Isabel Bonig: "al Botànic li ha faltat gestió, coordinació i planificació i li ha sobrat propaganda"

Entrevistem a Isabel Bonig, presidenta i síndica del Partit Popular de la Comunitat Valenciana sobre la gestió del Consell davant la COVID-19 i sobre el seu futur al capdavant de la seua formació

Guardar

isabel bonig 15
isabel bonig 15
Isabel Bonig és l'actual presidenta i síndica del Partit Popular de la Comunitat Valenciana. Anteriorment, Bonig va ser consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana durant la legislatura de 2011-2015, quan el cap del Consell i president de la Generalitat Valenciana era Alberto Fabra. Amb 19 diputats i diputades, Bonig està al capdavant de la primera força en l'oposició després de patir una caiguda de 12 diputats respecte a les eleccions de 2015.

Com definiria la gestió del Consell davant la COVID-19?

Ha estat una gestió que té més ombres que llums, però sobretot una gestió que ha arribat tard al virus i està arribant tard a la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana.

Què opina de la gestió d'Ayuso en la Comunitat de Madrid davant el coronavirus?

Jo només conec el que ha eixit en la televisió, però òbviament jo reconec des del principi tant al senyor Puig com a la senyora Ayuso, o a Feijóo o a Juanma Moreno que açò és una pandèmia complicada, difícil i per això, el Partit Popular ha mostrat tant al Govern com en l'oposició el sentit de responsabilitat que uns altres no van tenir. En termes generals i malgrat les dificultats, Madrid ha estat exemple en el tema d'IFEMA i ha estat la més castigada òbviament, però també es va anticipar en demanar que es tancaren col·legis, de fet, el que depenia de la Comunitat de Madrid es va avançar al Govern. Jo crec que s'hauran comés errades, com tots, però també ha tingut coses positives. No obstant això, crec que s'està atacant massa per part del Govern al posar el focus en la Comunitat de Madrid quan el senyor Sánchez hauria d'haver anat conjuntament amb totes les comunitats, perquè a més el comandament únic el té ell.

Considera que la Generalitat està fent un sobreesforç en la compra de material sanitari o hospitals de campanya sense tenir uns recursos adequats? Ens estem endeutant més del que ja estem?

El que no hi ha ni hi ha hagut és planificació ni previsió. És veritat que estan arribant avions, però no tots aquests avions arriben amb material per a la Comunitat Valenciana, és a dir, sabem que amb l'últim van arribar només 90.000 mascaretes i en l'anterior 200.000, què està bé, però nosaltres el que discutim és que el tema dels hospitals de campanya ha estat una mala decisió perquè hi havia altres possibilitats. Nosaltres entenem millors, més ràpides i més eficaces opcions igual que IFEMA com va fer Madrid, però en el nostre cas amb Fira València, altres instal·lacions a Castelló o IFA a Alacant que hagueren pogut ser més ràpides, igual que tot aquell material que ha arribat defectuós. Hem tingut problemes en moltes residències i en molts hospitals amb el material defectuós, però tot el que siga comprar material en previsió, amb ordre i després controlant també els preus a partir d'ara, està bé. Crec que s'han d'exigir responsabilitats per aquest material defectuós que es va entregar i que hem vist que es va repartir en molts departaments de salut de la Comunitat Valenciana però també en les residències, que han estat les grans oblidades.

Llavors, què creu el PP i vosté com sindica del Partit Popular en la Comunitat Valenciana que li ha faltat a la Generalitat Valenciana davant aquesta crisi sanitària?

Sens dubte, planificació. Aquesta és una pandèmia en la qual el virus ha anat per davant de la planificació i l'execució. Hi ha hagut i n'hi ha una descoordinació total i absoluta dins del Consell, sobretot en el tema de la passada a les fases, això ha estat un desastre total i absolut de gestió del senyor Puig.

Vosté diu que a la gestió del Consell li ha faltat execució i planificació, però, com pot ser que hàgem estat la comunitat que més ha invertit amb 24 avions que han arribat amb material sanitari, l'única autonomia que ha repartit més tauletes que en tota Espanya per als alumnes que sofreixen una bretxa digital als seus habitatges o per exemple l'única a reforçar el seu sistema de serveis socials amb 11,5 milions? Com valora totes aquestes mesures?

