"La infermera escolar assumiria les competències del coordinador COVID que ara recauen en els docents"

La regidora d’Educació fa un balanç molt positiu de l’inici del curs, gràcies a la planificació realitzada

Guardar

aula_gva
aula_gva

Són moltes les entitats, i també partits polítics, que estan demanant que s'incorpore la figura de la infermera escolar als centres educatius de la Comunitat Valenciana. De fet, el Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) i les principals associacions d'infermeres de l'àmbit pediàtric de la Comunitat Valenciana, l'Associació Valenciana d'Infermeria Pediàtrica (AVEPed) i l'Associació Científic Espanyola d'Infermeria i Salut Escolar (ACEESE) han demanat, expressament, que s'incloga dins del procés de gestió de casos Covid.

Per part seua, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ja ha afirmat que el seu departament no prohibeix que una infermera escolar contractada per un ajuntament puga entrar a un col·legi, sempre que es complisca el pla de contingència establit i es compte amb l'aprovació del Consell Escolar. Així i tot, la figura de la infermera escolar no seria una part essencial del protocol, ja que, com explicava Marzà transcorregudes unes setmanes de l'inici del curs, "el protocol, que es va consensuar amb tota la comunitat educativa, no sols està funcionant, sinó que ha quedat demostrat que els centres educatius són espais de detecció, i no de contagi".

No obstant això, la veritat és que alguns ajuntaments, com Onda o Benicàssim, sí que estan apostant per la seua incorporació. València Extra ha parlat amb Maite Ibáñez, regidora d'Educació de l'Ajuntament de València, que ha assenyalat que "un dels avantatges de comptar amb un professional de la salut al centre educatiu en aquesta situació de pandèmia és la possibilitat de derivar totes les competències del coordinador COVID, que en aquests moments són assumides pels docents. No obstant això, tant les autoritats sanitàries com educatives han establit que la coordinació en matèria de salut es duga a terme a través dels centres comunitaris de cada zona".

En aquest sentit, apunta que "la incorporació de la figura de la infermera escolar als centres educatius de la ciutat de València no és una competència municipal. A més, en el sistema educatiu espanyol no es contempla la figura de l'infermer com a integrant de les plantilles de professionals dels centres educatius públics, excepte en els centres d'Educació especial, però sí que existeix l'obligatorietat d'una connexió directa entre els centres de salut i els centres educatius, de manera que els professionals sanitaris treballen en col·laboració amb els col·legis i instituts adscrits segons la zona on estan situats".

Així, "eixa coordinació se centra en àmbits com l'elaboració d'informes sanitaris dels alumnes, campanyes de vacunació, intervenció a les aules en programes d'educació per a la salut i prevenció de malalties o intercanvi d'informació sobre malalties cròniques, patologies i tractaments mèdics específics. A més, ara, amb la pandèmia, el coordinador COVID és l'encarregat d'establir un contacte directe amb el centre de salut per al control de casos", ha conclòs Ibáñez.

Balanç positiu de l'inici del curs escolar a València

Preguntada pel balanç de l'inici de curs, la regidora d'Educació el qualifica de "molt positiu". "La planificació realitzada amb antelació a l'inici de curs ha sigut molt important. En aquest sentit, la coordinació amb la Conselleria d'Educació ha sigut clau i el diàleg que es manté ha permés anar resolent els problemes que han anat sorgint. Gràcies a aquest marc de coordinació s'ha pogut ajustar la relació dels col·legis amb els centres sanitaris d'atenció primària. En definitiva, el curs es va posar en marxa i està funcionant. Quasi tots els alumnes i alumnes acudeixen amb normalitat a classe".

Així mateix, ha afegit que "les famílies han anat perdent la por aquestes últimes setmanes i ja són poques les que mantenen reticències a portar als seus fills al col·legi. Vull posar en valor l'esforç realitzat per tota la comunitat educativa, el reforç de la neteja en els col·legis, així com la inversió de la Generalitat Valenciana per a adaptar els espais dels centres educatius a la nova situació, o el reforç de professorat. Totes aquestes mesures, la coordinació, l'explicació de les mesures amb les convocatòries del Consell Escolar Municipal, les reunions amb la comunitat educativa, etc. han sigut clau per a donar tranquil·litat".

No obstant això, el risc zero no existeix. Per aquest motiu, Ibáñez recorda que és essencial que es mantinga l'estricte compliment dels protocols de seguretat i higiene, i no relaxar-se perquè el virus segueix als carrers.

Destacats