25n
25N
25N

"Les dones víctimes de la violència masclista han hagut de compartir un espai tancat amb el seu agressor, estant més aïllades i sent més difícil demanar ajuda"

Entrevistem a Cristina Lucendo, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcàsser, amb motiu del 25-N

"Les dones víctimes de la violència masclista han hagut de compartir un espai tancat amb el seu agressor, estant més aïllades i sent més difícil demanar ajuda"
19/11/2020 -

S’acosta la celebració del Dia de l’Eliminació de la Violència contra les Dones – el pròxim 25 de novembre – i des dels diferents ajuntaments estan ja organitzant una sèrie d’actes per a mostrar el seu rebuig cap a una violència que, cada any, posa fi a la vida de centenars de dones. No obstant això, la lluita contra la violència masclista es treballa tot l’any amb plans i accions que van encaminades a educar en Igualtat des d’edats primerenques, però també a dotar a les víctimes de recursos perquè se senten protegides i denuncien al seu agressor.

En aquest especial 25-N, València Extra ha parlat amb Cristina Lucendo, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcàsser, que ens explica els programes que estan duent a terme i els previstos per a 2021.

Quines accions per a lluitar contra la violència masclista heu dut a terme a l’Ajuntament?

A escala local, Alcàsser aposta fermament per la igualtat entre homes i dones i per la prevenció de la violència de gènere amb diferents programes i actuacions com ara:

  • L’aprovació en 2017 del primer PLA D’IGUALTAT MUNICIPAL ENTRE HOMES I DONES.
  • L’adhesió en 2018 a la Xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere.
  • La realització de campanyes de sensibilització, prevenció i actuació enfront de la violència de gènere.
  • La realització de Jornades d’Igualtat.
  • L’actuació en casos detectats tant des de Serveis Socials Municipals com des de la Unitat Minerva de la nostra Policia Local.

Heu impulsat accions a l’escola per a educar en igualtat des d’edats primerenques?

Des del curs escolar 2017/2018 s’ha encetat un programa educatiu de prevenció de la violència de gènere amb resultats satisfactoris i al qual cal donar continuïtat. Tenint un impacte del 100% de la població escolar del municipi des d’Infantil 3 anys a ESO. Aquest any el programa s’ha hagut d’ajornar per la situació generada per la Covid i per les mesures de seguretat establertes en els centres educatius de la localitat.

Per a 2021, teniu pensat dur a terme nous projectes per a combatre la violència masclista?

A causa de la situació que vivim derivada de la pandèmia per la Covid 19 el pressupost de l’any 2021 serà un pressupost basat en la recuperació i l’atenció a les persones del nostre poble, i per descomptat que tindrem molt en compte la situació de les dones que puguen sofrir alguna mena de violència masclista. A 2021 continuarem establint una estreta coordinació amb altres institucions per a realitzar un treball en xarxa i prevenir així o actuar més i millor en els casos de violència de gènere.

Amb quines eines compten les dones del municipi per a demanar ajuda si estan patint violència masclista?

Les dones que tinguen necessitat d’ajuda poden adreçar-se als Serveis Socials Municipals, a la Unitat Minerva de la Policia Local amb una agent especialista encarregada de l’actuació en casos de VioGen i al Centre de Salut.

Encara que estan augmentant les xifres, per què penses que encara costa denunciar?

Supose que és una situació de dependència personal, econòmica o emocional de l’agressor. De vegades les dones víctimes de VG poden normalitzar una situació d’inferioritat i maltractament psicològic o físic que no és normal en una relació de parella sana. Altres vegades poden ser les amenaces i la por per elles mateixes o pels seus fills i filles. I sovint crec que és la indefensió en situacions extremes en les quals fa falta la mà d’altra persona o institució que les ajude a eixir del cercle del maltractament.

Aquesta crisi sanitària ha afectat més durament a les dones?

Crec que el període de confinament no ha beneficiat a les dones, tot el contrari. Moltes dones han hagut d’encarregar-se de la cura dels majors i les tasques escolars dels fills i filles, d’altres han perdut el treball i el cas més greu són les dones víctimes de maltractament que han hagut de compartir un espai tancat, la mateixa llar, amb el seu agressor, estant més aïllades i tenint més difícil demanar ajuda.

Quines accions heu preparat per al 25-N?

Aquest any les activitats de la campanya s’han reduït molt per la pandèmia. No obstant això, el dia 25 es publicarà per les xarxes municipals la lectura de la Declaració Institucional pel dia de l’eliminació de la violència contra les dones, a càrrec de tota la corporació municipal.

D’altra banda el passat 7 de novembre es va representar al Centre Cultural “Si duele no es amor” de la Dramàtica, una obra teatral que tracta el tema fent un paral·lelisme de l’època actual i el segle XV. Amb molt bona acollida pel públic assistent.

Enguany és inviable la realització de la campanya tal qual es fa sempre, les activitats presencials com tallers o xerrades, els actes de repulsa a la VG que realitzem tots els anys i que congreguen a una bona representació de la població tampoc no és possible realitzar-los, així que ens hem centrat en les xarxes socials posant en marxa una campanya de lectura de poemes i textos contra la VG.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − setze =