25n
25N
25N

Amparo Orts: "El més important ha sigut estabilitzar econòmicament l'Ajuntament de Montcada"

Parlem amb l’alcaldessa socialista de Montcada que encara la recta final abans de les eleccions municipals

Amparo Orts: "El més important ha sigut estabilitzar econòmicament l'Ajuntament de Montcada"

Els municipis valencians afronten la recta final del mandat de 2015. Avui València Extra fa una parada en la ciutat de Montcada on la socialista Amparo Orts afronta els últims mesos de legislatura amb un dels grans reptes aconseguits: sanejar els comptes i estabilitzar-les.

Quin balanç de govern fas com a Alcaldessa de Montcada ara que encarem aquesta recta final?

No ha sigut una legislatura fàcil perquè totes aquelles qüestions que amb il·lusió afrontàvem amb uns manuals de govern xocaven amb la realitat d’una situació econòmica tan pèssima en el consistori en 2015. Nosaltres no portàvem un programa del partit socialista sinó un programa de govern per a l’ajuntament de Montcada. Pensàvem que érem capaços de canviar la situació i governar però també és cert que no coneixíem la situació econòmica tan pèssima.

Havíem de compaginar el programa de govern del partit socialista amb aquelles mesures que volíem impulsar. Però a més també cal destacar el gran treball des de la intervenció municipal per a sanejar i equilibrar els comptes . A més, quan arribem al govern, ens trobem amb la sorpresa d’emprar bastant temps a liquidar una mercantil que depenia de l’ajuntament i que estava en fallida.

‘Començàrem amb uns 13 milions d’euros de deute i ara com ara podem dir que hem reduït en 6 milions d’euros el deute, quasi la meitat.’

Ha sigut una legislatura complexa on no hem tingut temps suficient per a poder desenvolupar tot el que nosaltres consideràvem que era positiu per al municipi i per açò, li demanem a la ciutadania que torne a confiar perquè les arques de l’ajuntament ara estan estabilitzades i hem deduït el deute en una gran quantia.

Començàrem amb uns 13 milions d’euros de deute i ara com ara podem dir que hem reduït en 6 milions d’euros el deute, quasi la meitat. Amb una situació econòmica i financera més pròspera, ara en la següent legislatura podríem dur a terme moltes de les qüestions i dels projectes socialistes que són en definitiva els que ens interessen.

Fa uns dies la Falla Borrull ha sigut notícia per presentar la idea d’un Faller Major encara que vosaltres també aposteu per la igualtat completa en el món de les festes. Explica’ns el vostre cas.

Montcada és una ciutat de tradicions i ací tradicionalment existeix la figura de la Reina de les Festes des de fa moltíssims anys. Des del nostre punt de vista d’una banda volem trencar amb aqueixa imatge d’estereotip de dona florer que no compartim per res perquè jo per exemple sóc alcaldessa i no em considere una alcaldessa florer.

Entenem que les dones poden ocupar determinats àmbits en la vida de representació i en aquest cas la figura de la reina representa la ciutat de Montcada. Però també entenem que aqueixa figura puga estar ocupada per un home.

En definitiva la nostra idea serà crear una espècie de comissió potent on estiguen contemplades les associacions del nostre municipi i gran part de la joventut per a d’alguna manera entre tots desenvolupar el tipus de festa que volem i entre ells que es trien els representants municipals per a les festes patronals de cada any.

Precisament, enguany es va presentar a l’elecció un xic, nosaltres ho acceptem molt bé i ens va semblar una idea estupenda. Finalment es va retirar per qüestions d’etapa d’estudis.

De quins projectes et trobes especialment orgullosa en aquests anys?

Tots els projectes que hem avançat han sigut gràcies al suport de la Diputació de València a través de les subvencions que ens han ajudat moltíssim o bé a través de la Conselleria a través de moltíssims plans.

En primer lloc, va ser essencial el tema de Xarxa Llibres i aconseguir que en la ciutat de Montcada s’implantarà íntegrament. D’aquesta manera als pares els resultara pràcticament gratuït que els seus fills anaren a estudiar i que tingueren els llibres de text incorporats. A Montcada vam estar al capdavant, es va implantar íntegrament i ara ja funcionen plenament.

També apostem per la gratuïtat de les escoletes de 0 a 3 anys. Així l’Ajuntament va fer una aula en un dels nostres col·legis públics perquè els xiquets de 0 a 3 anys tingueren assistència gratuïta a part de la Rambleta que és la nostra escola municipal i gratuïta.

