Eduardo Grau: «L'objectiu és afavorir l'ocupació, la protecció i les ajudes de benestar social»

El portaveu de l'Ajuntament d'Alfafar fa un balanç de com ha afectat la pandèmia al municipi

Guardar

Entrevista Eduardo Grau 2020 (2)
Entrevista Eduardo Grau 2020 (2)

Enguany, la irrupció de la pandèmia en la societat va provocar el cessament sobtat de tota activitat cultural. Eduardo Grau és portaveu de l'Ajuntament d'Alfafar, a més de regidor d'Hisenda, pel grup municipal popular, entre altres responsabilitats. Hem volgut parlar amb ell per a conéixer la seua postura enfront de la pandèmia i sobre com afectarà aquesta a les activitats culturals d'Alfafar. En aquesta entrevista, parlarà de les Falles 2021 d'Alfafar, de la Fira de la Salut que es va haver de suspendre i, en definitiva, de com serà el món cultural a Alfafar en els pròxims mesos, això sí, sent molt cautelosos.

Com heu viscut o esteu vivint la pandèmia?

L'estem vivint. Jo diria encara que l'estem vivint, perquè al final ha acabat la crisi sanitària o pareixia, encara que ara estem amb els rebrots i tot, però estem en una crisi social i sobretot econòmica que durarà, tenim previst, com a mínim, fins a 2021. Pensem que serà prou complicat eixir, perquè damunt ha sigut molt brusca. Tenim els mecanismes per a reaccionar, però, clar, realment el problema que tenim és que no sabem la magnitud encara hui en dia de la crisi que anem a viure. Jo supose que fins a l'octubre o novembre no tindrem dades de recaptació, no sabrem quant han baixat els ingressos, i serà probablement el moment d'ajustar-se més el cinturó encara del que estem fent.

Ara, dins del que cap, nosaltres ens hem centrat en ajudar a les persones, ajudar a les famílies, fomentar les ajudes d'emergència, fomentar l'assessorament en les sol·licituds de prestacions o de l'ingrés mínim vital, i en foment de l'ocupació. Estem treballant en un pla formatiu de setembre a desembre prou important, però, clar, fins a final d'any no sabrem realment l'impacte que ha tingut aquesta pandèmia en la societat i en l'economia.

Quines serien les línies principals d'ajudes que aneu a fer des de l'Ajuntament?

Hem fet ja les mesures per a autònoms. En maig, durant l'estat d'alarma, el període obligatori que vam haver d'estar els autònoms i les pimes sense poder obrir, poder acollir-se a unes ajudes. I ara, a posteriori, continuem amb les ajudes d'emergència social. Sí que és de veres que des de Conselleria hi ha un bon feedback pel tema de la renda garantida, s'estan acceptant moltes sol·licituds. La veritat és que el treball tant de Conselleria com, sobretot, dels Serveis Socials municipals, que estan treballant al 200 %, és molt remarcable. Ara, nosaltres hem contractat a quatre persones perquè ens ajuden a organitzar i a guiar a la gent en les sol·licituds de l'ingrés mínim vital. Pense que eixe és el camí a seguir: sobretot, ara, un poc pal·liar, i a partir de setembre supose que serà un any o any i mig de centrar-se en el foment de l'ocupació. Totes eixes persones que, per circumstàncies, han perdut el seu treball i ara vindran dificultats per a recuperar-lo, donar-los una formació, una orientació, fer-los un seguiment i que puguen seguir amb noves oportunitats laborals que, potser, en la seua línia de vida no ho tindrien al cap.

Tot i que no és la teua regidoria, no sé si ens pots avançar què vos plantejareu perquè enguany no s'ha pogut fer la Fira de la Salut.

A veure, pràcticament hem invertit, jo crec que més dels diners que ens costava la Fira de la Salut en Equips de Protecció Individual, en mampares per a l'atenció... Hem intentat, amb eixa partida, continuar la línia, la vida normal del que seria una administració pública. Tenim una part de diners reservats, perquè al final seguint fem desinfeccions, sobretot els cotxes de policia, l'edifici d'assumptes socials, aquest edifici. No sabem què ens tocarà fer a partir de setembre; si comencen les classes, doncs la neteja i la desinfecció i tot el relacionat amb els centres escolars públics va a càrrec de l'Ajuntament. Tot això caldrà veure-ho, perquè açò no s'ha acabat ara. Açò jo pense que, com a mínim, tot el que ens queda d'any, l'haurem d'invertir en salut. Qualsevol branca que et deixes en aquesta pandèmia pot ser un focus d'infecció, ho estem mirant. Si els equips de futbol, que estan pràcticament en una bambolla, al final tancarem a 200 o 300 xiquets en una escola. O siga, ha de tindre les màximes condicions sanitàries perquè es puga donar l'activitat. Eixa és la prioritat hui en dia. Ens hem d'oblidar de festes, de fires i de tota la xerinola enguany per a centrar-nos en l'important, que és ficar els mitjans per a previndre els contagis, perquè la gent puga viure amb una mínima qualitat de vida i perquè la gent trobe un treball digne.

