Les empreses valencianes, "més resistents" que la mitjana espanyola enfront de la Covid-19, segons l'Ivie

L'IVIE adverteix que la grandària és determinant: El 39% de les microempreses tenia deute excessiu enfront del 16,6% de les grans

Guardar

Una persona teletreballant
Una persona teletreballant

Les empreses de la Comunitat Valenciana van aconseguir millorar molt, fins i tot més que la mitjana de les empreses espanyoles, després de l'eixida de la crisi en 2013, gràcies a una combinació de millora de la rendibilitat, esforç de 'desapalancament' i caiguda en els costos del finançament en reduir-se tipus d'interés.

Com a conseqüència, la Comunitat Valenciana es troba en "millor posició" que la mitjana nacional per a resistir la crisi actual provocada pel coronavirus, ja que el percentatge de les companyies valencianes amb una feble salut financera se situa en un 13,6%, enfront del 14,6% en el conjunt del país.

No obstant això, la grandària resulta "determinant": mentre el 39% de les 'microempreses' valencianes tenia deute excessiu abans de la Covid-19, en el cas de les grans empreses, aquest percentatge es redueix fins al 16,6%. A més, entre les grans empreses l'ocupació que generen les vulnerables només representa un 4%, però en les microempreses el percentatge quasi es triplica (11,7%). En totes les grandàries, els percentatges de les empreses valencianes són inferiors a la mitjana.

Així es reflecteix en l''Informe salut financera de les empreses valencianes: capacitat de resistir l'impacte de la Covid-19' que ha elaborat l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, el segon document d'una sèrie que està publicant en el marc d'IvieLAB, per a analitzar els efectes del coronavirus en diferents àmbits com l'ocupació, el PIB, les empreses o els autònoms.

En el seu estudi, l'IVIE exposa que la paralització de l'economia arran del coronavirus es tradueix en un "problema de liquiditat" per a les empreses que pateixen una intensa caiguda de la demanda i per tant dels seus ingressos.

No obstant això, aquesta situació no afectarà per igual a aquelles empreses que siguen solvents i, per tant, puguen emparar-se en les mesures del Govern per a estimular el finançament bancari, que a aquelles considerades més vulnerables, és a dir, que tinguen un deute excessiu i/o una baixa rendibilitat. Si la situació es prolonga en el temps, es pot traduir en un problema de solvència "més prompte i més greu" si la capacitat de resistir és menor, com pitjor siga la posició de partida en termes de rendibilitat, endeutament i càrrega financera.

AJUDES A EMPRESES VULNERABLES, NO A 'ZOMBIS'

A partir dels resultats obtinguts, els investigadors de l'Ivie, Joaquín Maudos (director adjunt) i Consuelo Mínguez, obtenen tres conclusions. En primer lloc, assenyalen que la situació financera de les empreses valencianes abans de la crisi del coronavirus havia millorat molt i els percentatges d'empreses vulnerables estaven molt fitats. No obstant això, "la situació es deteriorarà ràpidament si no s'adopten mesures adequades", adverteixen.

En la seua opinió, "és important dissenyar programes específics d'ajuda per a les empreses, però molt especialment per a les més xicotetes, donada la seua major vulnerabilitat financera".

En aquest sentit, consideren que "és important discriminar entre empreses vulnerables i sòlides i ser conscients que els fons públics a comprometre han de destinar-se al segon grup, i no a apuntalar de manera artificial empreses 'zombi', siga com siga la seua grandària".

Arxivat a:

Destacats