‘A Montcada quan entrem teníem uns 3.300 aturats i ara com ara no arriben a 1.000.’

D’altra banda, estem treballant en l’obra pendent d’executar del nostre centre de salut. Estem reclamant el nostre propi centre d’especialitats de Montcada. Considerem que som una ciutat gran i que els nostres ciutadans no haurien de desplaçar-se a Burjassot per aquest tipus d’assistències però no som l’única ciutat que ho reclamem i per tant és un tema complex.

En aqueix sentit, hem aconseguit l’ampliació del nostre centre de salut en uns 150 metres quadrats aproximadament i les obres s’iniciaran enguany. Ampliant aquest centre de salut, ja podrem parlar també d’aconseguir desplaçar especialistes al nostre centre de salut per a atendre les 4 o 5 especialitats bàsiques i necessàries per a no haver de desplaçar-se. La Conselleria ens ha donat el Ok de l’ampliació del centre de salut, estem treballant a aconseguir l’adjudicació i en realitat seria un centre mixt perquè tindria les seues especialitats.

Quant a temes d’ocupació, gràcies al suport hem aconseguit contractar a molts joves sobradament preparats. Durant molt temps els joves han patit d’una forma especial la crisi perquè ningú ens ha donat la confiança i m’incloc perquè jo també he viscut aqueixa crisi. Hem aconseguit contractar a molts joves i han sigut un gran suport i un pulmó d’aire fresc a aquest ajuntament. Però sens dubte el més important de tot era estabilitzar econòmicament l’ajuntament de Montcada i en l’actualitat podem dir que ho hem aconseguit.

En altres àrees com a cultura o turisme mantenir-ho per prioritats, una ciutat com Montcada amb un patrimoni natural i tenim una riquesa natural i estem enclavats a l’Horta Nord. Incorporem un possible conveni amb la Mancomunitat del Carraixet en l’àmbit del turisme perquè el turisme beneficia tots els sectors.

Hem intentat donar un llavat de cara en totes les àrees i sempre fixant-nos en les persones. A Montcada quan entrem teníem uns 3.300 aturats i ara com ara no arriben a 1.000. De la mateixa manera ens trobem que estaven sent assistides unes 400 famílies des de serveis socials i des del minut zero i quan aprovem els pressupostos, el primer va ser destinar una aplicació d’emergència social perquè cap família es quedara penjada i dotem una aplicació de 150.000 euros que a més s’ha vist millorada des de les ajudes de Conselleria per a evitar corts d’aigua, de llum, etc.

Com és possible revertir una situació tan pèssima financerament en sol 3 anys?

Els diners que passa per les teues mans és diners públics i sempre has de mirar pels teus ciutadans i fer-ho el més transparent i el més participatiu possible. Mai cal deixar arrere les qüestions fonamentals que són intocables per al municipi. Aquelles qüestions supèrflues de les quals es pot prescindir es prescindeix.

‘Les paelles universitàries crec que es va malinterpretar o potser es van voler malinterpretar.’

Al final cal pensar que els diners és de tots i finalment has vingut a millorar la situació i la idea és quan te’n vages, és anar-te’n amb el cap ben alt.

Parlem de Paelles universitàries. Quin pas perquè es trencara l’acord de govern?

L’acord era molt positiu i fins al moment havíem treballat molt bé junts. És dur governar i en minoria més encara. Les paelles universitàries crec que es va malinterpretar o potser es van voler malinterpretar.

Tenim dues qüestions. D’una banda estàvem a punt de finalitzar el tercer any de legislatura i tots els partits entrem en manera precampanya per a iniciar la nostra marxa de cara a 2019 i crec que es van ajuntar les dues coses. D’una banda els pactes ja estaven a nivell de tots els ajuntaments una mica desgastats en el sentit que cadascun ha de mirar per si.

D’altra banda s’estava ja pensant des de feia temps a eixir del govern per part d’aquestes dues formacions. No vull pensar que estaven cercant una excusa per a eixir perquè Paelles Universitàries va estar a València, a Cullera tenim Medusa i tenim múltiples esdeveniments que es fan a la Comunitat Valenciana. Són empreses privades que vénen i ho gestiona i nosaltres com a ajuntament hem de vetlar per la seguretat.

