25n
25N
25N

EMT fa un requeriment a CaixaBank perquè retorne els diners custodiats

Ribó anuncia que l’Ajuntament es personarà en la causa oberta després de l’estafa, en la qual l’extreballadora ha sigut citada com a investigada

EMT fa un requeriment a CaixaBank perquè retorne els diners custodiats
24/10/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reiterat que l'”objectiu” del govern local i de l’EMT és “molt clar: que els diners tornen” i ha assegurat que es treballa en eixa línia i que no es renunciarà a eixa idea. En aquest punt, preguntat per les converses mantingudes amb CaixaBank a partir de conéixer-se el frau, l’alcalde ha exposat que des de l’EMT s’ha fet a aquesta entitat “un requeriment perquè retorne els diners que estava custodiant”.

“L’entitat bancària corresponent no va complir ni els protocols ni la legislació. Hi ha legislació a Espanya de prevenció de la corrupció i hi ha un lloc al qual van anar els diners, Hong Kong, que està en la llista de paradisos fiscals”, ha exposat. No obstant això, ha asseverat que la qüestió es vol “resoldre” amb el banc “el més amigablement possible” i “de la manera millor possible”. “Seré prudent i no entraré en més detalls”, ha agregat.

Preguntat per si l’Ajuntament preveu, en cas que no es recupere els diners defraudats, augmentar la seua aportació a l’EMT en els pressupostos de 2020, Joan Ribó ha dit que no recuperar els quatre milions és una “hipòtesi” que no s’ha plantejat perquè l'”objectiu és que tornen”. Així mateix, ha avançat que l’aportació municipal a la companyia pública d’autobusos “serà la prevista” abans de produir-se el frau. “Això és clar rotundament”, ha dit.

D’altra banda, preguntades per la decisió del jutge de citar com investigada a la treballadora acomiadada, fonts de l’EMT han mostrat a Europa Press el seu “respecte per les decisions judicials” i han descartat “fer més valoracions”. Igualment, han apuntat que el seu objectiu és “recuperar tots els diners sostrets en aquest frau”.

SOBRE LA TREBALLADORA ACOMIADADA

Ribó ha indicat aquest dijous que sense “l’activitat” de l’empleada de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de la ciutat acomiadada després de detectar-se en aquesta companyia un frau de quatre milions d’euros aquest no s’haguera produït. Així, ha considerat “absolutament normal” que aquesta extreballadora haja sigut citada a declarar com investigada pel jutjat que investiga l’estafa.

“És absolutament normal que la cite a declarar. Crec que podem afirmar que sense el seu treball i activitat aquest frau no s’haguera produït”, ha assenyalat el primer edil, que ha reiterat que l'”objectiu” del consistori i de l’EMT és recuperar els diners defraudats i ha anunciat que l’administració local, com a propietària del “cent per cent de les accions” d’aquesta companyia pública d’autobusos es personarà en aquesta causa.

Ribó s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació després de presidir l’acte de commemoració del Dia de la Policia Local, preguntat per la decisió del Jutjat d’Instrucció número 18 de València de citar a declarar com investigada a l’empleada acomiadada de l’EMT després de descobrir-se el frau.

“És normal. He pogut llegir la seua declaració jurada –la de l’extreballadora–, crec que ací hi ha uns indicis claríssims de culpabilitat”, ha agregat. Ha matisat que és “el jutge” i no ell qui “ha de jutjar” l’ocorregut però ha insistit que “si no hagueren donat aquestes actuacions, el frau no s’haguera produït”.

Així, ha considerat que en l’estafa detectada en l’EMT hi ha “dues peces fonamentals, aquesta –en al·lusió a l’extreballadora– i la de l’entitat bancària” a través de la qual es van fer les transferències que reclamaven els estafadors. “Si els dos hagueren actuat com toca, segons els protocols, res del frau s’haguera produït”, ha reiterat l’alcalde.

Preguntat per si l’ocorregut es podria haver evitat si hagueren existit més mecanismes de control en l’empresa municipal i pel fet que la cap de Gestió de la companyia, de baixa maternal quan es va produir el frau i una de les dues persones amb signatura mancomunada per a realitzar pagaments, mantinguera sense estar treballant aquesta capacitat, Ribó ha afirmat que “mantindre la signatura mancomunada no vol dir res respecte a aquest frau”.

“No té res a veure amb ell. És una qüestió normal que pel que sé permet Inspecció de Treball perfectament”, ha agregat, a més d’afirmar que “el frau s’ha produït perquè algú ha facilitat unes signatures que s’han pogut falsificar i ha infringit d’una manera molt clara els procediments –de control– que s’havien plantejat en 2017”.

“No té res a veure amb la signatura mancomunada. Si s’haguera utilitzat no haguera passat. Així de senzill”, ha dit respecte a la falsificació de signatures feta pels estafadors. “Si la signatura haguera passat per ella no hi haguera hagut frau”, ha subratllat.

D’altra banda, preguntat per les demandes que fa l’oposició municipal –PP, Cs i Vox– perquè el regidor i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l’entitat, Josep Enric García, deixen les seues responsabilitats, Joan Ribó ha dit que “pot fer i dir tot el que vulga” i ha apuntat que des del govern local se li facilitarà “tot al que legalment tinga dret”.

L’alcalde ha destacat que va convocar el ple extraordinari que va reclamar el PP i que van recolzar Cs i Vox sobre EMT “ràpidament” atesa aquesta sol·licitud i al “dret que té l’oposició contemplat en la llei”; ha recordat que en eixa sessió es va acordar, per mitjà d’una esmena de l’equip de govern, introduir mesures per a millorar “els mecanismes de seguretat” en les actuacions municipals relacionades amb les noves tecnologies i que compareixerà en la sessió ordinària d’octubre per a parlar d’aquesta companyia després del frau.

PLE SOBRE LA CIUTAT

Així mateix, preguntat per la petició de Cs per a celebrar el ple sobre l’Estat de la Ciutat, Joan Ribó ha assenyalat que “això no està contemplat en el reglament”. Ha afirmat que aquest “diu taxativament que es farà un ple en l’últim trimestre de l’any exceptuant l’any electoral, que és aquest”, 2019. “Em sembla molt bé que ho demane però si ho demana ha de fer-ho pels conductes reglamentaris que hi ha”, ha declarat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 7 =

caixaontinyent
ruta massamagrell