25n
25N
25N

Un innovador assaig sobre els ibers i la construcció de la identitat valenciana

Un innovador assaig sobre els ibers i la construcció de la identitat valenciana
10/12/2018 -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, publica el cinqué número de la seua col·lecció d’Història Contemporània Adés&Ara, un assaig fresc i innovador sobre el significat del passat en el present i la construcció d’una imatge actual de la cultura ibera entre els segles XVI i XX. Titulat A la recerca dels orígens. El passat iber en l’imaginari col·lectiu valencià, l’autor d’aquest estudi és Tono Vizcaíno Estevan. El llibre es presentarà el dimarts 11 de desembre, a les 19.00 hores, a l’Aula Capitular del Centre del Carme Cultura Contemporània. L’acte comptarà amb la presència de l’autor i de la catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de València, Carme Aranegui. El llibre es pot adquirir en llibreries i en la botiga online del Magnànim.

Explorar els límits dels estereotips

Els hem vist a l’escola, en museus i jaciments arqueològics, en publicacions de caràcter divulgatiu i fins i tot –amb un poc de sort– també en la televisió, però… quin lloc ocupen veritablement els ibers en l’imaginari col·lectiu valencià?

Aquest llibre es proposa explorar la imatge que s’ha construït sobre la cultura ibera al territori valencià durant les darreres dècades, concretament des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia (1982) fins a l’actualitat, un període clau en la configuració de la identitat valenciana que ha anat acompanyat d’una ferma voluntat de reinventar els orígens.

Partint d’una revisió minuciosa del procés de construcció d’allò iber entre els segles XVI i XX, l’estudi analitza, d’una banda, com es representa aquesta cultura als mitjans de comunicació i quins són els estereotips que s’hi associen; i, d’altra, les maneres en què la societat valenciana percep i imagina aquest passat remot en l’actualitat. Tot plegat, A la recerca dels orígens obri una nova mirada sobre els ibers en la qual, per primera vegada, la vertadera protagonista és la societat del present.

Tono Vizcaíno Estevan (València, 1985) és llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat de València. El seu interés per les cultures antigues de la Mediterrània l’ha portat a participar en excavacions a Espanya, Itàlia, Grècia i al Marroc. Actualment desenvolupa la seua activitat professional al voltant de la gestió del patrimoni i l’estudi de les relacions entre arqueologia i societat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 10 =

CCCC
torrent