25n
25N
25N

Esther Torrijos: "Si volem impulsar polítiques que revertisquen en la ciutadania de Paiporta, és necessari apostar per la participació ciutadana"

Paiporta aprova un nou Reglament de Participació Ciutadana que millorarà els recursos i potenciarà el diàleg amb el teixit associatiu

Esther Torrijos: "Si volem impulsar polítiques que revertisquen en la ciutadania de Paiporta, és necessari apostar per la participació ciutadana"
08/02/2021 -

Paiporta ja compta amb un nou Reglament de Participació Ciutadana, que substituirà al de 2009. En el ple del passat 28 de gener, s’aprovava, per unanimitat, aquesta nova normativa que no sols fomenta la participació del teixit associatiu de Paiporta, posant a la seua disposició tots els mitjans disponibles per a exercir aquest dret, sinó que, a més, impulsa la creació de nous recursos i millora la gestió del municipi. D’aquesta manera, el reglament, elaborat per la Regidoria de Participació juntament amb la Fundació Horta Sud, es converteix en una eina imprescindible per al diàleg entre la ciutadania, les associacions i les estructures administratives municipals.

València Extra ha parlat amb Esther Torrijos, regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Paiporta, que ha qualificat el nou Reglament de Participació com un pas essencial per a “d’una banda, actualitzar el registre d’entitats que conformen el teixit associatiu del nostre poble i, per un altre, per a actualitzar-lo concorde a la nova realitat i a la nova Llei de Participació Ciutadana”.

“Aquest reglament assenta les bases del que s’ha de fer, quines ajudes cal aprovar per a oferir tot el nostre suport a les associacions i, a més, ens permet actualitzar les eines i els òrgans de participació, i vetlar pel seu compliment”. Un exemple seria la creació del Consell de Participació Local. “A Paiporta, hi ha associacions que formen part de consells sectorials, però també hi ha moltes altres que no. Amb la creació d’aquest Consell Local donem l’oportunitat que totes s’uneixen, al mateix temps que ens permet abordar aspectes més generals que puguen influir en el funcionament de totes les associacions del municipi”, ha explicat Torrijos.

Paiporta compta amb un potent teixit associatiu que participa activament al municipi i, des del consistori es treballa per a continuar impulsant la col·laboració mútua. I és que com assenyala la regidora de Participació Ciutadana, “si volem dur a terme polítiques que revertisquen en la ciutadania i ajuden a millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, la millor opció és apostar per la participació ciutadana, donar-les veu i escoltar les seues necessitats perquè només així podrem trobar la millor solució. Sens dubte, la participació ciutadana és un dels pilars bàsics de la democràcia“.

Quatre eixos

El nou Reglament impulsa la participació a partir de quatre eixos:

L’escolta activa, que es fa efectiva amb mecanismes com l’Oficina Única, la bústia de queixes i suggeriments, el portal de participació, l’app Paiporta Info, la seu electrònica i les enquestes i processos participatius posats en marxa pel consistori;

L’accés de la ciutadania a la informació, a través dels diferents canals amb els quals compta l’Ajuntament com el tauler d’anuncis, la publicació del Butlletí d’Informació Municipal (BIM), vídeos informatius del canal municipal de YouTube, el portal de transparència i la web municipal.

– El debat i la presa de decisions, que es fomentarà amb el nou Consell Local de Participació Ciutadana, i que s’uneix a les eines ja existents com les comissions informatives, les assemblees veïnals de barri, el ple municipal i els consells sectorials.

– El suport a les associacions apostant pel seu enfortiment, a través de la formació, l’assessorament, ajudes i subvencions, signatura de convenis i formació per a les entitats i associacions.

“El nou Reglament és un pas més cap a una ciutadania paiportina activa i compromesa, en ple exercici d’una democràcia real i que té en compte les preocupacions de la societat civil, incentivant la transparència i la informació de la seua administració”, ha conclòs la regidora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 3 =