25n
25N
25N

L'entorn del riu Clariano a Ontinyent es millorarà amb una inversió superior als 11 milions d'euros

La substitució del col·lector general d’aigües i la regeneració del barri de la Cantereria acabaran amb els problemes d’inundabilitat de la zona

L'entorn del riu Clariano a Ontinyent es millorarà amb una inversió superior als 11 milions d'euros

Ontinyent avança cap a la solució dels problemes d’inundabilitat de l’entorn del riu Clariano. Dins d’aquest camí ahir es feia un pas més amb l’anunci del projecte que solucionarà el problema del col·lector general d’aigües gràcies a una inversió que superarà els 4,7 milions d’euros. L’actuació crearà un nou traçat de 2,2 quilòmetres que s’allunyarà al màxim del recorregut del riu Clariano, sent la obra més gran d’enginyeria hidràulica mai feta al terme municipal d’aquesta localitat de la Vall d’Albaida.

El traçat actual del col·lector discorre pel lateral del riu i, a causa de l’erosió, s’ha anat apropant al llit del Clariano fins a discórrer, en gran part, dins d’ell. El col·lector està format per una canonada de més de 30 anys d’antiguitat protegida amb formigó, l’estat de la qual es va agreujar després de la DANA de 2019 amb múltiples trencaments i obstruccions que van aplegar a impedir l’entrada d’aigües residuals a l’estació depuradora, provocant vessaments diaris d’uns 9.000 m³ d’aigües residuals urbanes i industrials dels termes d’Ontinyent i Agullent.

UNA ACTUACIÓ “DE GRAN ENVERGADURA”

Des de l’empresa pública EGEVASA, que executarà les obres, el director de l’Àrea d’Aigües Residuals, Javier Viana, afirma que es tracta d’una actuació “de gran envergadura”, que suposarà allunyar al màxim el traçat del col·lector del llit del riu, passant dels 2,75 kms actuals a 2,2 kilòmetres, amb una canonada de PVC de 800 mil·límetres de diàmetre, amb una major protecció que inclou reforços amb formigó; la dotació de 45 pous registrables i 5 sobreeixidors; així com diferents obres de restauració i protecció del llit.

L’obra ja compta amb totes les autoritzacions necessàries, estant-se pendent de la tramitació ambiental per part de la Conselleria per començar l’actuació, amb un termini d’execució de 24 mesos.

INVERSIÓ D’11 MILIONS D’EUROS EN L’ENTORN DEL RIU

L’alcalde Jorge Rodríguez recorda que, de manera prèvia a aquesta intervenció, ja es va dur a terme altra de manera urgent per restablir l’arribada d’aigües a la depuradora, suposant una inversió d’1,2 milions d’euros.

Ara, la substitució de la canonada per valor de 4,7 milions suposa una segona fase de la intervenció que es veurà seguida d’una tercera amb altres 1,2 milions d’euros per donar una solució definitiva a la canalització procedent d’Agullent fins a la depuradora. 7,2 milions d’euros de fons autonòmics als quals cal també sumar els 3,4 milions aportats des de la Vicepresidència Segona de la Generalitat Valenciana per a la conversió de la zona d’habitatges de la Cantereria en un parc fluvial; i els 600.000 euros també de fons autonòmics que permetran protegir el Molí Descals, un edifici datat de l’any 1415 i catalogat com a Bé de Rellevància Local.

IMPLICACIÓ DE DIVERSES ENTITATS

Rodríguez destaca la “necessitat” d’una actuació d’una magnitud tal que ha fet necessària la col·laboració amb l’Ajuntament d’entitats com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; la Diputació de València; EGEVASA; l’Entitat de Sanejament i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, qui aporta els fons a les obres. Una actuació “que era necessària feia temps, però que es va fer més urgent després de la DANA de 2019”, afirma l’alcalde.

El primer edil recorda que el muntant global de les inversions superarà els 11 milions d’euros en actuacions que s’escometran en els anys vinents al voltant del riu Clariano, “un conjunt d’intervencions en les quals volem agrair la implicació de totes les entitats i administracions que hi participen, i que suposaran una important millora funcional que ens evitarà problemes en futurs episodis de pluges torrencials però també una important millora paisatgística”.

REGENERACIÓ DE LA CANTERERIA

Un dels projectes més importants que afronta la ciutat els mesos vinents és, precisament, donar solució al problema d’inundabilitat del barri de la Cantereria.

L’Ajuntament d’Ontinyent va impulsar el Pla de Regeneració i Emergència Residencial del barri de la Cantereria després de la greu DANA de 2019, que va obligar a evacuar més de 20 famílies dels seus domicilis, retornant al llit del riu l’espai guanyat per les edificacions.

Aquest Pla comporta una sèrie d’actuacions amb vista a l’adquisició d’immobles, ajudes als propietaris, requalificació dels terrenys a zona verda, demolició dels edificis, consolidació del talús i la creació d’una zona verda inundable, en tots dos marges del riu Clariano, amb una connexió per als vianants entre elles, com per a la protecció enfront d’inundacions del Molí Descals, en el marge dret.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 11 =