"Hem posat la tecnologia al servei de la protecció del medi ambient"

Parlem amb el regidor de Sostenibilitat i Habitatge de Torrent sobre els reptes que afronta en aquesta legislatura

Guardar

francisco-jose-arnau
francisco-jose-arnau

"Tenim la promesa política de crear habitatges de lloguer assequible a Torrent"

Tota una vida treballant per Torrent. "Jo vinc de l'associacionisme, i he tingut la sort d'haver estat treballant, d'una forma o una altra, per Torrent". Francisco José Arnau, regidor de Sostenibilitat i Habitatge de l'Ajuntament de Torrent parla, a València Extra, sobre els reptes que afronta, en aquesta legislatura, tant en matèria de protecció del medi ambient, com de les línies que s'abordaran per a garantir un accés a l'habitatge als col·lectius més desfavorits.

Convençut que viu "en la millor ciutat del món", és conscient que encara queda molt per fer. No obstant això, té clar que solucionar els problemes quotidians dels veïns i veïnes de Torrent és clau per a millorar la qualitat de vida en la capital de l'Horta Sud. Hui, parlem amb Francisco José Arnau de les línies de treball que desenvoluparà en aquests quatre anys.

La protecció del medi ambient és clau i, especialment, s'està reivindicant pel sector més jove de la societat. Creus que s'estan removent consciències?

Jo crec que hi ha un canvi en la societat. Des de fa quinze anys s'ha fet valdre el que és el medi ambient, la sostenibilitat, el fet de conviure. I s'està fent valdre gràcies a la consciència d'una bona educació que hi ha hagut en col·legis, en la gent jove. S'està arribant sobretot als xiquets més menuts, perquè veuen que és interessant. I jo pense que el fonamental és que s'ha fet una bona educació. Queden moltes coses per fer, però el que és bàsic, és que la conscienciació està dins de la societat.

Al novembre, Torrent celebra el Mes del Medi Ambient, Quin és l'objectiu principal?

L'objectiu fonamental és que el xiquet xafe els barrancs, que el xiquet xafe la terra. Jo sóc una persona que ve del món agrícola i, per a conéixer el que és l'agricultura, per a conéixer el medi ambient, hem de xafar-lo. L'objectiu fonamental és que per a estimar, primer cal conéixer, i crec que, bàsicament, la qual cosa es realitzarà és molta activitat xafant terra.

Quines altres línies d'actuació vols dur a terme durant aquesta legislatura al capdavant de la regidoria de Sostenibilitat?

Sempre, quan es parla de medi ambient, a mi m'agrada parlar de sostenibilitat. Jo crec que el medi ambient en si comença des d'una societat sostenible, comença des del poble, la ciutat, el barri. No fa falta anar a plantar un arbre per a cuidar la naturalesa. Jo estic convençut que els nuclis urbans, en el futur, condicionaran el tipus de naturalesa, el tipus de medi ambient que vulguem. Així és com ho veig jo.

Suposa un repte estar al capdavant d'aquesta regidoria?

Jo vinc d'una associació que sempre ha treballat per cuidar el medi ambient. Vinc de l'Associació de Veïns del Vedat on muntar programes verds és fonamental. És un repte? Clar que és un repte, perquè ja no mires només El Vedat, sinó que mires la serra Perenxisa, fins i tot quan et passeges per la ciutat, mires la jardineria. I pensa que el terme de Torrent és un terme molt ampli. Hi ha moltes coses avançades, però hi ha moltes coses per fer, i el fonamental és fer-les bé, i pensant, sobretot, en l'educació, que crec que és fonamental, i en la meua regidoria serà el 80%.

També esteu reforçant el sistema contra incendis, En què consistirà?

Sempre cal pensar que la tecnologia està al servei de la societat i, per què no, al servei de protegir i controlar el medi ambient. Hem sigut pioners a Espanya. Ja en el seu moment es van posar dotze canons i ara s'estan posant huit més i, a més, s'està teixint la xarxa per a posar cinc més en un futur. Tot el que siga protegir és fonamental. Tenim les eines i un grup de càmeres que controla quasi el 90% del terme. Eixes càmeres ens faciliten pràcticament en el minut un saber on hi ha foc, com hi ha foc i per què hi ha foc. També tenim un sistema de sensors de fum que, en el moment en el qual hi ha un foc o un conat d'incendi, de seguida les diferents àrees d'emergència es posen en marxa. Crec que tot el que siga innovació per a prevenir incendis, hem de continuar treballant en això.

Quines conseqüències mediambientals suposa un incendi forestal?

