25n
25N
25N

Les diferents enquestes electorals auguren una reedició de La Nau

El PP podria repetir els seus mals resultats en la Comunitat i obtindre la menor representació de la història

Les diferents enquestes electorals auguren una reedició de La Nau
17/05/2019 -

Queden poc més d’una setmana per a la segona cita electoral en la Comunitat en menys d’un mes. Diumenge que ve 26 de maig milions de valencians votaran en les Eleccions Municipals i València, com a tercera capital de l’Estat, és una de les més importants. En un context semblant al de Madrid i Barcelona, un govern progressista va aconseguir la governabilitat després de 24 anys d’alcaldia de Rita Barberà.

Amb xicotetes diferències quant a quin partit és el més votat o la dificultat de Vox per a superar la barrera electoral, les tres principals enquestes publicades fins ara auguren una reedició del Govern de la Nau a València, amb, a més, una ampliació de regidors: dels 14 de 2015 fins a entre 17 i 23.

En totes les enquestes hi ha, també, un gran perjudicat. El PP obtindria entre 6 i 8 escons, quan en 2015 va obtenir 10 -la meitat que en 2011-; podria ser el pitjor resultat de la història del PP a València, com ho va ser en la Comunitat, que va obtenir el seu mínim en 1987 amb 7 i 1991 amb 9.

Xicotet avantatge de Compromís

Segons l’enquesta de Sigma Dos per al periòdic Les Províncies, el bloc d’esquerres obtindria entre 17 i 20 regidors, amb el mínim just de 17 necessaris per a aconseguir la majoria absoluta.

Compromís seria la primera força amb el 23,6% dels vots, encara que donat el repartiment podria perdre un regidor en pro del PSPV. Els socialistes es fan ressò de la seua pujada autonòmica i nacional i obtindrien el 22,9%. Quant a regidors, se situen entre 7 i 8, per la qual cosa podrien empatar amb Compromís. UP-EUPV obtindria entre 2 i 3 escons amb el 8,2% dels vots encara que, a diferència d’en les Corts, tindria més vots que la ultradreta de Vox.

El PP de María José Català obtindria entre 7 i 8 regidors, un 20,5% dels vots. Li seguiria Ciutadans en el bloc de la dreta, amb 5 escons i, en últim lloc, Vox amb 2. La dreta valenciana quedaria així a entre un i dos escons de poder sumar majoria de govern.

Majoria folgada de La Nau

En l’enquesta de SyM Consulting per a Valencia Plaza, l’avantatge de les forces progressistes enfront de la dreta és més notòria. Segons aquest sondeig, es produirà un empat amb 8 regidors entre Compromís i el PSPV. Un empat que també està pròxim en vots, amb el 22,93% i 23,24% respectivament. El sondeig atorga, a més, els mateixos regidors per a UP-EUPV que en 2015. Així, les forces de La Nau sumarien 19 seients, proporcionant-los un avantatge de cinc a la dreta.

Segons el sondeig de SyM Consultng, la ultradreta de Vox obtindrà el 5,06% dels vots. Es trobaria, per tant, a solo un 0,06% de no superar la barrera electoral i no aconseguir representació a l’Ajuntament de València.

El PP obtindria tres escons menys que els 10 de 2015 i Ciutadans, amb un percentatge de vots quasi idèntic, es mantindria en els sis amb possibilitats de perdre un.

Consolidació de Compromís en la capital

Segons l’últim estudi del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el bloc d’esquerres obtindria entre 18 i 23 regidors, i la dreta entre 13 i 16.

Encara amb les forquetes, Compromís seria la primera força. La segona estaria disputada entre PSPV, PP i Ciutadans, el primer amb entre 6 i 8 regidors i els segons amb entre 6 i 7.

El CIS és, fins al moment, l’estudi que més regidors atorga a UP-EUPV; entre 3 i 4. Segons les dades brutes del sondeig -abans de l’anomenada ‘cuina’-, la ultradreta de Vox obtindria un 3,3% dels vots i, per tant, no superaria la barrera electoral. En l’altre extrem, un 25,7% dels valencians de la capital depositarien el seu vot en favor de l’actual alcalde de la ciutat per Compromís, Joan Ribó.

Comptant els vots que serien vàlids, la victòria de l’esquerra és notòria: 59,9% enfront del 35,4% -entre els quals obtenen representació-.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 3 =

museo prehistoria