EMT aprova amb el rebuig de l'oposició els comptes de 2020

Guardar

bus emt
bus emt

El consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha aprovat aquest dilluns, amb el sí del govern local --Compromís i PSPV-- i el rebuig de l'oposició --PP, Cs i Vox--, els comptes de 2020, que contemplen una xifra de negocis "fortament afectada" per la crisi sanitària de la Covid-19.

Al tancament del passat exercici, la xifra de negoci va ser de 23,5 milions d'euros, un 50% menys que en 2019. Fonts de l'EMT han destacat que els comptes estan "avalats per auditors externs i elaborades d'acord amb els continguts recollits en la normativa mercantil vigent".

Així mateix, la companyia ha ressaltat que en 2020 va haver-hi "diferents ajustos econòmics" per a fer front a la falta d'ingressos i s'ha apuntat que se segueix "a l'espera de les ajudes extraordinàries al transport urbà per a compensar les pèrdues per la Covid-19".

A la disminució d'ingressos per la caiguda del passatge i d'ingressos per publicitat durant la pandèmia, se sumen altres despeses addicionals derivades d'aquesta crisi com el reforç de la neteja, l'adquisició d'equips de protecció individuals i mampares per als autobusos, amb un cost d'1,3 milions, han agregat.

L'empresa ha subratllat que ajustos econòmics fets han permés estalviar 3 milions en el consum de matèries primeres i 1,8 en serveis exteriors, al mateix temps que ha precisat que la pandèmia ha tingut un impacte negatiu en els fons propis d'EMT de 18,5 milions.

L'entitat ha destacat, així mateix, el seu "compromís" amb les polítiques mediambientals "per a oferir un transport públic cada vegada més eficient i sostenible" i ha citat entre les actuacions fetes en 2020 la posada en circulació de 75 nous autobusos híbrids --27,5 milions d'inversió--, la millora de l'eficiència energètica dels depòsits nord i sud i de les oficines centrals per 60.000 euros.

La memòria del passat any també reflecteix un augment de la despesa en personal del 2,4% per "l'aplicació del conveni col·lectiu, la recuperació del poder adquisitiu de la plantilla després de retallades en 2012 i 2015 i l'increment salarial del 2%" dels PGE. L'EMT ha agregat que està "a l'espera que el jutjat social es pronuncie sobre l'ERTO per força major durant l'estat d'alarma".

La companyia ha agregat que l'incendi en les cotxeres de Sant Isidre no ha tingut impacte negatiu en els comptes gràcies a la pòlissa d'assegurança contractada --els danys van ascendir a 237.000 euros i l'ha avançat un primer pagament de 600.000 euros del total de 2 milions pel qual estan assegurats els autobusos i les instal·lacions--.

"Hem superat un any molt complicat per la pandèmia. Amb les restriccions a la mobilitat, la xifra de passatgers ha caigut fortament però EMT mai ha deixat d'oferir un servei essencial a la ciutadania. L'aportació municipal ha sigut clau per a superar això i seguim a l'espera de les ajudes estatals i europees per a fer front a l'impacte econòmic de la Covid-19", ha exposat el president de l'entitat, Giuseppe Grezzi, que ha destacat que l'aparcament de Mercat Central ha tancat amb beneficis per la "bona gestió".

Des del PP, Carlos Mundina i Marta Torrado han rebutjat els comptes per considerar que la gestió de Grezzi "porta a l'empresa a la fallida". "En aquests comptes es constata que la gestió que estan duent a terme el seu president, amb el beneplàcit de l'alcalde i els seus socis del PSOE, està deixant a l'empresa pública en una situació econòmica límit. Abocara a l'Ajuntament a fer un esforç financer extraordinari per a salvar a la companyia", han manifestat.

"GREU IRRESPONSABILITAT"

Mundina i Torrado han recordat que l'EMT "ha hagut de recórrer a un préstec de més de 27 milions, amb l'aval de l'Ajuntament, per a poder pagar les nòmines, mentre manté la despesa prevista de més de 12 milions a canviar les marquesines" i té "quasi la meitat de passatgers i ingressos". Han considerat que gastar eixos 12 milions "és una greu irresponsabilitat amb la situació actual".

"La situació financera de l'EMT és extremadament delicada", ha insistit Mundina. Els edils del PP han subratllat que "l'augment de les despeses innecessàries i la mala gestió obligaran l'Ajuntament a fer un esforç extraordinari per a salvar la viabilitat" i han reclamat al Govern central "amb urgència" el fons extraordinari de 1.000 milions per al transport urbà de grans ciutats.

Els 'populars' han reclamat de nou el cessament de Grezzi, que l'entitat siga intervinguda per l'Ajuntament i un pla de viabilitat urgent. Han censurat l'augment de retribucions d'alta direcció, que el deute a llarg termini "es dispara un 39% --per damunt de 67 milions" i que amb entitats financeres a curt termini puge un 74%.

Per part de Cs, Narcís Estellés ha dit que "el consell deixa una certesa i moltes preocupacions". "La certesa que, per segon any consecutiu, l'aparcament de Bruges --Mercat Central-- no funciona", ha afirmat, a més de criticar el "hòlding propi d'empreses al voltant d'EMT a costa del servei i la qualitat del transport públic".

"MALS PRESAGIS"

"L'any 2020 tanca amb més de 18 milions de pèrdues netes i 10 milions, de les 27 comandes al banc per l'EMT, que no es van gastar. Eixos 10 milions podran salvar la situació fins a maig de 2021. Ens preguntem si al juny l'empresa haurà de demanar un altre préstec per a tirar avant", ha asseverat, que ha demanat també que l'entitat siga intervinguda per l'Ajuntament i un pla de viabilitat financera i integral de negoci. Estellés ha demanat a Grezzi "que comptabilitze com indiquen els auditors".

Des de Vox, Vicente Montañez ha ressaltat "la pèrdua de negoci" que reflecteixen els comptes i els resultats negatius en el compte d'explotació. "Es confirmen tots els mals presagis", ha dit, a més de lamentar la "pèssima gestió" de Grezzi, "obstinat a seguir amb la compra d'autobusos, de marquesines i despeses desorbitades" i advertir de l'augment "descomunal" de l'endeutament i de futures "dificultats".

Destacats