caixa popular

L'aplicació de la taxa turística a València, de nou, en el punt de mira

Ribó ha llançat una enquesta en Twitter per a preguntar a la ciutadania sobre la implantació de la taxa turística

L'aplicació de la taxa turística a València, de nou, en el punt de mira
26/10/2018 -
La taxa turística a Espanya
En el cas de Catalunya, la taxa turística de pernoctació és entre 0,45 i 2,25 euros per persona i nit, depenent del tipus d’allotjament, amb un màxim de set dies i només per a majors de 16 anys. Per la seua banda, a Balears es va implantar l’ecotaxa, que es mou entre els 2 i els 4 euros per persona i dia.

L’Alcalde de València, Joan Ribó, llançava una enquesta, a través del seu compte oficial de Twitter, per a preguntar a la ciutadania què els semblaria l’aplicació d’una taxa turística en la ciutat de València. Una taxa de dos euros que, en paraules de Ribó, “seria simbòlica per als visitants”, però que per a la capital del Túria seria molt significativa, ja que “aportaria uns ingressos extra de 20 milions d’euros anuals, que podríem revertir en habitatge social i neteja”.

D’aquesta manera, els usuaris han pogut triar entre quatre opcions: “És una opció interessant”; “Estic plenament a favor”; “No ho tinc clar”; i “No m’agrada la idea”. Un total de 4.303 persones han votat, de les quals més del 50% han mostrat el seu suport a aquesta iniciativa – el 55% estan plenament a favor i un 26% els sembla una opció interessant -, enfront d’un 13% que “no li agrada la idea” i un 6% que ha votat que no ho té clar.

https://twitter.com/joanribo/status/1055029212812378113

Amb aquests resultats, caldrà esperar per a saber si el debat sobre la implantació de la taxa turística a València torna a posar-se damunt de la taula. Fa un any, el Consell va començar a moure els fils per a impulsar una taxa a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de compensar l’efecte que el turisme pot produir sobre l’entorn i, d’aquesta manera, crear un turisme més sostenible. No obstant això, la proposta no va veure la llum, ja que no va comptar amb els suports necessaris, ni amb el vistiplau de gran part dels empresaris del sector que advocaven per estudiar amb més calma aquesta possibilitat.

Ara, ha sigut Ribó qui ha tornat a situar la taxa turística en el punt de mira. El portaveu municipal del Partit Popular, Eusebio Monzó, no tardava a assegurar que “en el Ple, mostrarem la nostra negativa al fet que s’implante la taxa turística“. Per la seua banda, Fernando Giner, capdavanter de Ciutadans, expressava, a través del seu compte de Twitter, el seu rebuig a aquest tipus d’enquestes: “Els populistes no saben distingir quan parlen en nom de tots els valencians, des de l’alcaldia, o quan des del seu partit polític”.

No obstant això, la veritat és que importants ciutats europees, que compten amb milions de turistes cada any, tenen implantada una taxa turística, molt més elevada que la que es planteja per a València (2 €), sense que afecte el turisme. Així, la taxa turística de París pot arribar fins als 4,40 € o la de Roma fins als 7 €.

Què és la taxa turística?

La taxa turística és un impost destinat a la promoció i millora del turisme d’una ciutat. Aquest impost, que s’aplica als turistes, es pot aplicar de diferents maneres, com un percentatge total del viatge que es contracta o per cada nit de pernoctació, sent aquesta última la més comuna per la seua fàcil aplicació.

En aquest sentit, cada persona que s’allotge en la ciutat, sempre que siga reglat, té l’obligació d’abonar una xicoteta quantitat fixa per cada nit que romanga en la ciutat. La quantitat varia, ja que cada ciutat fixa, exclusivament, el preu i, fins i tot, hi ha ciutats que limiten el nombre de nits, amb l’objectiu de no perllongar a l’excés l’estada del turista.

La taxa turística s’ha convertit en una pràctica molt comuna en altres països, i ciutats com Berlín, París, Roma o Florència, entre altres, ja apliquen, des de fa temps, l’impost per pernoctació. A més, Estats Units ho aplica en tot el país, igual que Tunísia o Illes Maldives. Per la seua banda, països com Alemanya opten per aplicar una taxa turística aèria, que ronda des dels 8 als 45 euros, sobre el preu del bitllet.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 + set =