La màgia d'El Empastre reviu a Catarroja

Aquesta nit se celebra la Mostra Musical El Empastre amb les bandes de l’Artesana i la Unió Musical

Guardar

El Empastre
El Empastre

L'emblemàtica banda d'El Empastre va traslladar el nom de Catarroja arreu del món fa 103 anys i aquest divendres 22 de juny es torna a viure la seua música. Dos grups en representació de La Societat Unió Musical de Catarroja i la Societat Musical l'Artesana de Catarroja s'enfrontaran en la primera edició de la Mostra Musical El Empastre per a demostrar qui coneix millor l'essència de la primera banda còmica-taurina-musical d'Espanya. El concert serà a la Plaça de la Llotgeta a les 22 hores i promet divertir al públic.

El programa està format pel pasdoble "El Empastre" de Pascual Peris Chirivella, antic component de la banda catarrogina, que fa un homenatge a l'amistat, l'originalitat i frescor que va crear. Aquest va ser estrenat en 2015 per les dues societats musicals de Catarroja, amb motiu del seu centenari. A continuació, s'interpretarà el popurri "Centenari", també de Peris, un arranjament de les obres més conegudes. El punt més creatiu arribarà amb l'arranjament personalitzat que cada grup farà de "La Gamba de les barraques",  on hauran de representar la comicitat, originalitat, joc i gràcia de la banda còmico-taurina-musical a través d'una melodia que continua emocionant al veïnat.

Les actuacions seran valorades per un jurat format per membres d'El Empastre, com Fernando Sánchez Manzaneque (president), Toni Alapont Casany i Ángel Crespo (fill d'un dels músics i director), per l'alcalde de la localitat, Jesús Monzó, i pel secretari de Fórum Catarroja. Mentre que el públic assistent votarà i elegirà qui guanya un pernil, el jurat atorgarà un guardó honorífic i de reconeixement. Els representants de la Societat Musical l'Artesana i de la Unió Musical s'encarregaran de fer el recompte de la votació popular.

Aquesta primera edició està organitzada per "Un tall d'empastradors" i Fòrum Catarroja i compta amb el patrocini de l'ajuntament. L'objectiu, segons el cap de la comissió "Un tall d'empastradors", Juan Bautista Artola, és recuperar la música i l'espectacle d'aquesta agrupació musical que va viatjar a països com Veneçuela, Colòmbia, Puerto Rico, Portugal, Bèlgica, Itàlia o Equador. "Pretenem que les bandes vagen més enllà d'una xaranga i siguen fidels a la comicitat, el joc i l'originalitat que tenia", afegeix. Per aquest motiu, considera important que aquesta mostra continue en el futur i tinga repercussió, però explica que és necessari un suport econòmic i logístic perquè continue.

Foto: I. Alemany

El Empastre

El Empastre va ser la primera banda còmico-taurina-musical d'Espanya i naix a la localitat de Catarroja en 1915. Amb músics d'altres pobles valencians, es caracteritzava per la combinació d'espectacle amb música fresca, divertida i festiva. Vicente Esteve, saxo tenor de la banda, explica a Valencia Extra que quan tenien una cançó nova de seguida pensaven com muntar un número que l'acompanyara i preparaven la part còmica entre tots. "La idea era renovar-se contínuament tenint en compte el que estava de moda o, inclús, les tradicions i la cultura de cada país", afegeix.

Segons conta Esteve, que va viure la gira per Colòmbia, Veneçuela i Equador entre 1967 i 1981, quan van introduir els bous a l'espectacle va arribar el vertader èxit perquè "mai s'havia vist res igual". No obstant això, "Un tall d'empastradors" va sortir per a homenatjar i posar en relleu allò que El Empastre va aportar a Catarroja, València, Espanya i, sobretot, al món de l'espectacle, i que no va tindre el reconeixement que deuria, valora Artola. Esteve està d'acord: "excepte a Catarroja, a Llatinoamèrica es valorava molt la banda, mentre que a Espanya tots els espectacles eren un 'empastre', una idea que perd la seua marca".

Amb la constitució de la comissió catarrogina i el cent aniversari de la seua creació, des de 2015 s'han desenvolupat xarrades, actes d'homenatge de bandes de música i conservatoris i, recentment, s'ha publicat el llibre "El Empastre, una història per acabar. Vivències i fets", amb la coordinació de Juan Artola. Amb la Mostra d'aquesta nit, l'organització espera que la seua màgia torne a reviure entre els carrers que la van veure nàixer.

 

Destacats