Tot això és propaganda del Govern del senyor Puig. Totes les comunitats autònomes han comprat material sanitari o han construït hospitals de campanya de forma més eficaç, i ací tenim el cas de Madrid, tenim el cas de Castella i Lleó o el cas d'Aragó amb el govern del Partit Socialista on es va construir un hospital de campanya en una setmana i el qual ha servit, és a dir, que material ha arribat a totes les autonomies. De fet, per exemple, Galícia va començar sent l'única comunitat que va fer 100.000 tests serològics, dels bons, mentre que en la Comunitat Valenciana estàvem amb un projecte pilot amb el Ministeri i la mateixa consellera va dir que es van fer 6.500. Jo crec que al Govern de Puig li ha faltat gestió, coordinació i planificació i li ha sobrat propaganda, i ara s'està veient. Jo crec que van començar amb aquesta propaganda i amb aquestes mitges veritats perquè no tots els avions venien amb material per a la Comunitat Valenciana, i que ens sembla bé, perquè cal compartir, però li ha sobrat aquesta propaganda, i ja estem veient les errades amb la gestió econòmica. Se li atribueix a Madrid una sèrie de problemes en l'atenció primària que també els estem tenint ací a la Comunitat Valenciana.

Per què Bonig s'ha allunyat, a vegades, de les decisions de Casado?

No, Isabel Bonig no s'ha allunyat de cap de les decisions que ha pres Pablo Casado. De la mateixa manera que Pablo Casado al senyor Sánchez, Isabel Bonig li va oferir lleialtat des del primer moment al senyor Puig. De fet, jo vaig copiar exactament la frase literal que el meu president, Pablo Casado, li va dir al president del Govern "senyor Sánchez vosté no està sol", i jo li ho vaig dir al senyor Puig "vosté no està sol". És veritat que Sánchez ha menyspreat totalment i absoluta l'oposició mentre el senyor Puig va mantenir una interlocució que ha trencat des del 29 d'abril, ja que sobre el procés de canvi de fase durant aquesta desescalada no sabem absolutament res. És llavors ací quan nosaltres hem endurit un poc el missatge i l'endurirem més perquè creiem que està sent un desastre. Seguim sense saber per què no passem a la fase 1, seguim sense saber per què se'ns va dir que passaríem tots a la fase 1 excepte la Ribera, que passava amb una reducció, això un dimecres, i el divendres es passa sense restriccions. Segueixen sense explicar-ho. A més, encara no sabem per què aquest cap de setmana es va dir que anàvem a demanar passar a la segona fase i ahir la Conselleria, i després d'haver-lo anunciat el president, es diu que no es passa a la segona fase. Estan venent expectatives que generen falses esperances en els autònoms, en els treballadors, etc., que després no es compleixen. El president Puig va dir que es pagarien els ERTOs del 2 al 4 de maig, va sortir propaganda, ho va dir, i no obstant això hui, hi ha gent treballadora a la Comunitat Valenciana als quals encara no se'ls ha pagat els ERTOs. Porten des de meitat de març sense cobrar mentre que el president Puig i els seus 330 alts càrrecs no han deixat ni un sol mes de cobrar el seu sou. Per tant, massa propaganda com li he dit i li ha faltat gestió, planificació i execució.

Com pot ser que davant els problemes que segons la ministra d'Hisenda, Montero, "que no existeixen" només Compromís ha parlat en el Congrés? És el PP un partit que mira pels interessos dels valencians?

