25n
Orgull
Orgull

“Faig un pas al costat amb la satisfacció que el 90% del nostre programa electoral està completat”

Parlem amb l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, que fa un balanç d’aquesta legislatura i mitja al capdavant de l’Ajuntament

“Faig un pas al costat amb la satisfacció que el 90% del nostre programa electoral està completat”
22/06/2021 -

Després de sis anys al capdavant de l’Ajuntament de Paiporta, Isabel Martín fa un pas al costat per a complir amb el pacte de govern que signaren Compromís i el partit socialista. A pocs dies de deixar el càrrec com alcaldessa de la localitat, fem balanç d’aquesta legislatura i mitja on les polítiques socials, la reactivació econòmica i el sanejament de l’Ajuntament, passant de set milions de deute a zero, han sigut la bandera del seu mandat.

Després de sis anys al capdavant de l’Ajuntament de Paiporta, quin és el balanç?

El balanç és molt positiu. Poder veure que les polítiques per les quals ens vam presentar les pots aplicar al teu poble és molt satisfactori. Hi ha hagut diverses coses que jo crec que han sigut el nostre emblema durant aquesta legislatura i mitja com, per exemple, haver sanejat l’ajuntament. Això ha sigut una de les coses més importants que hem fet perquè ens ha permés posar en marxa tota la resta de polítiques de rescat de persones, de polítiques socials, mediambientals, educatives, esportives i en clau d’igualtat i de reactivació de l’ocupació i el comerç. En definitiva, una bona gestió que ens ha permés reduir el deute a zero, quan en 2015 ens vam trobar un ajuntament amb quasi 7 milions de deute. Ara, a més, comptem amb un romanent positiu de tresoreria de 12 milions d’euros que ens permet posar en marxa totes aquestes polítiques a nivell local o, per exemple, haver augmentat l’equip de treballadors i treballadores del consistori.

Aquesta inversió en personal, encara que no siga una acció cridanera, sí que és vital per a accelerar les polítiques locals…

Clar, no pots fer-te una foto, no és una cosa vistosa, però això possibilita, per exemple, haver tingut eixa tècnica de Medi Ambient per a fer totes les actuacions en matèria de lluita contra el canvi climàtic, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques en tots els edificis municipals, estem treballant per a posar en marxa Comunitats Energètiques o tota la xarxa de clavegueram que hem estat canviant ha sigut possible gràcies al fet que hi ha una persona darrere ajudant i treballant per a això.

I quins diries que han sigut els projectes estrela de la teua legislatura?

No m’agrada parlar de projectes estrela perquè jo crec que des d’aquest govern, i des de Compromís, sempre hem sigut de la política de les poquetes coses que es fan gran conjuntament. En 2015, començàrem a planificar el poble que volíem, hem anat treballant a poc a poc, i ara veiem com hi ha alguns projectes com el del Centre de Dia de Villa Amparo que, a més de recuperar patrimoni, dota a la població amb un centre molt necessari. A més, eixa bona gestió econòmica farà possible que tinguem, d’ací a poc, eixa nova zona esportiva o que Paiporta compte ja amb la pista de patinatge de velocitat nova, o amb la remodelació de la piscina d’estiu, que ara és un espai recreatiu molt important… Xicotetes coses que des de fora es veuen més grans, però sí que és de veres que, al final, un dels projectes més importants sí que pot ser el Centre de Dia que esperem que, quan acabe la legislatura, siga una realitat.

L’Ajuntament de Paiporta, des de 2015, ha destacat per l’aposta ferma per les polítiques socials, com ha canviat?

Quan arribàrem hi havia un equip de 7 persones i dues d’elles estaven tramitant llicències d’animals perillosos. Ara tenim un equip de 20 persones, treballadors i treballadores socials, la tècnica d’Igualtat… I estem atenent a la ciutadania en allò que necessita fent plans d’inclusió. Jo crec que hem de deixar enrere eixes polítiques de donar l’ajuda i oblidar-nos, perquè darrere de cada persona que ve a demanar una ajuda per una situació puntual hi ha tota una sèrie de problemes que hem de detectar per a donar una solució real, i això ho hem aconseguit triplicant el nombre de personal, multiplicant per dos les ajudes d’emergència, posant al dia totes les ajudes de dependència que, quan arribàrem ací, estaven saturades des de l’any 2007, i per descomptat donant-li un gran impuls a la Xarxa Valenciana d’Inclusió, que és una ferramenta d’empoderament per a les famílies i de donar-les recursos que són drets.

