25n
25N
25N

Nomdedéu: "El predomini d'activitats volàtils ens fa vulnerables quan les coses van malament"

El secretari autonòmic d’ocupació, Enric Nomdedéu, reflexiona sobre el model d’ocupació cap al qual hem de caminar

Nomdedéu: "El predomini d'activitats volàtils ens fa vulnerables quan les coses van malament"
01/05/2020 -

Les dades són preocupants. D’acord amb l’última Enquesta de Població Activa de l’Institut Nacional d’Estadística, la Comunitat Valenciana, en el primer trimestre de 2020, ha augmentat l’atur en 2.000 persones, i s’han destruït 32.000 llocs de treball. “Tornem a estar en una situació de vulnerabilitat de la qual ja estàvem eixint”, explica el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, a València Extra. “Teníem una tendència a l’alça en recuperació d’ocupació i creixement que s’ha trencat, encara que seguim per sota de la mitjana espanyola. El positiu és que sabem quins passos seguir per a tornar a eixir d’aquesta situació negativa”.

“Som conscients que s’ha destinat molt de pressupost a recursos urgents, com els suplements als salaris baixos o la resolució dels ERTO, però és important treballar en les mesures del dia de després”. D’aquesta manera, Nomdedéu apunta que cal continuar apostant per les “polítiques actives d’ocupació” que ja van funcionar per a eixir de l’última crisi econòmica. I, en què consisteixen? “Orientació, formació i ajudes a la contractació“.

El secretari autonòmic d’ocupació ho té clar: “moltes empreses s’han hagut de reinventar i, ara, cal revisar cada situació perquè es pot haver creat una nova oportunitat d’ingressos. Però, a més, hem de seguir avant amb els programes d’orientació per a formar professionals enfocats a les branques que més eixida laboral tinguen, en funció de si es troben a la costa o a l’interior i, per descomptat, les ajudes a la contractació caldrà continuar impulsant-les, encara que amb algun canvi perquè és cert que hi haurà moltes empreses que no estiguen en condicions de contractar. Tot cal anar estudiant-ho. Nosaltres ja tenim construïda la metodologia, ara cal programar les accions”.

La Comunitat Valenciana ha sigut la segona autonomia que més ocupació ha destruït en termes quantitatius, per darrere de les Illes Balears. Així i tot, les xifres d’atur són menys negatives que la mitjana del conjunt del país. Sectors com el de serveis, restauració o turisme són els que més es veuran afectats per l’actual crisi sanitària que ha colpejat a tot un país. Per això, Enric Nomdedéu apunta que “la Generalitat ha de fer una reflexió sobre el model productiu que vol“.

“El predomini d’activitats volàtils, principalment de serveis i turisme, ens fa vulnerables, i quan les coses van malament, per exemple, per l’arribada d’una DANA o per aquesta pandèmia, patim més que la resta”. Així mateix, Nomdedéu apunta que “fa falta més producció al nostre país. Hem vist amb l’arribada d’aquesta crisi sanitària que depeníem d’Àsia per a poder adquirir un material necessari amb el qual no comptàvem. Hem de poder comptar amb producció pròpia per a estar preparats davant aquesta mena d’adversitats”.

En aquest sentit, diu, “hem de repensar estratègicament l’economia, quines activitats volem prioritzar, i apostar per activitats amb valor afegit, més resilients i sostenibles”. Per posar un exemple, Nomdedéu ha ressaltat el treball que s’està fent des de Turisme de la Generalitat: “no estan competint en preu amb altres països, sinó que estan oferint un valor afegit, i això és el que hem de fer amb la resta de sectors”.

Finalment, preguntat per la celebració d’aquest atípic 1 de maig, Dia dels Treballadors, el secretari autonòmic d’ocupació ha assenyalat que “encara que no ens puguem manifestar, sí que podem reflexionar sobre quin model d’ocupació volem”, i afig, “a vegades es repeteix això de ‘val més qualsevol treball que cap’, i és un error. Ha quedat demostrat que els models d’ocupació que aposten per millors condicions laborals, contractacions més llargues, flexibilització d’horari i conciliació familiar són els més forts, és a dir, funcionen millor, són més productius i, per tant, fan guanyar més diners a l’empresa i, a més, són els que més tard cauen en una crisi”. Per aquest motiu, “és important donar eixe valor afegit a l’ocupació i, sobretot, construir models d’ocupació més resilients i amb millors condicions. Són els que millor funcionen”, conclou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − huit =

museo prehistoria