25n
25N
25N

Comença la identificació de dos maquis al cementeri municipal de Simat

Comença la identificació de dos maquis al cementeri municipal de Simat
13/01/2021 -

L’arqueòleg i forense Miquel Mezquida es va entrevistar la setmana passada amb l’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, per a procedir a la identificació de dos maquis (guerrillers), Bautista Soler Ripoll i Miquel Tonda Pérez, assassinats pel règim franquista i soterrats al cementeri municipal de Simat de la Valldigna. Aquesta visita s’engloba dins del programa que s’està desenvolupant per part de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Les restes dels dos guerrillers antifranquistes estan inhumades en el sòl del cementeri sense cap mena d’identificació ni làpida. De manera general, les víctimes de la dictadura, durant eixa època, no rebien sepultura en nínxols com va ocórrer en els milers d’assassinats després de la guerra i soterrats en fosses comunes.

Els dos maquis simaters van ser afusellats en el cementeri de Gandia i els seus cadàvers van ser traslladats a Simat per soterrar-los.

L’alcalde de Simat de la Valldigna, Víctor Mansanet, considera «just i necessari recuperar no solament les restes, si no la memòria i la lluita que van fer aquestes persones contra la barbàrie feixista imposada a partir de 1939». En 2018 ja es van exhumar els cossos de tres veïns del municipi de la fossa comuna 128 al cementeri de Paterna, on van ser assassinats entre 1939 i 1941 juntament amb 34 republicans més, la majoria dels quals reposen en fosses comunes en Paterna, Gandia i Alzira.

Mansanet va adquirir des del primer dia que va ostentar l’alcaldia «un compromís amb les víctimes del franquisme perquè recuperen la dignitat com a lluitadors per la llibertat i la democràcia i, al mateix temps, perquè es reparen els seus noms». «No hi haurà justícia fins que els assassinats pel franquisme reben la reparació que els correspon i es reconega oficialment la tasca que van fer en defensa de la legalitat republicana, la Constitució i la llibertat», declara Mansanet.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × dos =