Carlos Galiana: "la meditadora no es va cremar, es va incinerar"

Entrevistem a Carlos Galiana, actual regidor de Cultura Festiva a l’Ajuntament de València, sobre la cultura festiva en temps de coronavirus a la ciutat

Guardar

Galiana foto 2
Galiana foto 2

Amb menys de sis mesos al capdavant de la regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ja ha hagut de viure un ajornament de la festivitat de les Falles a la ciutat, i és que les anteriors vegades que es van suspendre les falles van ser a 1886, per impostos i les altres dues vegades van ser motivades per les guerres.

Galiana diu enfrontar-se a un repte més emocional que material i de treball, ja que la pandèmia de la COVID-19 ha obligat a suspendre, ajornar o transformar la cultura festiva de la ciutat. No obstant això, l'actual regidor de Cultura Festiva, Galiana, ha afirmat que va a menejar el món de la cultura festiva "siga com siga".

Faller, actor i polític compromés amb la ciutat, Galiana parla amb València Extra sobre la cultura festiva actual i futura de la capital valenciana i els seus reptes al capdavant de la regidoria que li va deixar Pere Fuset.

-Quin balanç fas de la cultura festiva durant el confinament?

És complicat fer un balanç perquè hem estat tancats i han quedat cancel·lades i suspeses totes les festes de la ciutat però sí que és cert que per altra banda, la gent s'ha comportat molt bé, per exemple amb les falles vam demostrar que en 24 hores teníem capacitat d'ajuntar-se i arribar a acords tot i que és un món molt divers i molt complicat. No obstant això, el 90% dels presidents van votar i el 99% va donar suport a la decisió de suspendre les falles fins a 2021. Malgrat que no s'ha pogut fer actes com la Setmana Santa, Corpus, etc., tots s'han comportat de manera molt responsable, la veritat que estic molt orgullós del món faller i del món festiu en general, per això, perquè malgrat el confinament i tot, s'han unit per a fer coses i a banda, els hem vist molt actius a les xarxes socials, que també és important, ja que no van tancar la finestra i ja els veuríem l'any que ve. S'han mostrat actius a tots els nivells

-Quin ha sigut el repte més gran al capdavant de la regidoria de Cultura Festiva?

El repte més gran va ser quan em criden un dia 10 de març i em diuen que les Falles s'han suspés i entre el camí de la Generalitat i l'Ajuntament pensava: i ara com comunique jo açò? Com li dic a la gent que ja té les falles al carrer que açò s'ha acabat? I a més, tot açò sense l'estat alarma decretat, ja que es va aprovar quatre dies després, el 14 de març, és a dir, que no ens podíem acollir a cap comunicació per escrit del Govern ni res. No obstant això, l'endemà també va ser el millor moment, ja que vaig veure a una trentena de persones reunides que aclariren de seguida una data. Per altra part, el repte més gran també era mantenir l'esperança i la il·lusió que allò no acabava, que tornarem i que no passava res per suspendre-ho un any. Però per exemple, la Setmana Santa fa dos anys que no ix al carrer, ja que l'any passat va ploure i enguany pel coronavirus. Clar, els ànims de la gent eren molt alts i l'Ajuntament posa molts diners per celebrar aquestes festes però els fallers paguen la festa, els de Setmana Santa paguen durant tot l'any, i clar, tu imagina't pagar durant dos anys sense tindre el dia gran de la festa. Sant Vicent, el mateix, tot un any els xiquets assajant perquè finalment no puguen eixir a fer els miracles. El repte va ser, i és, mantenir viva eixa flama i que la gent no s'enfonse, per això jo mateixa he estat escrivint cartes d'ànims per a tot el món, perquè no perden els ànims i la il·lusió per la festa.

"El repte va ser, i és, mantenir viva eixa flama i que la gent no s'enfonse"

-Va ser una decisió premeditada o abans d'hora el fet d'anunciar unes Falles 2020 per a juliol?

