Els ensenyaments artístics avancen en el seu reconeixement com a motor de competitivitat i progrés

Durant aquesta legislatura, formaran part de la Conselleria d’Universitats, una de les noves àrees del Botànic II, junt amb els graus universitaris

Guardar

teatro-flumen
teatro-flumen

Els ensenyaments artístics superiors continuen avançant per a ser posats al mateix nivell que els graus universitaris, ja que malgrat l'esforç diari i el fet que la quantitat de cursos per a aconseguir ser professional és la mateixa que en les carreres universitàries, no estan en les mateixes condicions. Almenys en l'"imaginari col·lectiu". Malgrat això, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha confirmat que les seues competències passaran a la nova Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, de manera que sembla que en aquesta nova legislatura podrien tindre més visibilitat en una de les seues principals reivindicacions: ser considerades igual que la resta de graus.

Després de l'anunci de la creació d'aquesta nova conselleria, que llevarà gran pes a l'àrea que ha dirigit i torna a liderar Marzà, les direccions dels centres d'ensenyaments artístics superiors, un total de 13 directors i directores d'escoles públiques de dansa, arts escèniques, disseny, arts plàstiques i conservatoris de música de la Comunitat Valenciana van remetre una carta al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a integrar-se dins d'aquest nou bloc.

Això es deu, més enllà del reconeixement social, a complir amb la llei de creació de l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), l'organisme en el qual s'agrupen aquestes 13 entitats. És en aquesta normativa on es reflecteix que les seues competències són les mateixes que les de la resta d'universitats públiques, per la qual cosa seria necessari aqueix traspàs. Fonts de la Conselleria d'Educació asseguren que ja s'està treballant en aqueix canvi de competències.

La llei educativa de 1990, LOGSE, va ser la primera a regular els títols superiors i d'anunciar la seua equiparació amb els de llicenciats i diplomats universitaris, però sense adscriure'ls al Catàleg General de Títols Universitaris. Encara que va suposar un primer avanç, no va ser del tot significatiu, per la qual cosa "per a poder potenciar degudament el reconeixement social i professional dels ensenyaments artístics superiors i incardinar-les en el procés de convergència europea", es va crear l'ISEACV, "adscrit a la conselleria competent en matèria d'universitats i formació superior" amb la Llei 8/2007 d'Ordenació de Centres Superiors d'Ensenyaments Artístics.

El mateix institut assenyala que un dels motius de la seua constitució és, precisament, contribuir al fet que canvie la concepció que la societat té de la cultura: "Fins ara, el paper atribuït a la cultura ha sigut bàsicament de caràcter social, deixant en un segon pla la seua consideració com a sector productiu d'elevada transcendència en termes econòmics. Aquesta és una idea que s'ha de corregir. Els ensenyaments artístics ofereixen des de l'àmbit educatiu una ajuda decisiva a la nostra societat per a situar-se en la via de la creativitat, de la innovació, de la diferenciació i de la comunicació; en definitiva, de la competitivitat, del progrés i del creixement".

És per això que, encara que era un traspàs esperat, els centres que componen l'ISEACV van voler deixar clara aquesta necessitat en la seua carta a Puig: "És molt important per a nosaltres perquè, a pesar que som centres superiors des de l'aprovació de la LOGSE en 1990, i impartim graus i postgraus, encara no figurem en l'imaginari col·lectiu al costat de les universitats".

Així, de cara a aquesta nova etapa, aqueixa percepció social podria canviar en estar dins de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, una de les "apostes fortes" de Puig, segons va destacar la consellera al capdavant, Carolina Pascual. Es tracta d'una de les noves àrees del Botànic 2 i pretén que la Comunitat Valenciana siga un referent en innovació, però també ha sigut una de les accions per a descentralitzar el Consell, ja que tindrà la seua seu a Alacant, a diferència de la resta, que es troben a València.

Destacats