Eduard Grau durant l'entrevista.

I com afecta això al pressupost?

No hem fet un pressupost nou, però sí que estem fent moltes modificacions del pressupost. De fet, el que duem d'any hem fet ja més que el nombre total de les modificacions de l'any passat. Però al final totes les modificacions van al mateix lloc, van a Serveis Socials i a foment de l'ocupació. Hem redistribuït al final el pressupost. El de Sanitat, s'ha llevat tot el de Fira de la Salut per a Equips de Protecció Individual, desinfeccions, etc. En Festes, hem renunciat a pràcticament ja tot el pressupost; crec que de l'inicial queda un 15 % per a dirigir-lo a emergències socials i a foment de l'ocupació. Al final és anar transformant eixe pressupost. En Cultura, igual; en Esports, anirem pràcticament en la mateixa línia. Sí que és de veres que ens hem guardat un poc, perquè si ens diuen en Esports que comença la temporada, no gastarem en fer cap competició ni patrocinar ni res, però ens ho gastarem en mesures de seguretat per al camp de futbol: caldrà comprar tanques, gel, catifes desinfectants, els caps de setmana desinfecció dues o tres voltes al dia. És centrar-se en això. Un poc el que seria el Programa tres que diuen els tècnics, que és el cultural, el que és Cultura, Joventut, Esports i Festes, reduir-lo el màxim possible i afavorir el foment de l'ocupació, les desinfeccions, els Equips de Protecció Individual i les ajudes de benestar social.

I com et planteges el pròxim curs 2021?

Encara no ho sabem. La veritat és que he de parlar molt positivament de l'equip econòmic, que el tinc des de maig fent simulacions de previsions, perquè al final és que no sabem què pot passar en 2021. No sabem si aquesta crisi econòmica, si trobem la vacuna i ix en novembre, no sabem si la corba econòmica negativa en aquest cas acabarà en maig, en juny o si s'allargarà tot el 2021. Nosaltres comptem tot el 2021 i si després tenim més ingressos, doncs treballarem amb ells, però comptem amb una reducció dels ingressos i amb una contenció de la despesa pública. No apujarem impostos, això ho tenim clar; no es van a veure les famílies afectades per la disminució d'ingressos, sinó que haurem d'ajustar-nos com ho hem fet en altres ocasions. Haurem d'afinar més en molts procediments, haurem de reduir les despeses de representació, la despesa en Festes, en Cultura. Al final haurem d'ajustar en totes les àrees, però que no afecte al carrer; això no ho podem consentir, i menys en una època com la que estem vivint.

Tu també tens competències en Festes. Setembre és el més gran, amb les vostres festes majors. Enguany què es planteja?

Està difícil. Sí que estem treballant, perquè al final, per exemple, una cosa típica que es fa, que és la Dansa de la Font, amb les mesures sanitàries que tenim no es pot celebrar. Hem d'anar mirant a veure com va evolucionant la situació. Nosaltres sí que ens estem treballant setmana a setmana per a veure com evoluciona. Sí que és de veres que tenim el dia 8, que és el Dia de la Festa, tancat. Per exemple, la missa major, que és dins de l'església, enguany la traurem fora a la plaça perquè tota la gent que vulga puga assistir. Després, la Vela Latina, la regata que fem sempre en festes d'exhibició es va a fer igualment. Això sí que ho podem avançar perquè està pràcticament tancat, perquè al final els vaixells de competició sí que compleixen el reglament. Què farem? Abans llogàvem barques perquè el públic poguera veure-ho, i això enguany no serà possible. Tindrem les barques de competició, les barques dels jutges i ja està. En principi, no hi haurà res més. Estem treballant, perquè la setmana passada tinguérem un concert ací en la plaça i tenim un cicle de cine al carrer, que va ser el passat dissabte i aquest cap de setmana. Si funciona bé, que pareix que la setmana passada va ser tot un èxit, doncs el cap de setmana anterior de la festa buscarem fer alguna activitat cultural, alguna activitat per a xiquets, alguna cosa que done un poquet de festa, ja que no hem pogut viure ni les Festes del Tremolar ni les Festes del barri Orba ni les Patronals, que són les tres festes grans del poble, doncs intentar com a mínim donar un poc d'ambient, que també fa falta al final.

