Juanfran Maestre: “En un futur rebrot, l'estudi de les aigües residuals permetrà detectar la presència del virus al moment per a actuar amb major rapidesa”

El director del laboratori de Global Omnium, Juanfran Maestre, explica en què consisteix l'estudi de detecció de coronavirus en aigües fecals que s'ha iniciat aquest mateix dilluns

Guardar

agua
agua

Aquest mateix dilluns s'ha posat en marxa el projecte de detecció del virus SARS-COV2 en aigües residuals de la ciutat de València que servirà per a monitorar l'evolució i la permanència del virus amb el pas del temps. El projecte pioner, de nom SARS GOAnalytics, està a càrrec de Gamaser, el Laboratori de Qualitat i Control d'Aigües del grup Global Omnium, en col·laboració amb el IATA-CSIC. Juanfran Maestre, director del laboratori, constata la importància de l'estudi en un futur: "A través de les aigües fecals podríem detectar la presència del virus al moment". D'aquesta manera, encara que els infectats siguen asimptomàtics i no se'ls realitze la prova, l'estudi de les aigües indicaria un possible rebrot. "Si aquest estiu descendeix la presència del virus, en el cas que hi haja un rebrot a l'octubre o novembre, com es preveu, es podria detectar la presència del virus des del primer moment i es podria actuar amb rapidesa", ha insistit Maestre.

El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat i s'ha posat a la disposició de les autoritats sanitàries, que rebran els resultats de les proves diàriament. S'aplicarà inicialment en vint punts de control de la xarxa de sanejament de la ciutat de València, situats en diferents barris, per a poder fer una anàlisi més concreta de les zones on la presència del coronavirus siga major. "Així podrem detectar en quins barris es produeixen els rebrots i fitar la resposta i les mesures d'actuació", ha assenyalat Maestre. Encara que de moment només s'aplicarà a la ciutat de València, "la idea és expandir aquest estudi a altres municipis i comunitats", ha relatat Maestre, qui aquest matí ja s'ha reunit amb experts de Valladolid, Sevilla i Catalunya per a comunicar el funcionament del projecte.

A través de l'estudi es realitza una anàlisi quantitativa de les unitats genòmiques per litre d'aigua per a observar la concentració de virus que hi ha en els punts de control. "Si això ho anem fent diàriament, veurem l'evolució en el temps i si es produeix un creixement o una disminució", ha explicat Maestre. A més, els resultats obtinguts permetran monitorar la presència del virus a nivell col·lectiu i no sols individual, un fet que augmenta el coneixement sobre la transmissió.

El laboratori Gamaser, al costat del CSIC, porta investigant la presència de diferents virus en aigües residuals des de 2017. "Hem adaptat el mètode que teníem per a aquest nou virus", concreta Maestre.

El president Ximo Puig, en la roda de premsa de presentació del projecte dijous passat, va expressar: "Volem ser pioners a la Comunitat Valenciana per a implantar aquest mètode que ens pot ajudar a veure l'evolució del virus en les fases de desescalada, especialment en les zones turístiques".

Arxivat a:

Destacats