A més, Paiporta ha fet un gir quant a les polítiques ambientals i de sostenibilitat…

Crec que hem donat una volta de 360 graus. Hem fet un gir complet a les polítiques que s’estaven aplicant a Paiporta, una política de retallades i austericista, amb el desmantellament dels serveis públics i on no es feia més que inaugurar coses que per al dia a dia no eren importants. Li hem donat la volta, les nostres potes han sigut impulsar les polítiques socials i impulsar les polítiques mediambientals, perquè és indiscutible la lluita contra el canvi climàtic – en política mediambiental crec que hem aconseguit tindre un poble més sostenible, habitable i inclusiu per a totes les persones eliminant les barres arquitectòniques – i, a més, hem treballat el vessant social a altre nivell com en l’Educació, la Cultura, l’Esport… I tot això sense oblidar-nos de l’impuls a la reactivació econòmica del municipi. Tenim ara eixe Pla d’Inversions a quatre anys i una bona part de la inversió anirà destinada a revitalitzar els polígons industrials per a revitalitzar l’economia municipal.

També heu estat molt actius en involucrar al veïnat en la participació de les polítiques locals, us ha permés tenir una altra perspectiva i descobrir les necessitats reals de la gent del poble?

Sí, des de 2015 hem treballat molt en la transparència i en la participació ciutadana perquè jo crec que la ciutadania ha de saber tot el que passa en un ajuntament, i començarem a treballar molt en una participació ben entesa, no la de fer unes activitats i que la gent participe, sinó que la gent participe en detallar quin és el model de poble que volen. Tots els plans municipals que hem encetat han tingut la seua part de participació.

M’agrada destacar una estratègia que vam fer juntament amb la infantesa de Paiporta, des de les escoles, per a decidir quin poble volíem. Tots coincidiren en el fet que volien espais per a gaudir, un poble sense cotxes on poder anar a l’escola en bicicleta o caminant, tindre parcs infantils… I en eixa línia començàrem a treballar.

Imagine que s’hauran quedat molts projectes en procés…

Sí, però en aquesta nova etapa faig un pas al costat amb la satisfacció que el 90% del nostre programa electoral està quasi complet. Villa Amparo encara no el podem veure, però sí que hi ha eixe projecte que va passar a licitació i que esperem que abans que acabe la legislatura estiga en marxa, o el pavelló i la zona esportiva, o l’acció del solar de Mestre Serrano, que també hem fet ara el projecte per reordenar els carrers i donar fi a la problemàtica que hi havia en eixe barri. Queden algunes coses a les quals les faltaran l’última signatura, però la satisfacció és que està ja tot encetat.

T’ha tocat bregar en aquesta legislatura amb una pandèmia que ens va agafar per sorpresa, com ha sigut gestionar-la?

Doncs ha sigut una de les coses més dures a les quals m’he enfrontat en la meua vida. En la part personal poden haver-hi moments durs com quan perds a algun familiar o amic o amiga, però en una situació com aquesta viscuda des de la política ha sigut molt dura, sobretot els primers dies que pareixia que estàvem en una d’eixes pel·lícules que ens han estat ensenyant al que ens anàvem a enfrontar. I bé, molta incertesa al principi, però jo crec que, que això haja passat amb governs progressistes al capdavant, ens ha ajudat. Per exemple, si açò haguera passat fa sis anys a Paiporta, amb els serveis desmantellats, no haguérem pogut fer front a totes les necessitats. Nosaltres hem destinat molts recursos per a superar la primera fase de crisis social. Hem destinat més d’un milió d’euros per a superar aquesta etapa, s’han fet ajudes per a comerços, xicotetes empreses, més de 600.000 euros en ajudes i invertirem uns altres 200.000 euros de la segona convocatòria. Hem destinat recursos per a incidir en la neteja de les escoles, perquè era molt important que el curs acabara i crec que ho hem aconseguit… Una inversió que sense eixe treball previ no haguera sigut possible.

