25n
25N
25N

Troben el cos sense vida del menut Julen

E.P

Troben el cos sense vida del menut Julen
26/01/2019 -

El cos sense vida de Julen, el xiquet de dos anys que va caure en un pou diumenge passat 13 de gener en el municipi malagueny de Totalán ha sigut trobat en la matinada d’aquest dissabte, segons han confirmat fonts de Subdelegació del Govern.

Així, una vegada que els equips de rescat han accedit al punt del pou on es buscava a Julen i a l’1.25 hores es va localitzar el cos sense vida del xicotet s’ha activat la comissió judicial.

“Desgraciadament a l’1.25 hores d’aquesta matinada, els equips de rescat han accedit al punt del pou on es buscava a Julen i han localitzat el cos sense vida del xicotet. S’ha activat la comissió judicial. Les meues condolences i condol a la família”, ha assenyalat el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, en xarxes socials.

El rescat, en el qual ve col·laborant des del primer dia un operatiu de més de 300 efectius que treballen per torns, s’han succeït des que el passat 13 de gener es rebera l’avís de caiguda d’un menor per un forat de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat en la zona coneguda com a Dolmen del Turó de la Corona d’aquesta localitat malaguenya.

El xiquet, que estava amb uns familiars en una finca, va caure en un orifici de prospecció per a buscar aigua de xicotet diàmetre però gran profunditat. Des de llavors es va activar un operatiu per a rescatar-ho format per efectius de diferents cossos que han estat treballant en el lloc dia, vesprada i nit sense descans i fent front a les grans dificultats tècniques que s’han anat trobant, especialment per la duresa del terreny.

Així, aquests dies hi ha hagut efectius de la Guàrdia Civil de diverses unitats, com de l’equip de muntanya, unitats de la localitat de Vélez-Màlaga, del Seprona, d’Activitats Subaquàtiques, Tedax; així com administracions com el Govern central, la Junta d’Andalusia, la Diputació malaguenya i els ajuntaments de Totalán i Màlaga i organismes dependents de les mateixes com 112 Andalusia, el Consorci Provincial de Bombers i de la capital.

També han estat participant en el rescat professionals de diferents sectors, com del Col·legi d’Enginyers i Camins de Màlaga, de Mines, així com les empreses Expoa, Actua, Civilitza, Cemosa, Rodio, Narval Enginyeria, OHL i l’empresa sueca SPT (Stockholm Precision Tools), encarregada de geolocalitzar als 33 miners xilens que van ser rescatats l’any 2010. A més han col·laborat en aquestes labors l’empresa Pepe Nuñez, Acosol, Restitubo, SGO Obres i el Club de Muntanyisme de Rincón de la Victòria, entre altres.

També la brigada de Salvament Miner de Hunosa, procedent d’Astúries, es va desplaçar fins a la localitat malaguenya per a ajudar en les tasques de rescat, un treball crucial per a traure al xicotet i no exempt de complicacions que ha conclòs finalment en la matinada d’aquest dissabte.

Així, després que una perforadora anara realitzant la galeria vertical paral·lela al pou on es trobava Julen, no sense trobar-se dificultats que van alentir els treballs per la roca, i en el que es va tardar 55 hores; es va procedir a l’encamisat. No obstant això, en arribar a la cota de 42 metres de profunditat una desviació va propiciar un canvi de plans, de manera que van haver de traure’s de nou els tubs, reperfilar la perforació i tornar a iniciar les labors d’entubat.

Després d’això, aquest dijous a les 17.33 hores aquests especialistes, considerats un cos d’elit, es van introduir en la càpsula ideada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i executada per dos ferrers malaguenys, per a executar els treballs amb pala i martell pneumàtic fins a arribar al menor.

Per torns de 40 minuts i una hora van anar cavant la galeria horitzontal de quatre metres fins a connectar amb el pou al qual va caure el xicotet. En el seu treball es van anar trobant amb dificultats, de nou per l’extrema duresa del terreny, sent necessàries fins i tot microvoladures controlades, que van alentir una mica més els temps previstos.

Des de la Guàrdia Civil han insistit tots aquests dies en què s’ha estat treballant amb la idea que Julen estava viu. El dimecres 16 de gener es va conéixer, a més, que el mateix dia de la caiguda al pou es van extraure restes biològiques que, després d’analitzar-se i casar amb l’ADN dels pares i del propi biberó del xiquet, van indicar que eren del xicotet.

També es va constituir un comité assessor format pel Col·legi d’Enginyers de Màlaga amb tècnics diversos i empreses per a ajudar en tot moment durant les complicades labors de projecció i execució de les diverses mesures. Aquests dies el delegat d’aquest Col·legi a Màlaga, Ángel García Vidal, ha sigut el portaveu i ha estat explicant els passos que s’han anat donant per a localitzar al xiquet.

La subdelegada del Govern, María Gámez, ha recordat en diverses compareixences el treball “sense descans” realitzat i la complexitat de les actuacions, a més de donar tot el seu suport i afecte a la família de Julen; igual que el delegat del Govern a Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis o el nou president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que es va desplaçar al lloc el dissabte 19 de gener, destacant, així mateix, la labor sense descans realitzada per a traure al xiquet del pou i la magnitud dels treballs escomesos.

Mentrestant, els pares del xicotet, José i Victoria, han estat en tot moment en el lloc, primer en una carpa en la zona i, després, per seguretat i donada la magnitud de les obres, en una casa cedida per una veïna de la localitat. Dijous passat van participar en una vigília organitzada per Juan José Cortés, el pare de la xiqueta Mariluz assassinada a Huelva en 2008, en suport als efectius i per a donar força als progenitors.

El pare del xicotet, José Roselló, que va agrair els treballs que s’han estat escometent, va confiar, en unes declaracions que va fer als mitjans de comunicació en els primers dies, que el seu fill continuava viu, admetent que tant la seua dona com ell estaven “morts” després de tants dies d’espera però amb l’esperança que tenen en el cel un àngel, en referència a un fill de tres anys que va morir fa poc més d’un any.

Després de quasi 13 dies d’intens i incessant treball, en el qual s’ha utilitzat maquinària pròpia d’una obra d’enginyeria civil, que és el que s’ha executat per a arribar fins al xicotet Julen, no han cessat les mostres de solidaritat amb la família del xiquet i tots els participants en aquestes àrdues tasques de rescat, els qui han rebut, a més, la calor del poble de Totalán que ha portat menjar, beguda i uns altres útils per a tot l’operatiu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − divuit =