El PP és, i sempre ha estat, un partit que mira pels interessos dels valencians, per això hem estat governant vint anys aquesta comunitat i l'hem transformat des del nord cap al sud. Respecte a l'escenari que es va viure la setmana passada al Congrés dels Diputats, això va ser una pregunta que li va fer el senyor Baldoví, com el PP fa altres preguntes. El PP ve reclamant el canvi del model de finançament des de sempre i nosaltres li ho demanàvem a Rajoy i li ho demanem ara a Sánchez. Mai el PP no ha reconegut que no estiguérem mal finançats, sempre. Nosaltres fem costat al senyor Baldoví perquè la senyora Montero, que a més ha estat consellera d'Hisenda a Andalusia i coneix els problemes, va dir que deixaren d'entravessar i que no s'inventaren problemes, perquè en aquest repartiment dels 16.000 milions, que per cert, el PP ha estat l'únic partit, en l'àmbit nacional i autonòmic, ací a les Corts, que hem demanat un fons a la Comunitat Valenciana de 1500 milions no reemborsables, doncs que es tinga en compte la població i l'infrafinançament d'algunes comunitats com Andalusia, Múrcia, les illes Balears i nosaltres mateixos, els valencians. Perquè el senyor Baldoví li va preguntar aquest dia per això, però el PP ha preguntat moltes vegades per això i els presidents autonòmics del PP i els que estem en l'oposició demanem aquest fons reemborsable, que ens sembla bé, però que s'establisquen uns criteris clars i que, al final, no siga un bescanvi barat per a pagar els suports que té Pedro Sánchez durant l'estat d'alarma.

Cap a finals de març elogiava la gestió del conseller Marzà amb les paraules "quan les coses es fan bé cal reconéixer-ho", Bonig pensa hui el mateix? O ha empitjorat?

Jo crec que cal distingir dues parts: la primera part de gestió i de comunicació amb l'oposició, he de reconéixer que el senyor Marzà, el va fer bé, de fet, nosaltres hem utilitzat un to constructiu perquè enteníem que en plena voràgine, produint-se tants morts i contagis, tenint els hospitals a punt del col·lapse, amb sobre esforços en les residències per part del seu personal i el personal sanitari, calia secundar. És veritat que Marzà va tenir una relació dialogant amb l'oposició, ens va mantenir informats, va traure els xecs de la beca menjador i les tauletes, i ací, vam reconéixer l'esforç, encara que són encara poques, però cal reconéixer que és un esforç el que es va fer. No obstant això, ara, l'últim que s'ha produït amb el tema del tancament de l'avaluació i de com acaba el curs escolar creiem, i així li ho vam dir, que ací sí que ha patinat molt, entre altres coses perquè el senyor Marzà no era partidari de l'aprovat general, i així se'ns va dir, però hem vist que l'ordre de resolució que ha tret pràcticament és una oda a l'aprovat general. Creiem que ací, el senyor Marzà ha rebut pressions del president Puig i nosaltres en això estem en contra, per tant, aquesta gestió, per a nosaltres, no és correcta, igual que amb l'adoctrinament que s'ha imposat, però això no entela al fet que jo reconega que el senyor Marzà durant la primera part de la gestió haja fet un gran esforç per donar resposta als múltiples problemes que sortien.

Respecte al fons no reemborsable, creus que el criteri del pes poblacional és el correcte o prefereix el del territori més afectat com Ayuso?

No ha de ser una cosa o una altra, s'han de donar una sèrie de criteris. Òbviament els territoris més afectats han de tenir una recompensa més gran, però també s'ha de tenir en compte tant el criteri poblacional de la comunitat com l'infrafinançament. És a dir, que es tinguen en compte aquests criteris i no sols uns o altres, sinó que poden ser compatibles entre si.

Es veu amb forces per a seguir al comandament del PPCV i presentar-se com a candidata davant el nou Comité?

Crec que en aquests moments qui tracte de treure rèdit polític, s'equivocara, i crec que no és el moment d'estar pensant en qüestions internes del partit, li ho dic sincerament. Jo he dit en moltes ocasions que em sent amb força, però això es tractarà en el seu moment, ja que crec que ara el que importa és que des de la direcció regional en el seu conjunt i pel que a mi m'afecta en particular hem de presentar propostes alternatives, i així ho estem fent, per a traure aquesta comunitat no solament de la crisi sanitària sinó també per a evitar que possibles rebrots tinguen el menor impacte possible. Hem de començar a planificar i a treballar perquè el virus no ens afecte com la primera vegada, i, sobretot, per a alçar la greu situació econòmica i social que ja està vivint el nostre país, i, en aquest cas, la Comunitat Valenciana. Hem d'estar tots centrats en les funcions més que en qüestions internes, que temps hi haurà, i la gent el que espera dels seus polítics, són solucions, claredat, veritat, gestió i que estiguen al costat dels ciutadans.