Les coses es prenen en eixe moment, però jo, evidentment, ara com ho veig amb més informació està clar, però en aquell moment, la gent, les federacions, agrupacions, el mateix gremi, la Junta Central Faller, etc., necessitaven una data perquè si açò haguera passat el 16 de març, tenint ja el decret d'estat d'alarma, ho haguérem vist millor. En aquell moment no teníem res a què acollir-nos més que a les consideracions i directrius de la Conselleria de Sanitat, la qual ens diu que ha parlat amb la resta de conselleries de les comunitats autònomes, amb l'equip de govern, etc., i han dit que les Falles 2020 s'han de suspendre. D'aquesta manera, quan vam anunciar unes possibles falles a juliol pensàvem que açò no anava a durar tant de temps, ens estaven dient cada dia que açò «sols era una grip». També és veritat que el món faller necessitava eixir d'eixa reunió amb les coses clares, amb una data i un suport econòmic, perquè la despesa econòmica era molt gran, i es van aconseguir les dues coses perquè tot el món es va unir en eixe moment, fins i tot l'alcalde, qui va comprendre des del minut u que el teixit associatiu es va unir i va dir que volien allò. Evidentment, després d'un temps, no haguérem dit això i haguérem estat a casa confinats i ningú estaria pensant amb les falles, però crec que ara, ho veiem tot, i no hem arribat a la normalitat, per tant, veig que no seria possible fer unes falles a juliol amb les mesures que tenim, ja que no parem de sentir que hi ha un rebrot a l'escorxador de Rafelbunyol, ara un a Lleida, etc. Al final dius, millor para i ja està.

-Actualment, la majoria de monuments fallers de 2020 es troben en Fira València, però es va dir que alguns d'ells es cremarien sense un anunci previ i altres es plantarien a 2021. D'aquesta manera, quina és la proposta de la regidoria de Cultura Festiva?

En general els fallers el que han fet és decidir plantar el monument de 2020 per al 2021, excepte en algunes comissions, però açò suposava un any en blanc per als artistes fallers, que a més, és la peça fonamental de la festa, ja que si no hi ha falla, seríem altra cosa. Aleshores, nosaltres havíem de protegir al gremi d'artistes fallers d'alguna manera, per tant el que hem fet és un pla amb el qual les comissions plantaran les falles de 2020 en 2021 i ja han començat a contractar les de 2022, per tant, tindrem uns monuments el doble de grans, ja que hem posat un 150% més de pressupost per a les falles de 2022, però plantaran les mateixes falles l'any vinent. Respecte a les falles municipals, amb la falla infantil estem treballant amb els artistes perquè està completa i no es va cremar res, i respecte a la falla gran que es va cremar una part, perquè era impossible desmuntar-la, hem parlat amb els artistes per a fer un esdeveniment quan considerem oportú, entre tots, per a pegar-li foc al cap de la meditadora. Serà un esdeveniment, o bé relacionat amb les falles de manera especial o en alguna ocasió, com per exemple, imagina que trobem la vacuna, doncs demà mateixa eixim, li peguem foc, tirem una mascletà i fem un acte per a celebrar-ho. En aquesta línia estem treballant.

"Hem parlat amb els artistes per a fer un esdeveniment quan considerem oportú, entre tots, per a pegar-li foc al cap de la meditadora"

-En el cas que es puga cremar el cap de la meditadora, podria ser un acte amb públic, o serà sols retransmés per streaming?

Si es fa un acte on puguem cremar el cap de la meditadora, aquest serà amb públic, no sé si multitudinari, però es posarien mesures, evidentment, de seguretat, d'aforament de la plaça, amb controls, etc. La idea no és cremar-la demà ni precipitadament. A mi no m'agrada dir que la meditadora es va cremar, sinó que es va incinerar, perquè va ser més això que una cremà com tal la coneixem i la tenim els fallers al cap.

galiana_ep

-Creus que el que hem passat i encara estem vivint marcarà un abans i un després a l'hora d'organitzar festes, actes multitudinaris i en la vida cultural de la ciutat?

Sincerament, no ho sé. Fa dos mesos pensava que si, però no només respecte a les festes, sinó respecte a tota la societat. Ara, ixes al carrer, i ja no ho tinc tan clar perquè, no sé, no és qüestió de fallers o festers, si no ja és un tema més de la societat en general. Durant el confinament la ciutat de València estava completament neta perquè no hi havia ningú pel carrer, i ara quan tornem a aquesta nova normalitat que es pareix tant a la vella normalitat, quant a mi m'agradaria que es pareixerà a la vella normalitat respecte a les abraçades, besos, afecte, donar-nos la mà, etc. Doncs això, ara no ho tinc tant clar, crec que ens ho hauríem de replantejar tot respecte a les festes, com per exemple amb les qüestions de funcionament, ja que nosaltres abans no estàvem acostumats a fer videoconferències, i ara hem hagut de fer dos plens i dues assemblees de constitució i dissolució per videoconferència, i açò ni tan sols està contemplat al reglament. Ara també, el món faller s'ha adonat que aquest congrés és important fer-lo també per videoconferència, i aquest, servirà per a repensar-se coses de la festa.