Aquest és un esdeveniment de més de 10.000 persones i per tant la competència no resideix en l’ajuntament. Nosaltres mai signem una autorització perquè des del primer moment ens van insistir que no era competència nostra i el que vam fer va ser centrar-nos a treballar perquè fóra tan bé com siga possible. Dins dels límits de seguretat que isquera tot perfecte i que a les 10 de la nit estigueren en la seua casa els estudiants universitaris.

Ens vam posar en contacte amb Conselleria, Delegació de govern. És a dir, àmbit autonòmic, nacional i local des de la Junta Local perquè l’esdeveniment fora de la millor manera possible.

‘M’ha sabut greu que s’utilitzara un esdeveniment des d’un punt de vista positiu perquè prop d’uns 100.000 euros van quedar en el municipi de Montcada. ‘

S’ha utilitzat d’una forma partidista?

Ens asseiem en moltíssimes ocasions, jo crec que estava decidit des de feia temps i en algun moment havien d’eixir i van aprofitar aqueixa circumstància.

T’ha deixat un sabor agredolç?

M’ha sabut greu que s’utilitzara un esdeveniment des d’un punt de vista positiu perquè prop d’uns 100.000 euros van quedar en el municipi de Montcada. Intentem acordar amb l’empresa qüestions bàsiques com va ser el cas de tancar el recinte de llogar-ho fer-ho amb empreses de Montcada i econòmicament es va notar. Va ser alguna cosa positiva i es va situar a Montcada en el mapa. Em sap greu que s’utilitzara una espècie de projecte i et deixara aquest mal sabor de boca per trencar un equip de govern que estava consolidat.

La relació amb la resta de consistori és activa i és fluida i contínua així. Continuem el partit socialista solament en molts ajuntaments però no significa que no funcionen les coses.

Quins són els objectius per a aquesta recta final?

Estem en la fase de finalització d’obres de projectes de subvencions i fins a abril ens hem marcat el termini i finalitzarem totes les obres que estem en mans i estem realitzant tot el treball de camp amb els diferents barris per a fer uns pressupostos participatius i s’estan consensuant les quanties de les millores i després s’inclouran en l’esborrany de pressupostos i confiem que es poden aprovar.

Què és el que més et va sorprendre quan vau entrar al govern en 2015?

Com es pot arribar des del poder polític a enganyar a determinats sectors de la ciutadania a aconseguir determinades coses, Vam haver de tancar un centre ocupacional amb 49 persones amb discapacitat que estava vinculada a la mercantil i són qüestions que para nosaltres moralment no enteníem i ningú està preparat per a afrontar i liquidar amb una Mercantil que va nàixer amb una fi social i al final per qüestions per mala praxi i relacionades amb l’urbanisme hagueren de veure’s perjudicades persones per culpa d’una pèssima gestió del govern anterior.

‘Nosaltres som polítics molt accessibles i ens vam mostrar tal com som i quan vas a comprar al supermercat, el veí et pregunta o quan vas a portar al fill al col·legi’

Què t’ha aportat personalment?

El més important que diem les alcaldesses sobretot mares saps que quan una dona s’implica al 100% i se li dediquen moltes hores i se li resten a la família en detriment al teu fill/a. El positiu és l’experiència durant aquests 4 anys i la paciència i el tremp que entenc que he adquirit d’aquesta corporació municipal. Al principi semblava tot caòtic i en 4 anys hem sabut reconduir-ho i el més important és l’experiència i els dots de negociació que arribes a adquirir i la responsabilitat.

Quin feedback tens per part dels veïns de la gestió del teu govern?

Nosaltres som polítics molt accessibles i ens vam mostrar tal com som i quan vas a comprar al supermercat, el veí et pregunta o quan vas a portar al fill al col·legi, açò es porta bé si la persona és accessible. Jo particularment la porte bé i sent alcaldessa no m’he mostrat de forma diferent i saben que em poden parar on vulguen i el que em traslladen és molt positiu i cadascun és lliure de votar però és molt de valorar.

Eleccions 2019. Per què et presentes a la reelecció?

Em presente perquè considere que no he tingut temps suficient en 4 anys per a poder establir el projecte dels socialistes de Montcada i necessitem una legislatura més. Hem necessitat una primera legislatura per a poder sanejar i equilibrar el que anteriorment s’havia fet malament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 5 =

Informacion coronavirus