25n
25N
25N

Ecologistes i veïns alerten de l'augment de contaminació per l'ampliació del port i l'accés nord

Demanen al Govern i a la Generalitat que renuncien a un “nou projecte megalònam i innecessari”

Font: APV

Ecologistes i veïns alerten de l'augment de contaminació per l'ampliació del port i l'accés nord
07/02/2019 -

Diverses entitats ecologistes i de veïns han alertat de l’augment de la contaminació que implicarà el projecte d’ampliació del port de València i de l’accés nord, al mateix temps que han considerat que aquestes actuacions “atempten contra la salut” de la capital valenciana i del seu entorn perquè “empitjoren la qualitat de l’aire”.

Així ho han indicat, en un comunicat, Per l’Horta, les plataformes El Litoral per al Poble i València per l’Aire, l’Associació de Veïnes i Veïns de Natzaret i Acció Ecologista-Agró. Aquests col·lectius han agregat que els citats projectes també “contradiuen la política estatal de lluita contra el canvi climàtic”.

En conseqüència sol·liciten al Govern central i a la Generalitat que “renuncien a aquest nou projecte megalòman, fàustic i innecessari d’expansió portuària, les obres de la qual i funcionament tindrien conseqüències molt nocives per a la salut de la ciutat i de la seua àrea metropolitana”.

“La projectada ampliació del port de València i l’accés nord representaran un inevitable augment de la contaminació de l’aire de la ciutat, especialment, en els barris de Natzaret, Cabanyal i el Grau”, han assenyalat les entitats.

En aquest sentit, han apuntat que “al trànsit de camions pesats caldria sumar les activitats de les grues del port, alimentades amb gasoil, i l’ampliació del trànsit de bucs de mercaderies i creuers”.

Igualment, aquestes associacions han comentat que l’Autoritat Portuària de València (APV) “estima que amb l’accés nord al port i l’ampliació del port el trànsit augmentaria fins a arribar a 9.000 camions per dia” i han destacat que d’aquesta manera “en els pròxims anys pujaran les emissions contaminants” sobre la capital valenciana.

Per l’Horta, les plataformes El Litoral per al Poble i València per l’Aire, l’Associació de Veïnes i Veïns de Natzaret i Acció Ecologista-Agró han assenyalat que també s’ha de tindre en compte “el gran impacte de les emissions generades per les obres faraòniques implicades en la construcció d’una ‘autovia submarina'”.

Així mateix, han exposat que tampoc es pot oblidar “el seu impacte en l’alteració i destrucció ambiental sobre els agroecosistemes de l’horta, els ecosistemes del litoral, els metabolismes dels fons marins” i “el parc natural de l’Albufera”.

“Recordem que les dades de l’Agència Europea de Medi Ambient assenyalen al diòxid de nitrogen i partícules fines (PM2,5) que emeten els motors dièsel, predominants en camions, grues, bucs de mercaderies i creuers, com a substàncies cancerígenes causants de prop de 30.000 morts prematures anuals a Espanya”, han apuntat les citades entitats.

Després d’això, han comentat que “les concentracions de NO2 a l’entorn del port –barri de Natzaret– estan per damunt dels 40 micrograms/m3, valor màxim recomanat per l’OMS –Organització Mundial de la Salut–“.

De la mateixa manera, han afirmat que segons l’Agència Europea de Medi Ambient “aquests danys a la salut humana costen als estats membres de la Unió Europea entre 43.000 i 46.000 milions d’euros a l’any”.

“ELS DANYS SUPERARIEN ELS BENEFICIS”

“El conjunt dels danys econòmics, ambientals i sanitaris, molts d’ells irreversibles, que generarien l’accés nord i l’ampliació del port de València superarien amb escreix els beneficis econòmics empresarials esperats”, han ressaltat Per l’Horta, les plataformes El Litoral per al Poble i València per l’Aire, l’Associació de Veïnes i Veïns de Natzaret i Acció Ecologista-Agró.

Aquests col·lectius han afirmat que “cap govern que prenga de debò el canvi climàtic pot continuar optant per l’ampliació d’uns projectes i activitats que indubtablement augmentaran les emissions de CO2 a l’atmosfera i fomentaran el tràfic de mercaderies per carretera en lloc de prioritzar el transport per ferrocarril”.

RECUPERAR QUALITAT AMBIENTAL

Amb tot, les entitats estimen que “la ciutat de València i el benestar urbà necessiten que es dediquen les quantioses inversions públiques projectades a la millora del transport públic metropolità, a la recuperació de la qualitat ambiental de l’aire urbà de la ciutat, a la protecció i recuperació agrícola i ambiental de l’horta i a la seua connexió amb el litoral i el parc natural de l’Albufera”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × cinc =

bombers
CCCC
bombers