25n
25N
25N

La Llei del Joc entra en vigor aquest dimarts amb publicitat restringida i distància mínima de 850 metres a col·legis

La Llei del Joc entra en vigor aquest dimarts amb publicitat restringida i distància mínima de 850 metres a col·legis
15/06/2020 -

La Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana entra en vigor aquest dimarts, 16 de juny, després de tres anys d’elaboració fins a la seua aprovació fa unes setmanes. Inclou novetats com una distància mínima per a salons de joc i cases d’apostes de 850 metres respecte a centres escolars, publicitat restringida i màquines sense llum ni so quan estiguen desactivades.

L’objectiu de la norma, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), és donar resposta a la creixent preocupació social per la proliferació d’activitats de joc, protegir als menors d’edat, donar seguretat als clients i evitar el frau.

Per a això, les escurabutxaques que estan dins de locals d’hostaleria comptaran amb un mecanisme d’activació i desactivació i no podran emetre llum i so mentre no estiguen sent usades. Els hotelers tenen l’obligació d’instal·lar aquest sistema en un any.

També es planteja l’eliminació progressiva de les màquines auxiliars d’apostes a mesura que vagen acabant les llicències i s’incorpora un títol nou en la norma sobre mesures de prevenció del joc patològic.

A partir d’ara, s’estableix una distància mínima de 500 metres entre els nous salons de joc, bingos i casinos, no per als ja actius. La Generalitat no podrà concedir noves llicències ni permisos d’explotació de noves màquines fins dins de quatre anys.

Una altra de les novetats és impedir l’accés als qui presenten símptomes d’embriaguesa o figuren en el registre de persones excloses d’accés al joc de la Comunitat.

En cas contrari, les multes aniran de 601 a 6.000 euros i podran arribar a la suspensió temporal de l’autorització o el tancament del local per un any. Les sancions molt greus ascendiran fins a 600.000 euros i a suspensions de cinc anys. Tota la recaptació anirà destinada a finançar programes de prevenció i lluita contra la ludopatia.

La publicitat de les cases d’apostes queda restringida en els mitjans de comunicació públics autonòmics com la radiotelevisió valenciana À Punt. També s’incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

REBUIG DEL SECTOR

Des de la seua aprovació va despertar les crítiques de part del sector. La Unió de Treballadors de Salons de Joc de la Comunitat, que agrupa empleats dels 426 salons de joc, van entregar 1.630 signatures en contra. La patronal del joc privat a Espanya Cejuego va alertar que “portarà pobresa i atur, que se sumarà al generat per la crisi més gran econòmica i social que viu el país”.

També la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) va demanar que es tinga en compte la crisi del coronavirus i que no es posen en perill més llocs de treball amb una llei que no veu “prioritària”. SOS Hostaleria va llançar la campanya ‘TANCAT per la Llei del Joc’ per a advertir del tancament definitiu dels seus negocis.

En la mateixa línia, les associacions del sector del joc Andemar CV, Anesar CV, Apromar, Asvomar, les patronals del sector del joc privat Cejuego i Anesar, la Confederació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat (Conhostur), les seues associacions membre i el sindicat UGT van demanar conjuntament la paralització de la llei en preveure “grans estralls” en l’ocupació.

La Llei del Joc va ser aprovada finalment en el ple de les Corts del passat 28 de maig amb el suport dels grups del govern del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) i el rebuig de PP i Cs, mentre Vox es va absentar per no estar conforme amb el sistema de votació.

És una norma pendent des de la passada legislatura que va decaure per l’avançament electoral i l’octubre de 2019 es va tornar a aprovar i va ser remesa a les Corts. Les esmenes es van debatre a penes uns dies abans de l’inici de l’estat d’alarma del 14 de març, entre les crítiques de l’oposició a les esmenes del Botànic presentades a última hora del dia anterior.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =