25n
25N
25N

Empresaris d'oci i espectacles recorreran en l'Audiència Nacional el tancament de bars musicals i discoteques

Empresaris d'oci i espectacles recorreran en l'Audiència Nacional el tancament de bars musicals i discoteques
01/09/2020 -

L’Associació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles Espanya de Nit ha anunciat la presentació d’un recurs davant l’Audiència Nacional per a denunciar “la inconsistència jurídica i epidemiològica” del tancament de l’oci nocturn. També realitzarà una presentació coordinada de recursos contra els decrets publicats sobre aquest tema per les diferents comunitats autònomes.

En el cas de la Comunitat Valenciana, al recurs s’han sumat Fotur, Alroa, ON Castelló, ON Benicàssim i l’Associació d’empresaris de sales de ball i discoteques d’Alacant. Segons aquestes entitats, un estudi sobre la situació del sector en l’autonomia realitzat durant el mes d’agost, reflecteix que ja ha desaparegut un 23,29% de les empreses (588), i que aquesta xifra pot incrementar-se en els pròxims tres mesos fins al 68,9% (1.722, sobre un total de 2.500 del sector), la qual cosa provocaria la destrucció de 14.000 ocupacions directes.

Segons l’associació, 15 dies després del tancament de bars musicals i discoteques a Espanya, ha quedat demostrat que els locals d’oci no han provocat el rebrot dels contagis. Després de tres mesos en què a penes un 10% del sector havia desenvolupat la seua activitat des que el passat 21 de maig s’iniciara la desescalada del confinament, l’associació defensa que s’ha posat de manifest que l’activitat reglada d’aquests locals i sotmesa a restriccions com el 33% de l’aforament, la limitació dels horaris o la prohibició de la utilització de les pistes de ball “no tenien pràcticament incidència en l’evolució de la malaltia ni dels contagis del coronavirus”.

En aquest punt, Espanya de Nit assenyala que durant les dues últimes setmanes s’ha disparat el nivell de brots i contagis en totes les comunitats autònomes, a pesar que el passat 14 d’agost la Comissió Interterritorial del Sistema de Salut Pública adoptara la decisió de tancar l’activitat dels locals d’oci.

Espanya de Nit afirma que el tancament obeeix a una “absurda estigmatització del sector que s’ha realitzat basant-se en fets aïllats i puntuals, denunciats pel mateix sector, i en dades estadístiques sense consistència i que ara han quedat en evidència en posar-se de manifest que l’expansió dels contagis no tenia una incidència especialment important en els locals d’oci”.

Per això, en el recurs dirigit a l’Audiència Nacional, Espanya de Nit reclama que s’identifiquen els indicadors que s’han utilitzat per a demostrar l’especial perillositat sanitària de l’activitat dels locals d’oci a Espanya, el nombre de brots detectats i de contagiats, les proves PCR realitzades o els rastrejos realitzats als contactes de risc, etc.

El recurs també denuncia la inconsistència jurídica d’una ordre comunicada que es dirigeix a les comunitats autònomes perquè elaboren els decrets en els quals es prohibeix l’activitat dels locals d’oci, sense que estiguera basada en cap instrucció publicada en el BOE, ni en cap acord del Consell de Ministres.

Espanya de Nit creu necessari denunciar per aquest motiu “la inconsistència de les actuacions promogudes contra un sector de l’economia sense que es contemplaren altres alternatives” ni s’acompanyen de mesures econòmiques complementàries i que només ha servit “de cortina de fum”.

RECORRERAN TAMBÉ ELS DECRETS DE LES CC.AA.

Respecte als decrets de les CC.AA., que també seran recorreguts, denuncien la confusió generada per la dispersió quant a la redacció d’aquests decrets o la “irregularitat que suposa que no establisquen un termini passat de temps d’aplicació de la mesura”, tal com és obligatori d’acord amb la Llei General de Salut Pública, que regula aquestes situacions excepcionals.

Espanya de Nit alerta que, a causa del confinament i a les prohibicions als locals d’oci, ja han desaparegut un 23,29% de les empreses (5.822), i que aquesta xifra pot incrementar-se en els pròxims tres mesos fins al 68,9% (17.225 sobre un total de 25.000), la qual cosa provocaria la destrucció de més de 140.000 ocupacions directes.

Així, veuen “imprescindible” convocar la Comissió de Seguiment constituïda pel Govern i els agents socials per a definir el contingut d’un pla de xoc específic per a salvar a les empreses d’oci i espectacles que permeta rescatar l’activitat d’aquestes empreses.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × dos =