O siga que, tot el treball que hi havia fet és el que us ha permés tirar avant totes les ajudes socials…

Exactament, a nosaltres ens ha pillat ja amb un ajuntament sanejat, sense deute, i amb un romanent amb el qual hem pogut llançar ajudes d’emergència. Fa sis anys no haguera sigut possible. Per això pense que me’n vaig amb la satisfacció que l’he fet de la millor manera possible.

I t’ha permés aprendre a nivell polític?

Moltíssim. A més, ha sigut un any de reinventar-nos, de canviar… l’estat d’alarma ens va permetre poder fer actuacions d’emergència i hem aprés molt a coordinar-nos encara mes entre les diferents parts del govern, les regidories, altres municipis, intercanviar informació i jo crec que d’aquesta experiència s’aprén, i una de les coses que es deixa és la importància de la Sanitat Pública i dels Serveis Públics. Espere que això no s’oblide perquè cal defensar-ho amb dents i ungles, perquè la nostra vida depén d’això i el més important que hi ha en aquest món és la vida, i una vida en condicions.

A més, heu trencat eixe fals mite que l’esquerra no sabia gestionar recursos…

Totalment. Jo he parlat amb gent de dretes del poble i em deien que, en general, les coses s’havien fet bé. Hem demostrat que l’esquerra governa molt millor que la dreta. La dreta busca els seus interessos personals, nosaltres els interessos comuns, que parteixen d’una bona gestió econòmica i un repartiment equitatiu. El nostre objectiu era ajudar sempre als més desfavorits i jo sempre he tingut clar que cada cèntim que entra a l’Ajuntament és molt valuós i s’ha de gestionar bé, no s’ha de malversar cap cèntim perquè això després repercuteix en el benestar de la ciutadania.

I ara comença una nova etapa, com l’afrontes? En quines àrees vas a treballar?

L’alcaldia l’he compaginat amb la Regidoria d’Hisenda i Administració General que a més serà una tasca molt important. I aquesta nova etapa la continue duent la mateixa regidoria. Crec que és bo perquè és una regidoria que et dona una visió global de tota la política municipal, continue en contacte amb la resta de regidores per a planificar el dia a dia i per a elaborar els pressupostos. Aleshores, és positiu perquè de certa manera tampoc vaig a desconnectar, sinó que continuaré amb eixa visió global que m’ha donat els sis anys a l’Ajuntament.

Quins són els teus reptes de futur com a regidora?

Continuar amb la bona gestió econòmica i continuar sent bandera d’eixa bona gestió que s’ha reconegut per part de molts organismes, com la Sindicatura de Comptes i que això faça possible continuar amb les polítiques socials, mediambientals… A més, un altre objectiu és reforçar els serveis, ajudar des de la meua àrea perquè si torna a haver-hi una pandèmia com la que hem passat que no tinguem els serveis públics desmantellats.

Sis anys com a alcaldessa de Paiporta, què ha suposat personalment treballar per al teu poble?

Per a mi ha sigut tot molt positiu, ha sigut un aprenentatge, una possibilitat de conéixer a moltes persones del meu poble que encara no coneixia – perquè el meu poble és de 17 mil habitants – comprovar la diversitat de Paiporta, on hi ha molta gent d’altres llocs i això enriqueix el nostre poble. En el personal, eixa faceta de conéixer als veïns i veïnes està molt bé. I la part més dura ha sigut el fet de dedicar-li molt de temps i portar a la vida personal la teua part política. Al final, satisfeta de veure que eixe temps dedicat ha fet possible que Paiporta haja fet eixe gir de 360 graus.

Ja per últim, pregunta quasi obligatòria, tornarem a veure’t al capdavant de Compromís en les pròximes eleccions?

No m’ha donat temps a pensar-ho i tampoc estic ara en això. Ara a veure si podem donar punt final a la pandèmia, no és temps per a les eleccions i la ciutadania no ho entendria. Soc molt de pas a pas, i quan arribe el moment ja arribarà la decisió. M’agrada la política perquè amb la política és amb la que pots canviar la societat i millorar el teu entorn. Aleshores, ja pensarem en eleccions en el temps que toque.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − huit =