25n
25N
25N

Enric Palanca: "La Pobla de Farnals ha recuperat tranquil·litat, transparència i honradesa"

Parlem amb Enric Palanca, alcalde de la Pobla de Farnals

Enric Palanca: "La Pobla de Farnals ha recuperat tranquil·litat, transparència i honradesa"

L’arribada a l’alcaldia d’Enric Palanca (PSPV-PSOE) el 2015 retornava a la Pobla de Farnals un govern progressista després de dues legislatures de govern del Partit Popular. Una alcaldia que revalidava en les darreres eleccions de 2019 i de la qual fem balanç coincidint amb l’equador de la legislatura.

Com s’està vivint aquest any marcat per la crisi sanitària?

És una legislatura de les més difícils de la història recent, però veig que el municipi en si ho està portant amb resignació. Hi ha moltes limitacions en l’àmbit de llibertats individuals, de llibertats de comerç i tot això es veu reflectit en un abatiment de la gent que està cansada, però que s’ha portat prou bé i ha donat resultat en les dades epidemiològiques.

Des del Consistori, quines mesures s’han pres aquests últims mesos per a anar reactivant l’economia?

Aquests dies hem aprovat en Junta de Govern ajudes per valor de 69.000 euros que ja van a rebre 44 empreses del municipi. Unes ajudes que vàrem consensuar en l’exercici anterior i, un any després, ja s’ha autoritzat el pagament dels 70.000 euros de recursos propis. A banda, també s’ha autoritzat la primera remesa del Pla Parèntesis, en el qual l’Ajuntament col·labora amb la Generalitat i amb la Diputació. A açò cal sumar altres iniciatives com les exempcions de pagament de terrasses.

Com es van afrontar els mesos més durs de la pandèmia?

El que hem fet, de manera eficaç i efectiva, és garantir, per exemple, l’assistència nutricional a les persones més necessitades i a la gent major. A través de la col·laboració d’algunes empreses de repartiment del poble que estaven obertes, se’ls feia arribar el menjar a casa i es feia arribar a través dels voluntaris de Protecció Civil. També es lliuraven medicaments i les compres al domicili de la gent més major.

Com està sent, en l’àmbit personal, aquesta gestió?

A vegades pense que si haguera sigut fàcil, no haguera estat jo d’alcalde. Açò era impensable… Són qüestions molt excepcionals que jo crec que passen una vegada cada segle, i m’ha tocat a mi.

Ha canviat el municipi des de la teua arribada en 2015?

Jo crec que ha sigut un procés en el qual la ciutadania, a pesar de totes les limitacions legals, i a pesar de totes les limitacions materials, ha arribat a tindre una consciència que aquest govern compleix allò que promet. Costarà més, costarà menys, però allò que s’ha traslladat a la ciutadania és que allò en què ens comprometem ha acabat fent-se realitat més tard o més prompte. I eixe compromís amb ells és una cosa que el ciutadà percep.

I açò en què s’ha traslladat?

S’ha traslladat en moltíssimes reformes que s’han anat fent. Jo en 2015 vaig entrar i calia ficar pegats, com sempre. Qui entra en un ajuntament mai comença de zero, sempre ha d’agarrar un poc de l’anterior per a poder aportar alguna cosa. Nosaltres ens vam ficar a la feina i hem actualitzat moltíssim el consistori. Jo crec que tinc el moment històric d’haver-lo modernitzat i haver-lo fet un ajuntament del segle XXI. Ens havíem plantat en 2015 i encara no estava adaptat.

Aquest municipi té una llarga tradició progressista que va recuperar amb la teua arribada al govern després de dues legislatures del Partit Popular.

Allò que ha recuperat el municipi és tranquil·litat, transparència i honradesa. Aquest poble ja no ha tornat a acaparar eixos subtitular nefastos que feien infàmia del poble.

Es va revalidar l’alcaldia en 2019. Més enllà de la Covid-19, el municipi segueix en marxa i amb diversos projectes.

Tenim en marxa el compromís de la Generalitat d’acabar la passarel·la sobre la V-21 i estem esperant que ens donen llum verda per a fer al menjador. A més, estem ultimant el projecte de la Casa de la Joventut, que farem amb els diners de la Diputació. M’agradaria poder licitar l’obra enguany, igual com les obres de la reparació del poliesportiu. Si tot això va com deu anar, m’agradaria aprofitar els bons resultats econòmics dels exercicis acumulats que han tingut un resultat positiu en el romanent. En aquest sentit, la gran il·lusió d’aquesta legislatura seria escometre l’auditori, un projecte que podrem fer sense dependre d’entitats bancàries. Tenim recursos per a fer-ho, altra cosa són les traves burocràtiques i de fiscalitat que es puguen plantejar, ja que són unes lleis d’administració local que estan obsoletes i al servei d’altra cosa diferent de la ciutadania. És a dir, com pot ser que un poble que té romanent positiu i que no li deu res a ningú si gasta els seus diners se li penalitza per haver estalviat? És una cosa que li passa a molts municipis, es castiga a qui es porta bé, i això ha de canviar.

I pel que fa a la gestió del dia a dia?

Tot està al servei dels ciutadans, des d’uns serveis socials potents a una plantilla excel·lent que fa una programació cultural i esportiva… Anem redreçant-nos perquè venim d’un temps en el qual l’esport era una cosa voluntària i entenem que forma part també d’un programa educatiu general. També cal destacar el treball en les associacions o el Consell d’Infància. N’hi ha més associacions que abans en el poble, per tant, seguim treballant en aquesta línia, perquè el municipi siga més participatiu. Aquestes coses fan el teixit social del poble i és allò que ens fa realment ser un govern progressista, ja que permet ser instrument de la majoria del poble per a transformar la realitat.

Estem ja a punt de començar la segona part de legislatura. Com es presenta el futur en la Pobla de Farnals?

Jo el futur no el veig clar, com no l’hauria de veure clar ningú. Tant jo com l’equip de govern volem seguir en aquesta línia que es va començar en 2015. És a dir, un compromís honrat amb la ciutadania i amb les obligacions que tenim i garantint que no es torne a provocar una fractura social. Perquè això és el que ens destrueix com a institució. En el moment en què la societat es fractura, comença a acusar a la institució de ser la causant de tot això. Ací hem de tindre molta cura. Hem d’intentar sempre, encara que tenim majoria, no menysprear a l’oposició, sinó tindre tots els partits locals involucrats o, almenys, en contacte. Escoltar no és obeir, però cal tindre un veritable interés en què també estiguen presents. En el futur cal evitar que es produïsca una fractura social que acabe deteriorant la imatge de la institució, i amb això hem de ficar de la nostra part tant en política com en ètica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 7 =