots per a conscienciar i sensibilitzar. Al final, els joves també són un punt molt clau en el tema de la igualtat i la violència. Per això, considere que qualsevol punt en el qual s’intente sensibilitzar i conscienciar a la gent, i d’alguna forma recordar que, encara que estiguem de festes, és important respectar les llibertats de cada persona, són molt positius.

Quant a Inclusió Social, Quins són els col·lectius que més dificultats troben?

D’una banda, població migrant. En aquest cas, sobretot, es troben amb el problema de la documentació. A això, afig-li l’idioma, que la seua experiència professional al seu país no la pot justificar ací… És com el peix que es mossega la cua.

I, d’altra banda, també troben més dificultats les ètnies minoritàries perquè, moltes vegades, el que predominen són els prejudicis. Per això, és fonamental impulsar campanyes de sensibilització perquè hi haja més coneixement culturalment, i no eixa por que provoca el desconeixement. Així, treballar des de la base, com en Igualtat, és essencial.

Tu que has treballat i has viscut de prop la situació del barri de La Coma, Diries que és un exemple de dificultats a l’hora de la inclusió social?

La Coma és un barri que disposa de molts recursos. Des de les associacions o entitats del barri, fins al mateix ajuntament que està treballant allí, però sí que és veritat que continua existint aquell gueto famós de fa molts anys perquè quan una família es recupera, sol eixir del barri, i és substituïda per una altra família que es troba en situació socioeconòmica similar. Així i tot, és important continuar mantenint els recursos i als professionals que treballen en el barri, i continuar ajudant-lo perquè puga eixir de ser un barri no normalitzat i comence, així, a normalitzar-se.

Per a tu, Quin paper juga la igualtat i la inclusió en la societat?

La igualtat per a mi és fonamental. En el moment en el qual la igualtat estiga reconeguda en tots els àmbits, la inclusió va darrere perquè, al final, el primer que cal reconéixer és que tots som iguals, que tots tenim dret als mateixos drets i a les mateixes obligacions, per descomptat. Pense que en el moment que tu entens que una persona, independentment del seu sexe, edat, cultura o religió, té el mateix dret que tu, no existiria la inclusió com a tal.

Personalment, Què suposa estar al capdavant d’aquesta regidoria?

Estar al capdavant de la regidoria és una responsabilitat molt gran. Estem parlant d’un municipi amb una diversitat poblacional interessant i dispar, la qual cosa suposa un treball coordinat de serveis i tècnics per a donar el millor servei al veí i veïna dins dels recursos disponibles. Eixa responsabilitat es converteix en un repte professional.

I, Com vas decidir embarcar-te en aquest projecte?

Va ser una sorpresa, però quan em van dir quina àrea anava a portar em vaig posar molt contenta. Al final, tinc experiència dels meus quasi cinc anys en Jovesolides tractant amb persones. M’encanta escoltar les seues històries i poder ajudar-los perquè, a vegades, amb només escoltar-los ja ajudes, però sí que és veritat que si tens a la teua disposició més recursos per a tirar-los una mà és molt millor.

Què pots aportar a Paterna?

No sé dir-te exactament què podria aportar a Paterna. Jo sé que tinc moltes ganes, m’agrada molt el meu treball, i crec que això és fonamental quan t’enfrontes a una cosa tan important perquè no estem parlant d’un projecte xicotet, sinó de Paterna, un municipi de quasi 72.000 habitants. Així que, sens dubte, tota la meua energia i la meua ajuda està més que garantida.

T’ha canviat molt la vida?

No, continue tenint la mateixa vida i continue sent la mateixa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − quatre =

caixaontinyent
paterna
ruta massamagrell