25n
25N
25N

Una "clàusula abusiva" comuna entre els festivals: prohibir l'entrada de menjar i beguda

La legislació actual recull com a abusives totes les “estipulacions” i “pràctiques” no negociades i que no corresponguen a la principal activitat del negoci que, en aquest cas, són els concerts

PxHere

Una "clàusula abusiva" comuna entre els festivals: prohibir l'entrada de menjar i beguda
23/07/2019 -

En la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris sembla molt clar. No obstant això, és una pràctica habitual en la majoria de festivals musicals de la Comunitat, i fins i tot de concerts esporàdics. Des de l’associació de consumidors FACUA ja han denunciat a 28 festivals per la pràctica: no permetre l’entrada de beguda i menjar al recinte es considera una “clàusula abusiva“.

“No està permés l’accés a la zona de concerts amb menjar ni de beguda”, detallen les normes del festival 4ever València Fest. Va finalitzar ahir, i uns dies abans des de FACUA es va anunciar la seua denúncia. Segons van assenyalar, el principal motiu i acció d’un festival és la celebració de concerts, no la venda de menjar i beguda. Per això, no poden negar l’entrada, i fer-ho seria una “clàusula abusiva” segons l’article 82.1 de la Llei de Defensa dels Consumidors.

El cas té precedents encara que en un altre àmbit, el cinema. El Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa va dictaminar que no es podia prohibir l’entrada dels usuaris per portar menjar i/o beguda de fora de l’establiment. Segons explica FACUA, la sentència conclou que “és abusiu que no permeten que procedisquen de l’exterior, atés que la seua activitat principal no és la venda d’aquests productes, sinó l’exhibició cinematogràfica”. És il·legal prohibir l’entrada al cinema per portar menjar o beguda no comprada en l’establiment.

“Motius de seguretat”

Així, si s’aplica el mateix als festivals, es troba el mateix enfrontament. El motiu principal d’aquests són els concerts, i limitar l’entrada per portar menjar o beguda, mentre que sí que embenen a l’interior, és abusiu. La Llei ho deixa clar: “Es consideraran clàusules abusives totes aquelles estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament“.

També un informe de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, realitzat en 2016, assenyalava aquesta pràctica com a “abusiva” en relació als cinemes. Impedir l’entrada per aquestes raons és una “limitació imposada” que res té a veure a fi de comprar una entrada per a veure una pel·lícula.

En la Comunitat Valenciana, aquesta mateixa setmana, comença l’Iboga Summer Festival a Tavernes de la Valldigna i el Low Festival a Benidorm. En tots dos, com pot llegir-se en les seues pàgines web, “no es pot introduir menjar ni beguda“. Tampoc en el Festival Internacional de Benicàssim, un dels més importants de la Comunitat i de tot l’Estat, es respecta aquesta norma. En anteriors denúncies realitzades per FACUA, es van argumentar uns “motius de seguretat“. Una seguretat que sembla no veure’s compromesa si els diners per a obtenir aquest menjar queda a l’interior.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 11 =

art en blanc
ruta del grial massamagrell
ruta del grial massamagrell