Veu factible i possible una aliança electoral amb Ciutadans?

Nosaltres aquesta opció l'hem vist factible perquè estem governant ja en la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament d'Alacant i hem donat estabilitat, progrés i funciona molt bé. El que haja de ser, insistisc, serà, però també Ciutadans ha de saber què és el que vol. Jo crec que tampoc cal forçar massa totes aquestes qüestions i crec que ara cal centrar-se a resoldre els problemes dels ciutadans i que per descomptat, el Govern, en aquest cas el senyor Sánchez i ací el senyor Puig i Oltra, que cal no oblidar que són Govern i que tenen una part de responsabilitat, donen la cara, i després de tot, el tema de les aliances, ja el veurem. El que haja de ser serà i si cal anunciar-ho, es farà quan estiguen les coses fetes i clares, perquè si no, s'enterboleix molt el debat polític, i més ara, que crec que més que en aliances, el que cal fer és estar en un bloc d'oposició i d'alternativa.

Què faria vosté com a presidenta de la Generalitat per a reactivar el turisme davant un escenari com l'actual?

El que faria seria totes aquestes propostes que m'estan transmetent els sectors, com per exemple allargar els ERTOs més enllà de la declaració de l'estat d'alarma fins als sis mesos, tot el tema de l'ajornament de pagaments i d'impostos, ja que si no hi ha ingressos, no s'han de pagar impostos i a més, establiria tot el que és en l'àmbit europeu, que ja s'està establint amb els països europeus, els corredors turístics segurs, ja que no podem obrir les fronteres i establir una quarantena de 14 o 15 dies, perquè això mata al turisme, absolutament mata al turisme, que és el que s'ha fet. Després donaria molta importància en aquesta comunitat al turisme residencial, és a dir, és que no s'està permetent que vinguen ni tan sols estrangers europeus que vénen de països que han tingut poca incidència i que damunt tenen la seua segona residència ací, especialment a la província d'Alacant. D'aquesta manera, hem proposat una línia nominativa, que l'ha llevat el president Puig, de 32 milions per als sectors i així ampliar-la a 70 milions i incloure també el turisme per a incentivar i per a donar oxigen a les empreses turístiques a passar aquesta situació fins que es vaja incorporant a poc a poc tot el que és la demanda. Per descomptat, el que potenciaria seria una campanya de turisme segur, ja que aquesta és una terra segura, però no deixaria desprestigiar ni denigrar al sector turístic com ha fet el ministre Garzón, amb unes paraules imperdonable en dir que el turisme espanyol no té valor afegit, ja que no té ni idea, perquè Espanya és un dels països més competitius siga com siga el tipus de turisme, però especialment amb el turisme de luxe. D'altra banda, el que impulsaria seria també una campanya de turisme nacional i autonòmic, crec que aquestes vacances hem de fer un esforç per a crear una marca de turisme segur, que es poden fer test massius a tots els empleats, així com la presa de temperatura, ja que és impensable que el personal del turisme puga tenir accés a aquest material sanitari.

Què opina de les concentracions que s'estan produint aquests últims dies infringint l'estat d'alarma?

L'estat d'alarma no prohibeix les manifestacions, i jo, sempre que es respecten les normes de distanciament social i les normes higienicosanitàries de mascaretes estaré d'acord. Per exemple, no estic a favor dels "escraches", ni estava a favor d'ells, quan el senyor Pablo Iglesias els hi feia a membres del PP o a Esteban González Pons. Ni estava llavors a favor ni ho estic ara, crec que el domicili cal deixar-lo en pau, però jo sóc partidària que la gent amb llibertat es manifeste perquè, per descomptat, l'estat d'alarma, que ja comença a ser molt dubtós el seu manteniment legal i constitucional, no impedeix el dret de manifestació ni el dret de llibertat d'expressió. Al final, és la gent que aprofita els horaris de passeig i ix a reclamar i a exercir la seua llibertat d'expressió. Això sí, cal complir la llei i cal complir el distanciament social i portar la mascareta.
Destacats