25n
25N
25N

L'EMT acudirà als tribunals per a defensar l'Erto plantejat davant la crisi de la Covid-19

Grezzi diu, després que Treball haja rebutjat les al·legacions a la seua desestimació, que el document l’avalen “arguments legals de pes”

L'EMT acudirà als tribunals per a defensar l'Erto plantejat davant la crisi de la Covid-19
27/05/2020 -

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València acudirà als tribunals per a defensar l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (Erto) plantejat en la companyia davant la baixada de servei i de viatgers per la pandèmia de la Covid-19 i l’estat d’alarma decretat davant ella. Aquesta decisió s’ha adoptat després que la Generalitat, a través de la Direcció General de Treball, haja desestimat el recurs d’alçada interposat per l’entitat contra la decisió de l’administració autonòmica de rebutjar aquest Erto.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, que ha defensat el “dret” de plantejar aquest expedient en la companyia pública enfront dels efectes de la pandèmia i ha afirmat que l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha donat “instruccions” per a “fer el recurs i acudir als tribunals”. Ha considerat que “no hi ha motiu” per a no acceptar ni el recurs pel primer rebuig ni l’Erto quan s’ha fet “en altres ciutats”.

Grezzi s’ha pronunciat d’aquesta manera en la roda de premsa telemàtica que ha oferit per a parlar d’assumptes relacionats amb la seua delegació i amb l’EMT, preguntat per l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació i pel rebuig de la Generalitat a aquesta mesura. “Creiem que tenim dret a demanar un Erto. I si tenim dret, és necessari defensar aqueix dret. No entenem que a altres empreses de l’Estat espanyol se’ls haja permés i també a altres” de la Comunitat Valenciana “i que a l’EMT no se li done aqueix dret”, ha platejat.

“Defensant aqueix dret, anirem als tribunals”, ha exposat l’edil, que ha reiterat que en aquesta decisió s’han atés també les “instruccions de l’alcalde” davant “el rebuig a les nostres al·legacions” per no haver prosperat l’Erto. Així mateix, ha comentat que “segons els experts legals municipals no és procedent al rebuig” i ha declarat que “existeixen arguments legals de pes per a acceptar” aquest expedient.

Giuseppe Grezzi ha assenyalat que Treball planteja que l’EMT majoritàriament té finançament municipal” i ha rebutjat aquesta justificació per a no acceptar a l’Erto atesa “la naturalesa de l’empresa”, alguna cosa al que també al·ludeixen “els assessors legals i la Intervenció” municipal. “Hi ha arguments de pes. El recurs serà més ampli”, ha agregat.

Preguntat per la situació econòmica de l’EMT a partir de la reducció de servei i passatgers a conseqüència de la Covid-19, el president de la companyia ha manifestat que es troba “en la situació que estan patint totes les empreses de transport públic per la baixada” d’activitat i de passatgers “al març i abril, que ha sigut considerable”, i que es donarà “també al maig”.

El responsable municipal ha explicat que davant aquesta situació el gerent de l’EMT –Josep Enric García– i tècnics de l’entitat treballen “amb tots els escenaris” possibles, “des del més problemàtic al més favorable” i ha afirmat que es planteja “una forqueta de pèrdues d’ingressos entre els 12 i els 27 milions d’euros, depenent com avance la desescalada –de l’estat d’alarma–, l’economia i de com es perda la por de moure’s per la ciutat”.

FONS EXTRA DEL GOVERN

“Es treballen molts escenaris i mesures”, també per a “facilitar que els desplaçaments amb l’EMT siguen de la forma més segura possible”. En aquest punt, Grezzi ha subratllat la necessitat que les empreses públiques de transport compten amb recursos econòmics del Govern central per a pal·liar les pèrdues per la crisi sanitària i ha recordat que l’Ajuntament de València va aprovar en la Junta de Govern Local de la setmana passada una iniciativa per a demanar a l’Executiu espanyol “fons extraordinaris” amb aquesta fi.

“L’Ajuntament té l’obligació de donar un servei de qualitat però en aquesta situació no pot només fer-se càrrec d’aqueixa responsabilitat”, ha exposat el president de l’EMT, que ha al·ludit a “la falta d’ingressos” i al “forat” econòmic “gran” que es pot produir “d’ací a final d’any”. Ha insistit en la necessitat de comptar amb fons estatals i ha dit que l’espanyol és l’únic govern que no compta amb “una llei de finançament del transport públic”.

Giuseppe Grezzi ha asseverat que tant des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) com per part d’alcaldes –el de València al costat dels d’altres grans ciutats, ha ressaltat– i d’altres institucions s’ha platejat a l’Executiu central aqueixa necessitat.

Respecte a la possibilitat que l’EMT de València acudisca a finançament extern per a afrontar la situació econòmica actual, ha indicat que espera que arriben els “fons extra” del Govern i que si no és així es podran “estudiar altres escenaris”!. “El Govern sembla que l’estudiarà i espere que ho faça amb detall i que faça transferències extraordinàries per a mantindre les empreses públiques” de transport, ha apuntat.

El regidor ha agregat que en l’EMT de València treballen 1.600 empleats i que “el 70 per cent del seu pressupost es destina a nòmines i cost social de tota la plantilla”, després del que ha exposat “la intenció de mantindre els sous” i als empleats. Preguntat pels plans d’estalvi que es planteja la companyia ha declarat que “s’està treballant i controlant dia a dia l’evolució dels ingressos i les aportacions econòmiques que es necessitaran d’ací a final d’any”.

NOVA C-1

D’altra banda, Grezzi ha parlat de la posada en marxa de la nova xarxa l’EMT a partir de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament i ha dit que des que va començar a operar la nova línia C-1 –llançadora entre els nous bescanviadors i la plaça de l’Ajuntament i l’única que discorre per aquest enclavament– 11.604 persones l’han usada, amb un major ús entre les 10.00 i les 13.000 hores.

El titular de Mobilitat Sostenible ha afegit que la regularitat mitjana, en data de hui, és del cent per cent, amb una freqüència de cinc minuts i un servei general d’autobusos del 80 per cent pels efectes de l’estat d’alarma. Així mateix, ha ressaltat que el 37 per cent dels usuaris –un de cada tres– fa transbord des d’altres línies i ha apuntat que l’EMT està registrant un 25 per cent de la mitjana de viatgers habitual.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 1 =

caixaontinyent
Informacion coronavirus
paterna