Baldoví: "si l'emergència és ara, les solucions han de vindre ja, no d'ací a un any"

El diputat de Compromís al Congrés afirma a “hi ha hagut una negativa més enllà d’intentar arribar a pactes en bones paraules i bones intencions”

Guardar

baldovi
baldovi

El diputat valencià, Joan Baldoví, de la formació valencianista taronja, Compromís, fa unes quantes setmanes que ve mostrant el seu costat més reivindicatiu davant una "negativa" del govern de Sánchez per finançar de manera justa i adequada no sols al territori valencià sinó també a les altres quatre comunitats autònomes que es troben en la mateixa situació de la Comunitat Valenciana, i és que el govern valencià, amb el finançament que rep només pot pagar els serveis sanitaris fins al mes de setembre, i a partir d'aquest mes tant el personal sanitari com totes les despeses d'hospitals, centres de salut, etc., es paguen amb préstecs. De la mateixa manera, i d'acord amb l'últim informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), la Comunitat Valenciana tindrà menys recursos per a superar la crisi per l'infrafinançament, i d'aquesta manera, el territori valencià i les altres quatre comunitats autònomes pitjor finançades han d'utilitzar entre el 85% i el 90% del seu pressupost per a atendre els seus serveis públics fonamentals.

Després d'unes "bronques" entre el mateix diputat suecà i la vicepresidenta segona i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui li va dir al mateix Baldoví en el mateix hemicicle "que no s'inventen problemes que no existeixen", la formació valenciana Compromís, a través del seu únic diputat en l'hemicicle, porta dues votacions en contra de la cinquena i la sisena pròrroga de l'Estat d'Alarma. D'aquesta manera, Baldoví apunta que "ens és igual Montoro -referint-se a l'exministre d'Hisenda del PP Montoro- que Montero". El polític millor valorat i l'únic que aprova segons el CIS en diverses ocasions passades, destaca que el PSOE s'ha negat a pactar amb Compromís unes propostes justes i que necessitem, més ara que mai, ja que si estem infrafinançats, "la recuperació de la COVID-19 serà més difícil en el nostre territori".

Només demanem allò just i el que ens mereixem. Joan Baldoví
València Extra ha accedit a parlar amb el mateix Baldoví per a saber com és la relació actual entre Compromís i el govern de Sánchez així com per a saber que proposades de la formació valencianista ha rebutjat el mateix govern.

Com definiries la relació Compromís-PSOE durant l'estat d'alarma? Ha canviat alguna cosa?

Les relacions sempre són cordials, però ara bé, aquesta negativa del partit socialista de negociar amb nosaltres crec que marca un abans i un després. Jo el que no puc entendre és que es puga negociar de tot amb tots i no es puguen negociar coses raonables, per a nosaltres, i altres fins i tot, estaven dins del que contemplen els pressupostos generals de l'estat com per exemple, activar el fons sanitari, que a més estava recollit en els pactes d'investidura. Hi ha hagut una negativa més enllà d'intentar arribar a pactes en bones paraules i bones intencions. Crec que l'emergència sanitària al territori valencià és més emergència perquè som més pobres i tenim menys recursos, per tant la meua obligació com a representant dels valencians era justament eixa, reclamar més recursos que ara per ara, el nostre territori no disposa per eixir de la crisi.

L'altre dia al Congrés, Sánchez va dir que la porta del govern mai s'ha tancat per a Compromís. Què opines d'açò? Hi ha hagut negociacions o s'han tancat?

Negociacions hi ha hagut, i de fet, des de dimecres passat, jo personalment hauré parlat amb la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, unes cinc vegades i amb la ministra de Treball algunes quantes també, però clar, quan no només t'ofereixen bones intencions i bones paraules, evidentment dius que ja està bé. Es poden negociar els ERTOs per a Canàries que sols té un vot fins a desembre i no es pot negociar un increment dels recursos sanitaris per al territori valencià? Fins i tot han sigut incapaços de signar l'última proposta que vam presentar, la qual no suposava traure més diners d'aquest pressupost sinó que dels recursos que futurament es rebràn d'Europa, sols dediquen un 1,6% per a igualar a les cinc comunitats autònomes més pobres i infrafinançades que representen el 40% de la població espanyola, uns vint milions d'habitants. Jo crec que si ells no són capaços de signar aquest compromís, nosaltres ens havíem de plantar i així ho vam fer, i amb la cara ben alta i amb la consciència ben tranquil·la.

Que oferia el govern de Sánchez que no ha acabat de convéncer a Compromís i haja votat no a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma?

Realment no han arribat a oferir res concret per al territori valencià però sempre ens presentaven bones intencions per a projectes futurs, però res que s'haguera de veure en el futur immediat. L'emergència és ara i no d'ací a sis o set mesos, i el que nosaltres els diem és que si l'emergència és ara, les solucions han de vindre ja, no d'ací a un any. Per això, jo vaig mantenir sempre la meua posició dient que s'havia de veure reflectit en un increment de recursos per a una comunitat, insistisc, pobra, mal finançada i que és solidària en altres àmbits.

Té previst Compromís en els pròxims dies noves reunions i negociacions amb el govern?

Jo he quedat amb algunes ministres que ens veuríem i parlaríem prompte. Reunions hi ha moltes, i per exemple el dilluns compareix el ministre de Seguretat Social, Escrivá, per explicar la renta mínima vital i tinc una entrevista amb el ministre d'agricultura a la vesprada, vull dir, que contactes hi haurà, però jo espere que se n'adonen que sempre no pot ser a canvi de res. Si es pacta amb el PNB i amb tot déu, també s'ha de pactar amb nosaltres una contrapartida justa, i no sols coses per als valencians, perquè jo estic reclamant coses per al nostre territori però també per als andalusos, per als murcians, per als manxecs i per als gallecs. Crec que la nostra proposta era totalment raonable, i ja et dic, demanàvem que s'activara i es pagara, com està recollit a la llei, el FOGA, que és el Fons de Garantia Assistencial, que es aquell que cobreix les despeses de l'atenció sanitària prestada durant l'estiu a pacients d'altres regions, ja que durant l'època estival la població es desplaça. I clar, quan veus que ja no una, sinó dos i tres i infinites vegades són les que presentem nosaltres alternatives i sempre diuen que no, però mentre pacten amb altres territoris, u es rebota i vota carregadíssim de raó i amb tot el dret del món.

Perquè creus que amb Compromís no han accedit a res i amb altres partits i territoris sí?

Aquesta és una pregunta que l'hauria de respondre el mateix govern. Jo no sé el motiu, però igual és perquè compartim un mateix espai electoral ací, al nostre territori, no ho sé. És una proposta que jo deixe en l'aire però que també voldria que em contestara el mateix govern de Sánchez.
Destacats