25n
25N
25N

EMT tanca 2019 amb 1,4 milions d'euros de beneficis

EMT tanca 2019 amb 1,4 milions d'euros de beneficis
12/05/2020 -

L’Empresa Municipal de Transports (EMT) ha tancat 2019 amb 1,4 milions d’euros de beneficis, el quart any consecutiu que l’empresa acaba amb resultats positius. Segons els comptes anuals, la venda directa de títols va augmentar en 418.400 euros gràcies als 96,9 milions de validacions registrades, un 0,8% més que en 2018.

El Consell d’Administració té previst aprovar els comptes anuals de l’exercici 2019 en la seua pròxima sessió ordinària, que se celebrarà el dijous 14 de maig a les 10.30 hores en Tabacalera.

Durant 2019, l’empresa va impulsar inversions i altres accions mediambientals per a minimitzar el calfament global, entre les quals destaca la recepció de 48 nous autobusos híbrids, l’adquisició d’un nou vehicle elèctric per al servei de manteniment d’instal·lacions o les millores en eficiència energètica realitzades en totes les instal·lacions de l’empresa.

EMT també va reduir el període mitjà de pagament a proveïdors, que ha passat dels 45 dies en 2018 als 32 en 2019. D’altra banda, es va incrementar en un 7% la despesa en personal a causa de les pujades salarials vinculades al Conveni Col·lectiu 2017-2019 i la recuperació del poder adquisitiu de la plantilla després de les retallades salarials entre 2012 i 2015.

El frau de 4 milions d’euros comés contra EMT el setembre passat ha sigut comptabilitzat en els comptes de 2019 com a despesa extraordinària. L’objectiu de l’empresa municipal continua sent recuperar els diners defraudats, per la qual cosa continuarà amb les seues accions a la Xina fins a trobar als responsables de l’estafa. De manera paral·lela, hi ha un procediment penal obert a Espanya en el qual està personada una entitat bancària com a responsable civil i una persona com investigada.

L’estafa ha impedit destinar eixa quantitat a compensar els desfasaments pressupostaris heretats dels anys 2012-2015, quan els fons propis se situaven en els 18 milions d’euros negatius. Amb l’arribada de la nova direcció d’EMT, s’ha aconseguit reduir aquesta quantitat fins als 4,8 milions negatius actuals.

“La bona gestió del 2019 ha permés que EMT tanque l’exercici en positiu un any més i afronte en millors condicions el 2020. Tanmateix, això no serà suficient per a fer front a aquesta greu crisi econòmica derivada de la Covid-19 i, per això, necessitem mecanismes de compensació econòmica per a garantir el futur del transport públic després de la forta caiguda de més del 90% del nombre de passatgers i passatgeres a causa de les limitacions de moviment imposades per l’estat d’alarma”, ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

“A més, continuem reclamant al Govern central finançament per al transport metropolità, com el que té altres ciutats com Madrid o Barcelona. Portem molts anys reclamant-ho i és una qüestió de justícia, i en aquests moments és encara més necessària”, ha recordat Grezzi.

Aparcament Mercat Central-Centre Històric

L’aparcament del Mercat Central–Centre Històric, gestionat per EMT des de desembre de 2018, va generar ingressos de 762.143 euros al tancament de 2019. D’eixe import, 307.675 euros es van destinar al cànon a l’Ajuntament de València com a contraprestació municipal pel 40% de la facturació de l’aparcament.

Impacte de la crisi de la Covid-19

Encara no és possible quantificar l’impacte de l’actual crisi de la Covid-19, que de manera immediata ha provocat una forta caiguda del nombre de passatgers superior al 90% i l’obligació de mantenir el 50% de l’oferta d’autobusos. No obstant això, EMT ja baralla diferents escenaris, tenint en compte les possibles restriccions a l’ocupació dels vehicles que poden marcar les autoritats sanitàries en els pròxims mesos.

Amb una capacitat del 50%, els ingressos tarifaris caurien un 57% respecte al pressupost, mentre que amb una capacitat del 30% baixarien un 66%. Sense restriccions a la capacitat, la demanda de viatgers definiria el nivell d’ingressos, per la qual cosa a un escenari de recuperació lenta els ingressos caurien un 50%, en una recuperació intermèdia el 38% i en una ràpida el 34%.

De moment, EMT ja ha implantat diferents mesures per a minimitzar l’impacte econòmic de la crisi que han permés reduir en 2 milions d’euros les despeses previstes. Entre aquestes accions es troba l’adequació de l’organització de la plantilla a les noves necessitats operatives o la reducció en reparacions externes de la flota, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − huit =