L'ocupació femenina pateix major precarització, dependència i temporalitat

Guardar

valencia
valencia

La Regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha presentat hui el primer informe sobre la realitat de les dones en el mercat de treball en la ciutat de València, un document que reflecteix la situació de "marginació i desigualtat" que afecta les dones, i que en els últims anys s'ha vist més agreujada encara per efecte de la crisi. En el marc del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Regidoria d'Ocupació ha posat en marxa una sèrie de mesures de formació, promoció i sensibilització.

L'objectiu de l'informe és doble: d'una banda, disposar d'un diagnòstic clar de la situació de la dona en el marc laboral, de cara a poder definir les actuacions específiques de la Regidoria. I per un altre, ha explicat Gómez, "obtenir dades objectives d'una realitat incontestable: la situació de desavantatge de les dones dins del mercat de treball". Cal tindre en compte que fins ara no s'havia realitzat cap informe semblant, "perquè el que teníem fins ara era molt parc i no específic sobre la dona", ha lamentat la regidora.

L'anàlisi estarà disponible en els pròxims dies en la web municipal, així com en la web de València Activa. Les principals conclusions que es desprenen de les dades versen sobre les afiliacions a la seguretat social, l'evolució de les contractacions, i l'evolució de la desocupació femenina.

Respecte a les afiliacions a la Seguretat Social, en 2015 i 2016 el 52% són dones, però al Règim Especial de Treballadors Autònoms aquest percentatge descendeix fins al 37%. És el sector Servicis el que concentra el nombre més elevat d'afiliacions a la seguretat social de dones, especialment en el Règim del Sistema Especial d'Empleats de la Llar, que està totalment feminitzat (amb un 96% de dones). Així mateix, el 57% del total de contractes temporals són dones, i de les afiliacions que són per mitjà de contractes a temps parcial, el 67% són contractes a dones.

"Tot això demostra que la flexibilització i la precarització laboral afecta en major grau a les dones; que són les dones els que pateixen major dependència laboral i major temporalitat en els contractes", ha lamentat Sandra Gómez.

Quant a evolució de les contractacions, entre 2007 i 2017 s'ha produït una destrucció dràstica de l'ocupació femenina: 10.119 contractes menys (de 19.329 a 9.210). Tal com ha destacat Sandra Gómez, "en els últims anys s'observa un lleu repunt, però és encara insuficient". En xifres totals de contractes per any a dones, la reducció és de 100.000 en només 3 anys: de 249.878 en 2007 a 149.862 en 2010.

A aquesta situació se suma l'augment del desequilibri entre el nombre de contractes a barons i a dones: si bé en 2007 els valors eren semblants quant al nombre de contractes a barons i a dones, a partir del 2009 es comença a observar aquest desequilibri, que es manté en l'actualitat.

Finalment, l'informe analitza l'impacte en l'ocupació per grups d'edat. La major part de les contractacions (entre el 55% i el 65% del total) es realitza a dones de 25 a 44 anys, "encara que el nombre és menor que als barons de la mateixa edat", ha matisat Sandra Gómez.

Arxivat a:

Destacats