Primer, el fonamental, és la pèrdua de la matèria vegetal. Si estem parlant d'arbres, es perden 80 o 90 anys que poden tindre. I, sobretot, el que es perd és el patrimoni, un patrimoni que no és nostre. El patrimoni és de la humanitat, i tots els espais públics han de ser cuidats i tractats amb una protecció especial i singular per a cada espai. A més, estem veient que hi ha una revolució en el sentit que fa uns anys a la serra només anaven 4-5 persones a passejar i, hui dia, ens adonem que en la serra hi ha quasi 400-500 persones que la gaudeixen. Llavors, la política que s'ha de fer és diferent de la que es feia fa 20 anys.

Torrent va acollir també, el passat mes de setembre, la Setmana de l'Agricultura, Per què és important aquesta pràctica per al medi ambient?

Sempre hi ha hagut una simbiosi entre agricultura, ramaderia i medi ambient. Jo crec que quan un agricultor o un ramader, la seua matèria fonamental són les pastures, el ramader mateix cuida la muntanya, protegeix la muntanya i, sobretot, dóna vida a eixa muntanya. El problema és que quan la ramaderia i l'agricultura van desapareixent i es van introduint noves tècniques, un cultiu més intensiu, ramaderies més intensives, la simbiosi entre el bosc i el ramader va desapareixent. Però, afortunadament, estan apareixent noves maneres d'entendre els boscos o els paisatges naturals. Cada vegada hi ha més caminants, més senderistes, més escaladors. I cal buscar nous mètodes de protecció dels espais naturals.

A Torrent esteu impulsant l'agricultura?

En els col·legis públics i concertats s'estan treballant molt els horts escolars. I pense que és la línia d'actuació. La gent més jove ha de ser la que convença als seus pares i avis que és necessari cultivar. A mesura que hi haja demanda, anirem implantant nous cultius. Estem al servei del ciutadà, i cal donar solucions a les seues demandes, sobretot, si són beneficioses. I, en aquest cas, ho serien.

Estàs també al capdavant d'una altra regidoria destacada com és Habitatge, Existeix a Torrent problemes d'accés a l'habitatge com ocorre en altres ciutats veïnes?

Nosaltres tenim realment els mateixos problemes que, per exemple, València. Som la segona població del terme de la província de València. Pràcticament, els mateixos problemes que hi ha a València els tenim nosaltres. També hem observat que a València el sòl de construcció és molt car, i moltes empreses ja estan triant Torrent com a ciutat on volen fer les seues promocions per a gent que treballarà a València. Per això, en aquests moments, estem tenint problemes de lloguer i problemes de venda perquè estan apujant els preus.

I, Teniu pensat dur a terme accions per a millorar l'accés a l'habitatge, per exemple, amb lloguers assequibles?

Nosaltres tenim una promesa política que és que posarem en marxa habitatges de lloguer baix. Llavors, hem de buscar fórmules per a anar introduint habitatges de lloguer, habitatges on puguen accedir els col·lectius més desfavorits. Com? Jo crec que el primer és que ens hem d'asseure. Estem parlant molt amb el Director General de l'Habitatge de la Generalitat per a posar en marxa programes comuns, programes sostenibles en el temps d'adquisició d'habitatge. Jo crec que s'està treballant molt i en bona línia. Ens hem posat en contacte amb bancs per a poder disposar d'habitatges. El problema és que l'habitatge està a un preu de mercat i el preu de mercat és alt.

D'ací a quatre anys, com t'agradaria haver avançat en les teues àrees?

Jo sempre ho he dit. Ací no vinc perquè em posen una medalla, perquè d'ací a deu anys es recorden de mi i diguen "quin bon regidor era". Jo ací vinc a treballar, com he anat a treballar en el meu anterior treball. I ara tinc 87.000 caps i jo he de treballar per a la gent de Torrent, i, si la gent de Torrent necessita que es cuide el medi ambient, jo hauré de buscar programes alternatius per al canvi climàtic i per a, sobretot, conscienciar. I en temes d'habitatges, nucli urbà, col·legis o urbanització jo he d'intentar solucionar problemes molt quotidians, com l'asfaltat de carrers, enllumenat... I he de donar solucions als veïns. Podríem parlar de projectes molt grans, però crec que sóc una persona molt realista i el problema més important de la gent és el quotidià i el vaig solucionant a poc a poc. I, si el dia de demà podem fer un projecte més gran perquè ens l'exigeix el ciutadà, es posarà en marxa.

Què suposa personalment estar treballant per a Torrent?

Jo crec que tota la vida he estat treballant per a Torrent, si no en una associació en una altra. Jo sempre he tingut la sort de sentir-me afortunat perquè sóc una persona que ve de l'associacionisme. Pense que visc en la millor ciutat del món i consegüentment he de treballar per ella. Per descomptat que Torrent no és una ciutat perfecta, però crec que Torrent en la imperfecció té la perfecció.
Destacats