25n
25N
25N

Majoria justa del Botànic que pot dependre de la participació

Les últimes enquestes electorals donen una majoria a les forces progressistes, però per xicotets marges

Majoria justa del Botànic que pot dependre de la participació
14/04/2019 -

Segons les últimes enquestes electorals, un segon Govern del Botànic, format per UP-EUPV, Compromís i PSPV, podria revalidar el següent 28 d’abril. No obstant això, encara que un dels sondejos ho situa, com a poc, set escons per damunt de la majoria, un segon només a tres.

Els partits de l’esquerra valenciana, especialment Compromís, reben més vots als barris amb rendes mitjanes i baixes; els mateixos en els quals la participació, històricament, és menor. Per contra, la dreta valenciana té un electorat més fidel -més percentatge de participació- i major quantitat de vots en els barris rics de la ciutat. Eixir a votar o no pot, llavors, ser un factor molt determinant de cara a les eleccions autonòmiques del 28 d’abril.

Segons l’enquesta d’Invest Group per a Levante-EMV, la suma de PSPV, Compromís i UP-EUPV aconseguiria els 52 escons, enfront dels 47 de Ciutadans, Vox i PP. Així, la possible revalidació del Botànic dependria de conservar aqueixos pocs escons per damunt de la majoria absoluta, que són 50 diputats.

Segons l’estudi, UP-EUPV rep una intenció de vot del 5,7%. Una cosa problemàtica per a la coalició, perquè de no superar la barrera electoral del 5% quedarien fora de les Corts. En una situació semblant es troba el partit ultradretà Vox, amb una intenció de vot del 6,1%. Tots dos partits aconseguirien 5 escons, per la qual cosa si algun no entrara seria un problema per a l’altre bloc. Si la formació habitada, per exemple, no superara la barrera electoral, seria més senzill arribar a la majoria absoluta a Ciutadans i PP amb el suport de l’extrema dreta.

En l’enquesta de 40dB per a El País, el Botànic té millors perspectives, encara que de nou la participació pot fer que obtinga pitjors resultats que en 2015. Les forces progressistes sumarien entre 57 i 60 escons, enfront dels entre 39 i 43 de la dreta.

Segons aquest segon estudi, tant UP-EUPV com Vox superen la barrera electoral i se situen, respectivament, en un 8,7 i 8,6% dels vots.

L’enquesta d’Invest Group vaticina un descens d’escons tant de Compromís, que passaria de 19 a 14, com d’UP-EUPV, baixa de 13 a 5 escons. D’igual manera, el PP descendiria de 31 a 25 diputats. El gran beneficiat seria el PSPV, que obtindria 33 diputats enfront dels 23 de 2015.

El segon sondeig, de 40dB, centra el principal descens en el Partit Popular, que intensifica la caiguda que va començar en 2015. Llavors va obtenir 31 diputats, mentre que ara obtindria entre 19 i 20. Tant Ciutadans com Compromís obtindrien uns resultats semblants als de 2015. La formació progressista, que va obtenir 19 escons, obtindria ara entre 18 i 20. La formació de dretes, d’una forma semblant, va aconseguir 13 escons i ara obtindria entre 12 i 15.

De nou, el major beneficiat segons aquest sondeig és el PSPV, que passaria de 23 escons a 31.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − tretze =

mercat medieval ontinyent