Fidel Molina: “Demanem diàleg per a defensar els problemes que afecten 35.000 famílies”

Per al president de la recent creada SOS Hostaleria seria més encertat invertir en educació i conscienciació que posar els límits que contempla la Llei del Joc

Guardar

fidel-molina-sos-hosteleria-768x425-1
fidel-molina-sos-hosteleria-768x425-1

La pandèmia del coronavirus ha deixat una gran petjada en l'economia a tots els nivells i el sector terciari ha sigut un dels quals més ha patit les seues conseqüències. Aquesta situació "totalment desastrosa" ha motivat a les persones afectades a unir-se en una lluita comuna a través de SOS Hostelería, que es planta com a repte constituir una comissió de diàleg que aborde aquests problemes, segons explica el seu president, Fidel Molina.

El que va començar com una plataforma formada per professionals de la restauració ha pres forma d'associació arran de l'aprovació de la Llei del Joc i la pandèmia del coronavirus en la Comunitat Valenciana, que va comportar el tancament durant mesos de qualsevol activitat que no fóra essencial, entre elles les relacionades amb l'hostaleria. Hui dia, ja hi ha 300 persones de Castelló, València, Alacant i els seus municipis congregades sota el nom de SOS Hostelería, a l'espera de la seua constitució oficial i de créixer fins a les 10.000 afiliacions.

Fidel Molina, el seu president, creu que era necessari constituir una associació d'aquest tipus perquè la situació dels últims mesos ha sigut "totalment desastrosa", plena d'incertesa i sense un suport clar per part del Govern d'Espanya ni de la Generalitat Valenciana. "La nostra missió és defensar els drets de l'hostaleria i aconseguir una resposta per part de les administracions públiques, ja que ens hem sentit molt oblidats per part de partits que sempre han dit que atendrien les nostres reivindicacions", assenyala.

Per a això, assenyala que tenen una reivindicació molt clara: "demanem la possibilitat de dialogar per a defensar els drets i respondre als problemes que afecten 35.000 negocis i a les famílies que hi ha darrere d'ells". En concret, SOS Hostelería insta a la Generalitat Valenciana a constituir una comissió mixta juntament amb altres administracions públiques.

La Llei del Joc seria el tema principal que es posaria sobre la taula. Segons assenyala Molina, les persones afiliades se senten decebudes perquè "quan la pandèmia del coronavirus estava en el seu moment més fort, es va aprovar la Llei del Joc amb traïdoria i de la nit al dia" sense comptar amb l'opinió d'associacions com aquesta.

El president defensa que l'aplicació de la nova normativa deixarà una gran petjada per a tots els negocis lligats a l'hostaleria, per la qual cosa demana educació i conscienciació a la ciutadania abans que imposar les normes que contempla: "Creiem que és una il·legalització ideològica del joc de forma encoberta, ja que no hi ha un risc clar de ludopatia en la Comunitat Valenciana, com a mostra la Memòria del Joc".

En aquest sentit, assegura que tant l'aplicació d'aquesta llei com l'impacte del coronavirus deixen en una situació molt difícil al sector que representa i "engrossaran la cua de l'atur". Per a Molina, "el més complicat és que hi ha uns 35.000 bars a la regió on la majoria de persones que els porten són famílies amb membres que tenen al voltant de 50 anys i ha de pagar un lloguer pel local. Si perden el seu treball, tindran difícil aconseguir una altra oportunitat".

El president afig que gràcies a les màquines escurabutxaques, per exemple, trauen entre 700 i 800 euros al mes de mitjana, uns ingressos que desapareixerien, i l'activació amb el comandament o la vigilància de ludòpates també suposen un plus de dificultat.

Respecte a l'adaptació de l'hostaleria a la "nova normalitat" després del confinament, explica que el 30% dels bars no ha pogut alçar la persiana "perquè no podien permetre-li-ho" i les terrasses resisteixen, encara que amb una pèrdua del 30% del consum, aproximadament. També els hotels tenen una ocupació molt baixa, malgrat ser temporada alta de turisme.

Fidel Molina assegura estar molt content amb l'acolliment de l'associació i pendent d'un possible confinament en els pròxims mesos si el coronavirus no cessa. Llavors, compta, SOS Hostelería continuarà defensant els interessos i demanarà ajuda al govern perquè les famílies afectades no es queden sense la seua oportunitat laboral.

Destacats