25n
Orgull
Orgull

Unes "festes molt intenses i divertides" organitzades "amb la millor voluntat" omplen de vida Alfafar

Parlem amb Eduardo Grau, Regidor de Festes, per a conéixer els preparatius i elements més importants de les festes populars i patronals

Unes "festes molt intenses i divertides" organitzades "amb la millor voluntat" omplen de vida Alfafar

Ha passat un any des de les últimes, i “diversos mesos intensos” fins que ha arribat el dia. Com en molts municipis de l’Horta de València, hui comencen les Festes Patronals d’Alfafar. Unes festes amb gran protagonisme tradicional però també popular: 90 barraques seran l’epicentre de la diversió.

Moltes són les persones involucrades en l’organització d’unes festes que duraran fins al pròxim 8 -en la part popular- i 17 -la Patronal-. Eduardo Grau és un dels màxims responsables de l’organització; és el Regidor de Festes a l’Ajuntament d’Alfafar. “Les hem organitzades amb la millor voluntat“, assegura.

A la tradicional Festa de la Font l’acompanyaran discomòbils, processons, una regata de vela tradicional en l’Albufera… Multitud d’activitats per als veïns i veïnes d’Alfafar, i aquells que vulguen acostar-se.

Aquest mateix divendres comencen les festes d’Alfafar. Com han anat els preparatius?

Perquè han sigut diversos mesos intensos, sobretot aquestes últimes setmanes, ja que van sorgint coses d’última hora que a poc a poc es van solucionant. No obstant això, hem preparat un programa de festes per a totes les edats. Ens hem reunit dues vegades amb els 90 barracons que es munten en la plaça. Creiem que seran unes festes molt intenses i divertides.

Un dels primers esdeveniments és la regata-exhibició de vela creuada en l’Albufera. Destaca el tradicional en la festa?

Així és i per dos motius. El primer motiu és la recuperació, o record, de tradicions molt antigues de la nostra cultura i la nostra societat alfafarenca. Tant la regata de vela llatina, la festa de la Font, o fins i tot la presentació del llibre Memòria d’Alfafar, ens fa recordar els costums i els fets històrics que van esdevenir en el nostre municipi fa ja molts anys. D’altra banda, en ser també les festes Patronals, el component litúrgic és molt intens, amb els trasllats, ofrena, misses, processons, que reviuen el sentiment i la passió que té aquest poble pels seus patrons, i que són el fil conductor del passat al present.

La Festa de la Font podria ser un dels màxims exponents d’unió entre festa i tradició.

Així és, la Festa de la Font, amb la dansà de la Font, crec que és el moment més singular que tenim en les festes d’Alfafar. És un acte únic d’aquest municipi, on es congreguen centenars de persones i que serveix per a recordar el naixement de l’aigua a Alfafar, i també per a recordar els costums valencians com és la dansà, o les mateixes vestimentes.

Quines novetats destacaries de les Festes de 2019?

En primer lloc, enguany tenim festeres després de quasi 10 anys sense que cap grup es presentara. També hem fet alguns canvis de programació, avançant les paelles una setmana a petició de molts col·lectius, perquè no coincidisca amb l’ofrena, o també el gran Fons Nocturn, que se celebrava sempre en festes, enguany se celebrarà el dissabte següent a la seua conclusió.

Hem inclòs en la cavalcada una mostra de teatre al carrer per a donar-li més importància i contingut a aqueix acte. Els Clavaris de Sant Sebastià també recuperaran algunes tradicions antigues, com l’estendard de la imatge que va desaparéixer en la Guerra Civil, o l’entrà de la murta uns dies abans de la processó. Són cosetes xicotetes que a poc a poc ens fan millorar les festes, recuperant tradicions perdudes i instaurant nous actes que, si tenen el suport i participació de la gent, mantindrem.

Hi ha diverses activitats esportives programades. Té Alfafar i les seues festes una tradició esportiva?

Més que una tradició jo diria que és quasi un matrimoni. Quan busquem fer unes festes per a tots, l’esport fa que es puga unir a diverses generacions en un mateix lloc. Clarament, no podríem tindre aquest programa esportiu dins de les festes sense la col·laboració de les associacions i entitats que es presten, desinteressadament, a col·laborar amb nosaltres i poder millorar cada any el programa, amb activitats diverses i molt participatives tant per xiquets com per majors.

Finalment, desitjar a totes les persones d’Alfafar que gaudisquen de les seues festes, que estan fetes per a ells. Hem intentat abastar el màxim espectre d’edat possible, i és clar que en alguna cosa ens equivocarem, però les hem organitzades amb la millor voluntat. Convidar a la gent de fora al fet que s’acosten, que som un municipi amable, amb unes magnífiques persones que acullen a tothom, i que participe i es divertisca tothom.

Programa de Festes

L’inici que es realitzarà, com tots els anys, a través de focs artificials que marcaran l’obertura dels barracons i l’inici de la festa. Aqueixa mateixa nit es podrà gaudir de Nit de Festa amb La Tribu.

El primer cap de setmana acollirà el dissabte 31 l’exhibició de Vela Llatina en l’Albufera, el partit benèfic a favor de la lluita contra el càncer i el diumenge 1 de setembre la marxa cicloturista per la marjal o el campionat local de tir. Durant aqueixos dies els veïns i veïnes també podran gaudir de la disco festa Zafari Party el dissabte a la nit, del festival de paelles el dissabte al migdia i del teatre de titelles “Contes dónes de la granja” el diumenge a les 19 hores. I com mana la tradició, se celebraran les misses en honor a la Puríssima el dissabte de vesprada, i a Sant Sebastià el diumenge de demà, per a passar als ja històrics trasllats de la Mare de Déu del Do i Sant Sebastià a l’església, i la Festa de la Font, on es commemora el descobriment de l’aigua en el municipi.

Ja entrada la setmana major, podrem gaudir de vesprades culturals i esportives, veient exhibicions de gimnàstica rítmica el dimarts 3, o la inauguració de l’exposició: Dobles eles som Tots, 10 anys del València CF Femení, organitzada per la Penya Valencianista d’Alfafar i l’Espai d’Igualtat. També es podrà gaudir d’una masterclass de zumba el dimecres 4, que donarà pas a la presentació del llibre Memòria d’Alfafar 2019, o d’un taller d’iniciació al ioga el dijous 5. A la nit seguirà la programació amb la disc festa el dia 4, o el musical Gran Cabaret el dijous 5.

Els últims tres dies de festes vénen marcats per la programació patronal de les festes 2019. Així, el divendres 6 se celebrarà la tradicional cavalcada i mostra de teatre a les 18.30h, mentre que el dissabte 7 tindrà lloc l’ofrena de flors a la Mare de Déu del Do, fent posteriorment el pregó i cant d’albaes a l’església. El diumenge 8 serà la Missa Major a les 12 hores i a les 22 hores la solemne processó.

Aquests dies també podrem gaudir de la trobada de batucadas i l’orquestra La Mundial el divendres 6, de la disc festa amb Space Elephants el dissabte 7 i de moltes activitats infantils i esportives com les finals de campionats de billar, el torneig de petanca o la Volteta a Peu infantil.

Les festes es tancaran diumenge 15 amb el trasllat de la Mare de Déu del Do al cementeri, i dimarts 17 amb la missa del Llidoner i trasllat de la Mare de Déu fins a la Casa de la Verge.

Una programació pensada per a tots els públics, on l’Ajuntament d’Alfafar aposta per la tradició, la innovació, la cultura, la festa i, sobretot, per la convivència i el respecte entre tota la ciutadania d’Alfafar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 1 =