Eduard Grau davant de l'Ajuntament d'Alfafar.

També et preguntaré per altra àrea, que és la d'Esports. Tots els anys reconeixeu el treball dels esportistes en la gala de l'esport. Es podrà fer enguany dins de la nova normalitat?

No ho sabem encara. Ací mentiria si diguera alguna cosa positiva. Nosaltres tenim la sort que la gala al final es fa a finals de novembre normalment, la segona quinzena de novembre. Encara tenim temps, el que passa és que, clar, hem de seure amb les associacions, perquè ja no és sols que pugues reconéixer o no als esportistes; és que realment les mateixes associacions no han tingut activitat. Han fet els dos primers mesos de l'any, però duen parades pràcticament cinc mesos sense activitat. Ara estan reincorporant-se als entrenaments; per exemple, el Club de Gimnàstica s'ha reincorporat, el Club de Futbol està fent campus de tecnificació amb entrenaments individuals, el Club Ciclista està també en eixa línia, amb entrenaments de grups reduïts de persones, el Club d'Atletisme igual. Serà complicat, però buscarem la forma d'adaptar la gala o fer-ho d'alguna forma, però també mereixen el reconeixement les associacions, perquè la veritat és que hem tingut un enteniment i una col·laboració màxima per part d'elles.

Alfafar té una vida associativa amb molt de ressò. Quina ha sigut la connexió amb vosaltres en aquesta pandèmia durant aquests mesos, després del confinament, la desescalada, les fases i ara la nova normalitat?

La veritat és que la predisposició de totes les associacions ha sigut el 100 %. Nosaltres haguérem d'enviar un correu dient «tots els centres municipals es tanquen», i de fet hui en dia continuen tancats, perquè no pots assegurar al 100 % la salut i la seguretat de les persones que vagen a utilitzar-lo. Aleshores, les associacions ho han comprés al 100 %, no hem tingut problemes amb cap, sinó tot el contrari. Hi ha associacions que, amb el tema dels voluntaris de mascaretes, molta gent d'associacions ha aportat això. Jo pense que, en tem associatiu, l'únic problema, i segons vingué, van ser les falles, que des del segon zero ho van comprendre tot. Des del minut un, van aprovar les decisions de l'Ajuntament, van col·laborar al màxim. Jo pense que van ser els més afectats també, no per la suspensió, perquè hi ha moltes altres associacions que han hagut de suspendre els seus actes, sinó perquè al final se suspengueren les Falles a cinc dies de començar. Nosaltres teníem les carpes i monuments al carrer. Van ser afectades al 100 % i ho van entendre i van col·laborar al màxim. De fet, en una setmana de reunions amb el regidor de Falles, el meu company Roberto, i amb l'alcalde, juntament amb els presidents i la Junta Local, enteniment màxim i col·laboració màxima.

De fet, tu vas ser regidor de Falles a l'anterior legislatura. Com has viscut com a faller la suspensió de les Falles amb tot el que representa?

Va ser complicat, perquè jo recorde eixos dies. Va ser el mateix dia que el partit del València contra l'Atalanta, i jo recorde que, com a faller, jo ho veia de l'altra banda. Jo sóc valencianista, jo vaig al camp i jo recorde dir: a veure, si no suspenen les mascletaes ni altres esdeveniments, i ens prohibeixen anar al camp de futbol. Ningú ho entenia. Pense que no érem conscients tampoc de la gravetat, perquè tampoc teníem tota la informació que hi havia en aquell moment. Però quan va arribar tot, amb el partit en marxa, isqué el president Ximo Puig i va suspendre les Falles. Nosaltres teníem reunió eixa mateixa nit. Ací en Alfafar normalment és els dimarts quan ens reunim les directives de les Falles. Anàvem a planificar tot en la reunió i ens trobàrem que teníem una compra de 1.200 euros que no sabíem què fer amb ella, teníem un monument en el casal que no sabíem què fer amb ell. Va ser una reunió en què va imperar el silenci, perquè realment no sabíem què fer, i va ser un colp dur. Pense que si eixa decisió, en lloc de prendre's eixe dia s'haguera pres dos o tres dies abans de la Crida, la gent ho hauria entés molt millor.

I què han fet a Alfafar els fallers amb els monuments?

L'Ajuntament va llogar una nau i les falles que han volgut han guardat allí els monuments, de cara a poder muntar-los el pròxim any. Sí que és de veres que la majoria de falles han contractat els mateixos artistes fallers per a completar un poc la feina.
Destacats