25n
25N
25N

L’EMTRE tracta 2.000 tones menys de fem de l’àrea metropolitana de València que en març de 2019

València genera 335 tones de residus menys el dia de Sant Josep

L’EMTRE tracta 2.000 tones menys de fem de l’àrea metropolitana de València que en març de 2019
30/03/2020 -

El mes de març de 2020 ha comportat una caiguda en la sèrie històrica de la producció de fem –pel que fa als residus sòlids urbans (contenidor gris) – a València i la seua àrea metropolitana. La suspensió de les falles i l’estat d’alarma decretat pel govern han provocat un descens de la producció de residus de més de 2.180 tones entre els dies 1 i 20 de març de 2020 respecte a les mateixes dates de l’any passat.
L’any 2019 es produïren a València i la seua àrea metropolitana 28.658 tones de residus entre els dies 1 i 20 de març, dates que coincideixen amb la celebració de les falles. Enguany, en les mateixes dates, la xifra baixa a les 26.476 tones.
Però la caiguda no es produeix només respecte al 2019. Si mirem la sèrie històrica dels últims cinc anys, mai s’havia detectat una baixada tan acusada. Fins i tot, el descens és més acusat respecte a anys anteriors i supera les 3.000 tones de diferència comparant les xifres amb les de 2017, any en què Sant Josep va caure en diumenge.

La producció de residus es manté en xifres homologables a anys anteriors en la primera meitat del mes, amb els descensos habituals als dies festius. A partir del diumenge 15 s’observa un canvi clar en la tendència. Coincidint amb la declaració de l’estat d’alarma, la producció de residus abasta el seu mínim i reflecteix un progressiu descens diari durant la setmana fallera.

El dia de Sant Josep, 335 tones menys en València

La caiguda en la generació de fem ha estat especialment acusada en la ciutat de València respecte a les mateixes xifres de l’any anterior. En la forqueta que va del dia 1 al dia 20 de març d’enguany, la ciutat ha generat 13.073 tones de fem, enfront de les 15.595 de l’any passat, una baixada de més de 2.500 tones.
La suspensió de les falles comporta una primera caiguda de la generació de residus. El dia 11 de març, el primer dia sense actes fallers, ja es generen 58 tones de residus menys que la vespra. La situació va a més amb l’arribada del cap de setmana i la declaració de l’estat d’alarma per part del govern. Diumenge 15 de març es produeixen a la ciutat de València només 285 tones de fem i, des d’eixe dia, hi ha un descens progressiu de generació de residus durant la tradicional setmana fallera. El dia de Sant Josep la ciutat de València va generar 509 tones de fem, 335 tones de residus menys que l’any passat i la quantitat més baixa dels últims cinc anys.

Torrent també baixa

Un comportament semblant ocorre a Torrent, on també es detecta una baixada de 62 tones de fem en la forqueta entre el dia 1 i el 20 de març d’enguany respecte a les mateixes xifres de l’any passat. El dia 18, vespra de Sant Josep, s’observa el descens més notable amb 40 tones menys de residus que l’any anterior. També el dia de Sant Josep cau la producció de residus en deu unitats respecte al mateix dia del 2019.

Paterna genera més residus

El comportament del municipi de Paterna és totalment contrari a l’anterior. Paterna genera més residus que en la sèrie històrica dels últims cinc anys. De fet, entre els dies 1 i 20 de març, el municipi ha generat 1.258 tones de fem, unes 75 tones més que qualsevol dels últims cinc anys.
El comportament de Paterna és homologable als anys anteriors en els primers dies del mes però la declaració de l’estat d’alarma ha produit un alça en la generació de residus especialment notable a partir del dia 14 de març, on es produeixen vora 27 tones més que l’any passat.
El dia de Sant Josep és també el dia de més generació de residus dels últims cinc anys i el mateix pot dir-se dels dies 16, 18 i 20.

Burjassot, també a l’alça

La ciutat de Burjassot també genera enguany nou tones més de residus que l’any passat amb la producció d’un total de 676 tones entre els dies 1 i 20 de març. El cim de la generació de residus es genera el dia 14, en què el Butlletí Oficial de l’Estat publica la declaració de l’estat d’alarma, dia en què la ciutat abasta la xifra més alta de la seua sèrie històrica dels últims cinc anys.

La parada econòmica arriba al fem

El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que la reducció en la recollida i el tractament de fem és “un indicador de la baixada importantíssima de l’activitat econòmica en l’àrea metropolitana de València, que agrupa un milió sis-cents persones” tot i que es detecten variacions per poblacions ja que “mentre en València es nota molt la baixada, en poblacions com Paterna, per exemple, es manté”. Tot i això, afirma Campillo, “en el global de tota l’àrea metropolitana ja s’ha notat el descens de la producció de residus en pràcticament 2.000 tones”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 − 1 =