"La seguretat sanitària és una prioritat a l'hora de decantar-se per un mitjà de transport"

Parlem amb Mariano Silveyra, vicepresident d’Assumptes Públics de Cabify sobre com ha canviat la mobilitat en la volta a la normalitat

Guardar

Mariano Silveyra vicepresidente de Asuntos Publicos de Cabify
Mariano Silveyra vicepresidente de Asuntos Publicos de Cabify

La volta a la normalitat, després de setmanes de confinament, ha provocat que la ciutadania done prioritat a la seguretat i la higiene a l'hora de decantar-se per un mitjà de transport. L'ús del vehicle privat està augmentant. No obstant això, no és la solució per a aconseguir un model de ciutat més sostenible on es recupere espai públic per al vianant.

"La seguretat sempre ha sigut una prioritat per a nosaltres, i en aquests moments més que mai"

Des de Cabify, aposten per un model de transport segur, eficient, sostenible i accessible per a la ciutadania, però sense oblidar la importància de conviure amb la resta de transport públic. Per aquest motiu, la col·laboració publicoprivada és essencial per a construir "un millor lloc per a viure". De tot això parlem amb Mariano Silveyra, vicepresident d'Assumptes Públics de Cabify.

Quin és el balanç de la volta a la mobilitat habitual a la ciutat de València?

En Cabify creiem que la desescalada és una oportunitat que tenim sobre la taula per a transformar la mobilitat a les ciutats, dotant de més espai i protagonisme a les persones, i reduint el volum de vehicles privats. En aquest sentit, necessitem oferir als usuaris alternatives de mobilitat perquè puguen desplaçar-se per la ciutat de manera segura, accessible i sostenible en tot moment.

Fent un balanç de la volta a la normalitat, el confinament va provocar un descens clar de la mobilitat. No obstant això, setmana rere setmana, a mesura que veiem que la desescalada va avançant, veiem com la demanda a València està creixent a doble dígit, arribant alguns caps de setmana a registrar increments multiplicats per dos, o fins i tot per tres, respecte a la demanda de setmanes anteriors.

Quant als motius dels usuaris, prenent de referència la Fase 2 com a exemple, l'oci és el principal factor, ja que més de la meitat dels trajectes es realitzen per això. El següent motiu seria el treball, que representa un terç dels trajectes, seguits dels viatges per salut (11% del total), i les compres i trasllats a aeroports i estacions que representen una xicoteta part, entorn del 5% entre les dues.

Quant als horaris, de dilluns a dimecres la demanda és lineal, centrada en la jornada laboral "habitual" en oficines i comerços, amb tot just pics pronunciats. Sí que hem detectat un repunt major els dijous i els divendres des de les 14.00 fins a les 15.00 h, encara que el major volum es registra els divendres i dissabtes nit, principalment de 23.00 a 01.00 h, encara que s'allarga alguna cosa més, sobretot el diumenge, fins a les 2.00-3.00 h de la matinada.

El que busquem en ciutats com València durant la desescalada i la nova normalitat és oferir un servei segur, eficient, sostenible i accessible per a tots, responent a les necessitats i inquietuds de les persones a les ciutats, especialment en matèria d'higiene i seguretat, amb aquesta nova situació. En definitiva, volem oferir una experiència segura en tot moment tant a usuaris com a conductors.

Quines són les principals inseguretats de la ciutadania?

La pandèmia mundial i el camí actual cap a la nova normalitat porten amb si un nou perfil de ciutadà, que prioritza abans de res la seguretat en el marc actual i cerca tindre a la seua disposició opcions de mobilitat que garantisquen el distanciament social i les mesures d'higiene necessàries.

D'acord amb dades d'un estudi que hem realitzat recentment entre els nostres usuaris en els 11 països on operem, el 67% dels enquestats confirma la rellevància de la seguretat sanitària a l'hora de decantar-se per un mitjà de transport, per damunt d'altres factors determinants com són el preu o la qualitat.

Si bé és cert que el transport públic ha sigut i continuarà sent la principal manera de transport a les ciutats per ser el més eficaç i sostenible, en la situació actual presenta majors reptes a causa de la seua rigidesa per a adaptar-se a aquestes noves exigències que requereixen major distanciament social i protocols d'higiene addicionals. D'altra banda, el vehicle privat gana adeptes segons dades internes de Cabify, ja que un 38% dels nostres usuaris es planteja augmentar el seu ús, encara que es tracta d'una opció que realment no és la més adequada ni efectiva, ja que un 10% o un 20% més de cotxes podria col·lapsar la ciutat.

Per això, hem d'oferir alternatives a l'usuari que siguen una resposta vàlida a les seues inquietuds i necessitats, quan el transport públic no és suficient o pot saturar-se. D'aquesta manera, l'eficiència del transport públic juntament amb l'alta flexibilitat i innovació de plataformes de mobilitat urbana multimodal, són la combinació idònia perquè els ciutadans compten amb la millor oferta possible per a cada moment.

"Comptem amb taxis col·laboradors dins de la nostra plataforma multimodal"

Com us heu adaptat a aquesta nova situació per a oferir un desplaçament segur?

La nova mobilitat requereix redefinir la manera de moure's de les ciutats i les opcions de mobilitat que oferim als ciutadans. En aquest sentit, la seguretat sempre ha sigut una prioritat per a nosaltres, i en aquests moments més que mai.

Sota la premissa d'oferir una experiència segura tant a usuaris com a conductors en tots els nostres desplaçaments, comptem amb protocols de monitoratge, desinfecció i higiene dels vehicles. També hem facilitat el lliurament d'equips de protecció individual entre els conductors de VTC i taxis que col·laboren amb nosaltres, que inclouen mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic.

A més, amb l'objectiu de garantir la qualitat i seguretat dels serveis, hem implementat diverses mesures de verificació a través de solucions tecnològiques en l'app per a comprovar la disponibilitat d'EPIs i el compliment de totes les mesures de seguretat per part dels conductors, i consultem als usuaris després de cada trajecte perquè puguen valorar les mesures de seguretat i higiene dels vehicles.

Així mateix, estem instal·lant mampares protectores en els nostres vehicles, ja presents en més del 50% de la flota, i continuem treballant per a arribar al 100% al més prompte possible.

Mostra d'aquest compromís amb les mesures i protocols higienicosanitaris en les nostres opcions de mobilitat, és que hem començat recentment a Espanya el procés de certificació d'AENOR enfront de la COVID-19, auditoria que, una vegada superada, acreditarà que comptem amb les màximes garanties higienicosanitàries per a minimitzar la propagació del virus en totes les ciutats on operem.

En definitiva, en Cabify estem preparats per a continuar sent un referent en seguretat per a usuaris i empreses, així com per a oferir un servei segur, eficient, sostenible i accessible per a tots, que contribuïsca en el disseny de les ciutats perquè siguen un millor lloc per a viure.

Per què és important la col·laboració publicoprivada?

Aquest nou escenari posa de manifest la necessitat de redefinir les ciutats, amb l'objectiu de fer d'elles millors llocs per a viure. La pandèmia mundial ens ofereix l'oportunitat de replantejar-nos la mobilitat urbana de manera que done resposta a les necessitats actuals a través de solucions MaaS (Mobility as a Service) eficaços, sostenibles i inclusives, I que vinguen per a quedar-se.

Però tota oportunitat ve acompanyada d'uns reptes, davant els quals és fonamental comptar amb unanimitat, primer, en l'objectiu comú de véncer al coronavirus; i segon, de fomentar la col·laboració per a dissenyar junts les ciutats de les quals volem gaudir, retornant l'espai als ciutadans perquè puguen gaudir d'elles.

Estem en un moment determinant per a aplicar mesures, amb desafiaments i incerteses que superar, però amb decisions molt importants per al present i futur de les nostres ciutats. Tenim davant nosaltres un nou horitzó que ens permet evolucionar cap a una mobilitat més progressista i innovadora, amb menys vehicles privats a les ciutats i més espai per a les persones.

"A escala global, en Cabify es registren més trajectes dins de la plataforma de Cabify en taxi, que en VTCs"

Es podrà arribar a una convivència entre el servei que oferiu i el sector del taxi?

Des de Cabify sempre hem buscat la integració i convivència de tots els actors de mobilitat. Volem contribuir a fer de les ciutats del futur millors llocs per a viure, retornant més espai als ciutadans i reduint la forta presència de vehicles particulars, i ací els taxis tenen una labor fonamental.

Mostra d'això és que comptem amb taxis col·laboradors dins de la nostra plataforma multimodal que poden sol·licitar-se des de la nostra APP, i la seua experiència està sent molt enriquidora, ja que estan incrementant el volum d'ingressos i comptant amb el suport i la comoditat de la nostra proposta de mobilitat.

També podem destacar que a escala global en Cabify es registren més trajectes dins de la plataforma de Cabify en taxi, que en VTCs. Això és una cosa de la qual ens sentim molt satisfets i poder ser una de les plataformes tecnològiques de taxis més grans del món ens motiva per a continuar oferint la nostra tecnologia al sector del taxi a Espanya i que entre tots puguem contribuir a resoldre els principals desafiaments de mobilitat de les ciutats.

En tot moment ens hem mostrat pròxims i favorables a treballar amb les administracions públiques i els agents socials, per a aportar solucions a les necessitats actuals en matèria de mobilitat, comptant amb una legislació concorde que redunde en benefici de tota la societat. La nova mobilitat representa una oportunitat per a la creació de desenes de milers de llocs de treball.

Quina és la vostra opinió sobre la regulació de les VTC a València?

Actualment existeixen diverses restriccions per a l'operació d'autoritzacions VTC en la Generalitat Valenciana, derivades del Decret llei 4/2019 de març de 2019. Moltes d'aquestes restriccions, que també han sigut replicades en altres comunitats autònomes, estan sent qüestionades per diferents Tribunals per la seua legalitat. Restriccions com la precontractació o la prohibició de circular o aparcar a la via pública, a més de no aportar cap valor al ciutadà ni a la millora de la mobilitat, no tenen cap precedent a Europa ni a la resta del món, a més de ja haver sigut suspesos cautelarment pel TSJ de Catalunya i del País Basc i durament qüestionats per tots els organismes de Competència amb la CNMC al capdavant.

D'altra banda, generen una gran inseguretat jurídica frenant la innovació i la inversió en R+D+I, i sobretot la creació d'ocupació que serà clau en la tan anhelada recuperació econòmica postcovid.

En qualsevol cas, considerem clau poder col·laborar amb l'administració i amb el sector del taxi per a poder elaborar junts la millor oferta possible de mobilitat per als ciutadans. Prova d'això ha sigut l'obertura de la plataforma de Cabify per al sector del taxi a València, entre altres mesures. Continuarem bastint ponts per a poder col·laborar amb les administracions i poder dissenyar una regulació que atorgue estabilitat i seguretat jurídica al sector de les VTC i de la mobilitat en general.

Destacats