-Durant el confinament hem vist com les noves tecnologies estan ací per a quedar-se. Creus que la cultura ja està lligada o actualitzada respecte a les noves tecnologies?

Crec que no del tot, però crec que tenim una cultura mediterrània que necessita el contacte i dels afectes, per tant és complicat. Podem fer unes falles virtuals? Sí. Però quin sentit té? Per a mi, cap, i ja no com a regidor, sinó com a faller. Veure una cremà en streaming no transmet el mateix que una com a la que estem acostumats. Jo que vinc de la cultura, com a actor, al final la cultura existeix també gràcies al contacte físic, per tant adaptar la cultura a les noves tecnologies és complicat. No és el mateix veure un quadre pel mòbil que al museu. Què està bé per a difondre? Clar, de la mateixa manera que ha estat bé per aprofitar el moment en el qual hem estat tancats a casa com s'ha fet amb els teatres durant el confinament. Està bé adaptar la cultura i les festes a les noves tecnologies però hem de saber que el seu futur no depén d'aquestes, i jo ací tinc els meus dubtes.

-No obstant això, gràcies a les noves tecnologies, la cultura s'ha acostat a les nostres cases durant el confinament. Per això, sense aquestes ferramentes, durant el confinament la cultura no haguera estat present, no?

Exactament, però al cap i a la fi, la cultura sempre que hi ha hagut una crisi o una guerra al final desapareix en eixe moment, però al final torna a eixir o fins i tot busca altres camins.

-Què serà del Bonica Fest 2020 que estava previst per a aquest setembre?

Estem encara valorant-ho, ja que efectivament si continuem amb la nova normalitat, que si no m'equivoque, s'allarga fins al 15 de setembre, i nosaltres teníem previst celebrar-lo a finals de mes. No obstant això, hem de mirar que si l'aforament segueix sent del 75%, no sabem si pagarà la pena el fet d'organitzar totes les coses que organitzàvem als carrers de València. Que isques 60.000 persones al carrer i en concret al Bonica Fest, hui en dia és incontrolable, per tant anem a veure com evoluciona tot. Paral·lelament, ja hem començat a mirar coses i treballar en aquest tema, ja que si no no arribem a temps en tema de terminis, resolucions, contractes, etc. No obstant això, quan arribe setembre ja veurem si ho fem o no.

-Com veus la cultura festiva del que queda d'any a la ciutat de València?

Jo espere que tire endavant amb totes les mesures de seguretat que es puguen aplicar. Jo crec que s'han de fer coses, però per exemple, en el calendari faller no hi haurà una telefonada, perquè la Fallera Major continua al càrrec, i tampoc hi haurà nomenament, però crec que ens haurem d'inventar un acte perquè el món faller no pot esperar a l'1 de març per a la Crida. Totes les coses que estem planificant les estem planificant amb tres versions: versió A amb el 75% de l'aforament, a un lloc, amb mesures de seguretat, etc; i versió B, sense restriccions i que hem passat la pandèmia, i versió C, que no ho podem fer i/o per videoconferència. Per exemple, amb el concurs de playbacks de Junta Central Fallera, doncs podem anar a la sala sols el 75%, podem anar el 100% si va tot bé, o podem fer-ho cadascú des de les seues cases. No obstant això, buscarem la manera per seguir fent coses.

" En el calendari faller no hi haurà una telefonada, perquè la Fallera Major continua al càrrec, i tampoc hi haurà nomenament, però crec que ens haurem d'inventar un acte"

-Quins són els reptes al capdavant de Cultura Festiva que té Carlos Galiana?

El repte és més emocional que material i de treball, és a dir, vull alçar els ànims i transmetre la realitat que hem passat un moment complicat però que la vida continua i hem de seguir. Que ningú s'enfonse, que la gent no abandone ni s'esborre de les seues comissions, confraries, etc. Els vull donar l'esperança que tot i que ho hem passat mal, anem a seguir fent activitats, concursos, exposicions, anem a menejar el món de la cultura festiva siga com siga perquè mou una part econòmica molt important de la ciutat, des d'indumentaristes, orfebres, floristes, i tot el que va al voltant de la festa necessita actes i fins i tot els mitjans de comunicació, ja que si no tenen actes no pots comunicar que estem a casa.
Destacats