25n
25N
25N

Xelo Serrano: «El personal sanitari ens salvarà la vida, però l'art ens salvarà la ment»

La vicepresidenta de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix promou i explica la iniciativa #SalgamosAdelanteConArte

Salgamos Adelante Con Arte

Xelo Serrano: «El personal sanitari ens salvarà la vida, però l'art ens salvarà la ment»

L’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix (AVPD) ha posat en marxa la iniciativa #SalgamosAdelanteConArte amb els objectius de promoure les activitats artístiques i creatives i homenatjar a totes les persones que s’estan bolcant en la lluita contra el COVID-19. Així ho explica la vicepresidenta de l’entitat i presidenta de la Federación Estatal del Profesorado y Entidades de Dibujo 09+, Xelo Serrano.

La iniciativa va nàixer amb la proposta de tres professores de secundària de València, Cristina Miralles, Pilar Cervera i Carolina Mas. Les docents van proposar que l’alumnat dibuixara cors verds des de casa per a penjar-los als seus balcons, terrasses i finestres hui, 27 de març, amb la idea de transmetre un missatge d’amor i esperança. No obstant això, tal com explica Xelo Serrano, el projecte s’ha fet extensible a totes aquelles persones disposades a participar, i s’han incorporat, fins i tot, altres comunitats autònomes amb associacions de professorat de dibuix.

Per a elaborar els cors es pot utilitzar qualsevol material disponible a casa, teles, llençols, estovalles, cartolines o papers, així com qualsevol tècnica artística: collage, pintura, brodat… La vicepresidenta de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix insisteix a emprar tota la imaginació i la creativitat des de cadascuna de les llars per a realitzar els cors.

Salgamos Adelante Con Arte

«Busquem fer una proposta des de l’àmbit plàstic i artístic que faça partícip l’alumnat d’allò que està succeint i promoga en ell la solidaritat i l’empatia»

Xelo Serrano assenyala que #SalgamosAdelanteConArte va nàixer per a homenatjar a tots els col·lectius, sanitaris i no sanitaris, que ixen al carrer per a salvar, protegir i ajudar de qualsevol forma a la ciutadania enfront del coronavirus. A més, atés que es va originar com una proposta per a l’alumnat, un altre dels objectius essencials és fomentar en ell una acció social. «Busquem fer una proposta des de l’àmbit plàstic i artístic que faça partícip l’alumnat d’allò que està succeint i promoga en ell la solidaritat i l’empatia», puntualitza Serrano.

La presidenta de la Federación Estatal del Profesorado y Entidades de Dibujo 09+ assegura que l’art ens ajudarà psicològicament en una situació com la que estem vivint, ja que és una eina essencial per a superar moments crítics. Xelo Serrano argumenta que dedicar una mica de temps a realitzar alguna activitat artística, siga pintura, música o escriptura, ens permet enfrontar-nos d’una altra forma als dies que travessem. «El personal sanitari ens salvarà la vida, però l’art ens salvarà la ment», afirma.

La vicepresidenta de l’AVPD defensa també la visibilització, mitjançant aquesta proposta, de la importància de l’educació artística (#EducaciónNoSinArtes). «La comunicació artística és el que ens ajuda a entendre’ns entre balcons aquests dies», explica. Tant a casa com a través de les xarxes socials, l’art funciona com un nexe i un canal de comunicació. Xelo Serrano qualifica l’acció de penjar i compartir els cors verds com una altra manera de recolzament.

Salgamos Adelante Con Arte

«El personal sanitari ens salvarà la vida, però l’art ens salvarà la ment»

Encara que algunes persones ja havien anat publicant els seus cors verds, Serrano especifica que la idea era convertir el dia de hui en un punt de partida per a inundar les xarxes i els carrers d’aqueix missatge col·lectiu d’amor i esperança. Les contribucions de la gent han arribat per diferents vies, tant a través d’Instagram, Twitter i Facebook com mitjançant el correu electrònic del projecte #SalgamosAdelanteConArte.

Com a presidenta de la Federación Estatal del Profesorado y Entidades de Dibujo 09+, Xelo Serrano aclareix que, malgrat que l’ensenyament telemàtic està resultant una mica caòtic, es tracta d’una baula més d’un caos generalitzat en vies de resoldre’s. Admet que és normal que coste adaptar-se a una manera d’ensenyament a la qual no estem acostumats, i valora la complexitat de bregar, en les llars, amb l’educació, l’ensenyament, les tasques domèstiques i, en molts casos, el teletreball. «Jo crec que de tot s’aprén, i no hem de quedar-nos amb les dificultats, sinó amb l’aprenentatge que podem extraure’n de tot això», adverteix.

Des de l’àmbit de la plàstica, s’estan proposant activitats molt obertes perquè resulten accessibles a tot l’alumnat, independentment dels materials disponibles a casa. Sota aquesta mateixa premissa, #SalgamosAdelanteConArte s’erigeix com una altra iniciativa enfront de la crisi del COVID-19 apta per a tots els públics, en la qual els únics requisits són traçar un cor, pintar-lo de verd esperança i penjar-lo, en les xarxes i als balcons.

Salgamos Adelante Con Arte

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 4 =