25n
25N
25N

Enamorat de l'horta valenciana des del cim de la Serra Perenxisa

Esta senzilla ruta permet descobrir extraordinàries panoràmiques i una vegetació única

Enamorat de l'horta valenciana des del cim de la Serra Perenxisa

Els enamorats de la naturalesa tenen sort a la Comunitat Valenciana. Molts són els paratges i enclavaments a visitar i no gaire allunyats de les ciutats. La província de València té molts racons per a visitar i exemple d’açò és la Serra Perenxisa. Situada entre els termes municipals de Torrent, Xiva i Godelleta, la PR-CV 162 arriba fins al cim de la ‘senda de la Serra’ com era coneguda antigament la senda de la Perenxisa. Esta ruta no té massa complicació i pot realitzar-se en família. Un passeig per la muntanya en el qual els amants de la naturalesa gaudiran de les carrasques, dels margallons (amb els quals antigament es feien les graneres i que és l’única palmera autòctona d’Europa) o de la vegetació tipus mediterrània (pi, costojà, lentiscs, romaní, timó, etc.). No debades este racó va ser declarat microreserva de la flora.

serra-perenxisa-04El recorregut s’inicia als peus de la serra, en la urbanització de Monte Levante i es va ascendint pel camí travessant la Microreserva de la Flora fins a coronar l’alt de Perenxisa a 329 metres d’altitud on es pot albirar excel·lents panoràmiques de l’horta valenciana convertint-se en un mirador privilegiat. Una vegada coronat, en regressar a poc a poc s’aniran travessant paratges com el barranc i la presa de Gallego i la del Poio, la font de Calicanto, la de la Teula o el barranc de la Horteta. Mentre es torna a l’inici es transitarà en paral·lel amb la sendera del Reg Mil·lenari i, mentrestant, es pot gaudir del Clot de Bailon o la presa de Manyet.

Esta serra, que va patir un incendi fa uns anys, compta amb un encant natural i des del consistori de Torrent s’està fent tot el possible tant per donar-la a conéixer com per recuperar tot el seu esplendor. De fet, d’aquí a una mica veurà la llum una app en la qual qui li la descarregue disposarà de tota la informació de la Perenxisa, ja no només les seues rutes sinó la seua diversitat tant en la fauna com en la flora. “En la Serra Perenxisa s’està fent un esforç extra per a valorar-la, adequant i millorant les sendes i apostant per les noves eines de divulgació, amb el projecte d’una app que permeta conéixer tota la riquesa d’este espai natural i que gent de Torrent i d’altres poblacions puguen gaudir al màxim d’ella els caps de setmana”, assenyala Inma Amat, regidora de Medi ambient de l’Ajuntament de Torrent.

Passar un matí del cap de setmana passejant per este singular paratge, arribar al cim i poder contemplar tota la comarca i l’horta valenciana val la pena. Un recorregut en família que farà les delícies de tots. A més, cal assenyalar que Torrent no solament compta amb la Perenxisa com a atractiu sinó que, segons explica Inma Amat, “disposem d’entorns naturals envejables com són El Vedat, l’Hort de Trénor, a més de la Serra Perenxisa, amb diferents rutes i senderes, tant per a passejar en família com practicar esport siga a peu o amb bici. Des de la delegació de Medi ambient treballem per protegir, conservar i promocionar el nostre paisatge, amb campanyes durant tot l’any d’educació mediambiental dirigides a centres escolars i amb actuacions de reforestació o contra les plagues que afecten els nostres boscos”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =