25n
25N
25N

L'EMT tanca una etapa, però es manté oberta la via judicial

La comissió d’investigació eximeix de responsabilitat a l’exgerent i al president de l’EMT

L'EMT tanca una etapa, però es manté oberta la via judicial
06/10/2020 -

Un any després de destapar-se el frau de quatre milions d’euros que va patir l’Empresa Municipal de Transport de València (EMT), es coneixen les conclusions a les quals ha arribat la comissió d’investigació, presidida per la regidora i consellera socialista de l’EMT, Elisa Valía. La primera recomanació: el cessament de la cap de gestió María Rayón per “falta de diligència constatada”, ja que, com indica la comissió, “es van produir nombroses accions i decisions per part de la cap de l’àrea que, si bé no van facilitar el frau, no van impedir que poguera prolongar-se durant més de 20 dies”.

Les conclusions arriben uns dies després que el president de l’EMT i regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, anunciara el cessament de l’ara exgerent de la companyia, Josep Enric García Alemany. Si bé és cert que es va voler deixar clar que aquesta decisió no tenia res a veure amb el frau, sinó que “s’anava a iniciar una nova etapa per a l’EMT”, la veritat és que partits de l’oposició sí que ho assenyalaven.

Ara, la comissió d’investigació és clara: es descarten les responsabilitats polítiques tant de García Alemany, com de Giuseppe Grezzi. “Ha quedat clar que no hi havia cap responsabilitat ni del gerent ni del president (ell mateix) en el frau”. Així mateix, Grezzi ha ressaltat que la comissió llance “recomanacions interessants per a millorar qüestions que no tenien a veure amb el frau”, com separar l’àrea de gestió actual en dos departaments, la creació de protocols per a finances amb especial atenció en el control de la tresoreria i la conciliació bancària o formació específica als empleats per a donar a conéixer els protocols i procediments, entre altres.

En definitiva, mesures que s’abordaran aquest dimecres, 7 d’octubre, i que tenen com a objectiu “posar tots els mitjans per a recuperar els diners i evitar que torne a succeir. L’EMT obri nova etapa amb millors garanties”, ha assenyalat Valía. No obstant això, encara està pendent una altra via, la judicial, abans de tancar aquesta etapa.

El Jutjat d’Instrucció 18 de València està investigant l’estafa. En aquest sentit, el president de l’EMT ha expressat que “estem impacients per rebre aquestes conclusions”, i ha recordat que només hi ha una treballadora de l’empresa investigada, que va ser acomiadada després de destapar-se el frau, i que el jutge té personada com a possible responsable civil a l’entitat bancària que va permetre l’operació sense comptar amb les autoritzacions marcades en el protocol.

A l’espera de la resolució judicial, i amb el vicegerent de la companyia al comandament de la gerència de l’EMT en funcions, la companyia continua avançant cap a un model renovat en el qual no només s’ha apostat per una flota d’autobusos rejovenida i més eficient, sinó que s’està incorporant la millor tecnologia per a facilitar, encara més, els desplaçaments a les persones usuàries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 3 =

bombers
bombers