25n
25N
25N

Enric Aguilar, creador de La Fallera Calavera: “El projecte vol modernitzar el folklore per fer-ho divertit i actual”

La Fallera Calavera és un joc de cartes inspirat en la cultura i el folklore valencians. Actualment té milers de seguidors, fins i tot més enllà de les fronteres de la Comunitat, i ha impulsat la publicació d’una novel·la fantàstica del mateix nom editada per Sembra Llibres.

València Extra va conversar en exclusiva amb Enric Aguilar, el seu creador.

Com va nàixer la idea d’una fallera zombi que ha d’arreplegar ingredients per a una paella amb l’ajuda de personatges com “L’alcaldessa perpetua”, “Jaume I”, cartes especials com “Canal 9” i tresors com “Poció d’orxata” i el “Taronger putrefacte”? Què involucrats hi ha darrere d’este joc?Orxata de xufa

La idea de la fallera zombi va nàixer d’un curtmetratge rudimentari que vaig fer com una pràctica d’animació audiovisual quan estava a la universitat. Este va ser el naixement de La Fallera Calavera com a personatge. A banda, jo tenia un joc creat però mai publicat on l’objectiu era arreplegar les cinc parts d’un amulet. Vaig decidir que podia unir estos dos conceptes i traslladar la idea del folklore zombi a tots els elements de la cultura popular valenciana. Així va nàixer la idea definitiva del joc de La Fallera Calavera, a partir de la fusió de dos conceptes.

Si tots els participants volen guanyar, sense dubte el joc ha provocat que molts hagen d’aprendre valencià en el camí. Com vius està realitat en què el joc ensenya la teua cultura a través de la diversió?

enric_aguilar_falleraProbablement és un dels aspectes que més m’ha satisfet del projecte, ja que he comprovat que molts dels jugadors de La Fallera Calavera no són valencianoparlants. Això vol dir que estem trencant prejudicis, que la gent s’acosta al producte tot i no estar editat en la seua llengua materna. I de rebot, d’una manera divertida, es familiaritzen amb el valencià. La nostra llengua necessita tindre presència en tots els àmbits i molt especialment en l’entreteniment, ja que així fem que el valencià siga també lúdic i entretingut.

Algunes cartes inclús tenen refranys que solament un valencianoparlant podria entendre. Vas idear el joc de tal manera que uns jugadors guien a uns altres sobre la història de València i la Comunitat Valenciana?

El joc té una voluntat divulgativa en certa manera. Vol recuperar frases fetes i refranys o, com a mínim, deixar constància de la seua existència abans que desapareguen. El mateix passa amb alguns personatges del joc. A l’hora d’incloure’ls, em vaig haver de documentar, perquè molts d’ells ni tan sols els coneixia jo. Crear La Fallera Calavera m’ha permés a mi mateix conéixer millor el folklore i les llegendes valencianes. El projecte vol recuperar personatges ja oblidats, com el Butoni o la quarantamaula, i modernitzar el folklore per fer-ho divertit i actual.objectiu-del-joc

Periòdicament es realitzen tornejos de la Fallera Calavera on moltes persones de tots els llocs i generacions es reuneixen per a jugar (des de xiquets de 8 anys fins a adults de 65). Vas pensar que el joc prendria eixa magnitud entre els valencians i no valencians?

No em podia imaginar que es farien tants tornejos, realment m’ha sorprés molt. Crec que en certa manera és gràcies al fet que la gent ha connectat sentimentalment amb La Fallera Calavera; s’han fet seu el joc, com si ja formara part de la cultura valenciana. Això és molt bo per al projecte, ja que són els mateixos jugadors els que estan creant una comunitat de fans molt activa que dóna a conéixer el joc a més gent de manera lenta, però sense pausa. Nosaltres no tenim diners per a publicitat, així que tota la popularització del joc l’hem d’agrair als mateixos usuaris de La Fallera Calavera i als esdeveniments que es fan al seu voltant!

Penses fer la Fallera Calavera 3 o alguna expansió? De segur hi ha molts fans que s’alegrarien de saber-ho.

alcaldessa perpetúaEl primer que vindrà són unes cartes individuals anomenades “cartes extraordinàries”. Són cartes noves i molt exclusives que s’han fabricat en una quantitat prou xicoteta, que no estaran a la venda i només es podran aconseguir participant en promocions i esdeveniments especials. La primera d’eixes cartes serà “Tio Canya” i estarà disponible en poques unitats a partir del 30 de novembre. Ara per ara, no està en marxa cap expansió del joc, però creiem que La Fallera Calavera és una marca amb futur, així que no descartem res.

Jo utilitze “Dansa de la Magrana”, de nou és el teu torn: la teua carta favorita? Per què?

És difícil de dir, ja que totes les cartes les he creat jo i totes m’agraden en una manera o altra. En general puc dir que m’agraden molt les cartes amb una miqueta de sorpresa, com la Bellea del Moc, que s’emporta dos tresors en comptes d’un, o el Moro Mussa, que pot segrestar la carta de batalla del rival. El papa Borja també m’encanta perquè és molt poderosa i la il·ustració que ha fet Esther Mendez és genial!

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =