“En les generacions més joves s'estan normalitzant conductes masclistes”

Des de la Mancomunitat de l'Horta Nord s'aposta per la Igualtat amb accions de conscienciació i prevenció, però també d'atenció a les víctimes

Guardar

igualdad-mancomunitat-horta-nord
igualdad-mancomunitat-horta-nord

“Fa falta més pressupost per a lluitar contra la violència masclista”. Els últims estudis revelen que, entre les generacions més joves, s'estan normalitzant actituds de control entre les parelles que és necessari combatre mitjançant la formació per a continuar avançant cap a una societat igualitària.

València Extra parla amb Cristina Gramaje, tècnica d'Igualtat de la Mancomunitat de l'Horta Nord que ens explica com es treballa la prevenció de la violència de gènere, però també com s'aborda l'atenció de les víctimes.

Com s'aborda des de la Mancomunitat de l'Horta Nord la prevenció de la violència de gènere?

La Mancomunitat de l'Horta Nord aposta per la igualtat i és per això que des del mes de juliol es compta amb una Agent d'Igualtat, a més de tindre un Pla d'Igualtat des del 2017.

Durant l'estiu, un altre punt molt important van ser els Punts Violeta. Des de la Mancomunitat es va formar a aquells voluntaris i voluntàries que desitjaven participar en els punts violeta, i es va treballar de manera coordinada amb els diversos municipis perquè tots disposaren de la informació i materials necessaris.

Al seu torn, s'han realitzat reunions i Comissions tècniques de Violència de Gènere en els diferents municipis que conformen la Mancomunitat per a conéixer les problemàtiques de cadascun d'ells i amb quins recursos es compten i quins cal millorar, ja que la coordinació dels recursos és essencial.

La prevenció s'està abordant a través de campanyes de sensibilització i informació com va ser el 15 d'octubre, el Dia Internacional de la Dona Rural o la campanya duta a terme aquest 25N on s'explica el cicle de la violència.

També s'està realitzant nombroses activitats formatives per a tota la població, especialment aquest 25N. I d'ara en avant es realitzaran tallers en els col·legis i instituts per a previndre i detectar la violència de gènere, i es treballarà amb les diferents associacions en la mateixa línia.

Quant a les polítiques municipals, òbviament, estan enfocades en la prevenció de la violència de gènere.

Quin és el procediment davant un cas de violència masclista?

De forma molt resumida, el primer pas és la denúncia, després l'atestat policial, l'informe mèdic amb el comunicat de lesions. Òbviament, l'agressor serà detingut i es realitzarà un judici “ràpid” en el qual el jutge o la jutgessa de Violència de Gènere dictaminaran si ha d'haver-hi ordre d'allunyament o una altra sèrie de mesures.

És important fer esment que les víctimes de violència de gènere tenen una sèrie de drets garantits: assistència jurídica gratuïta, psicològica, assistència social, etc. Els Centres Dona 24 Hores són molt importants en aquest punt.

Està integrat Serveis Socials dins de la Mancomunitat, Amb quant personal compteu?

Sí, amb un personal aproximat de 20 persones.

S'ha millorat l'atenció i el procediment davant un cas de violència de gènere en els últims anys?

Per descomptat que sí. Cada vegada hi ha millors protocols i els recursos són majors i estan millor coordinats, a més d'existir una major formació dels i les professionals i major especialització en violència de gènere.

Fa falta més pressupost per a invertir en la lluita contra la violència masclista?

Lamentablement sí, perquè encara hi ha molt de treball per fer. Exemple d'això és que segons apunten els últims estudis en les generacions més joves s'estan normalitzant conductes masclistes i actituds de control i insanes entre les parelles.

Arxivat a:

Destacats