Els veïns de València carreguen contra els Pressupostos

La presidenta de la Federació de Veïns considera molt greu l’absència de subvenció per al transport metropolità que sí es porten Madrid, Barcelona o Canàries.

Guardar

30221304_10213250110662068_1645754828430770176_o
30221304_10213250110662068_1645754828430770176_o

  • L'Autoritat de Transport Metropolità i els ajuntaments analitzen la situació davant la falta de finançament en els PGE

La presidenta de la Federació de Veïns, María José Broseta, ha qualificat aquest dijous d'“inacceptables” els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) presentats dimarts passat pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro.

Després d'analitzar els comptes, Broseta considera que l'augment del 25% en les inversions a la Comunitat va en la línia de l'augment generalitzat en la majoria d'autonomies, per la qual cosa en inversió per habitant els valencians i valencianes segueixen estant els tercers per la cua pel que fa a la resta d'Espanya amb 150 euros, a 67 euros de la mitjana nacional.

Per a Broseta, aquestes xifres suposen “una burla per als veïns i veïnes de València”, al mateix temps que ha afirmat que “no es corresponen amb les nombroses promeses del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en les seues últimes visites a la ciutat”.

La dirigent veïnal ha considerat especialment sagnant l'absència dels 38 milions d'euros de subvenció per a transport públic metropolità de València, malgrat la recent constitució de l'Autoritat Metropolitana de Transport, màxime tenint en compte que València és per població la tercera àrea metropolitana d'Espanya amb 1,5 milions d'habitants.

No obstant, aquesta ajuda sí que s'ha concedit a Madrid (127 milions), Barcelona (109 milions) o Canàries (48 milions): “Aquesta és la mostra més evident que per al Govern de Rajoy els valencians i valencianes som ciutadans de segona, els PGE plasmen unes desigualtats que van en contra del que marca la Constitució”.

En matèria d'inversions, Broseta ha lamentat que les quantitats per a les actuacions estratègiques de València són testimonials. Per exemple, ha denunciat que per al soterrament de vies inclòs en el Parc Central (canal d'accés, estació subterrània, túnel pasant i doble plataforma Valéncia-Castelló) tan solament es destinen 3 milions d'euros d'un muntant total de 3.300 milions que costa l'actuació. Tampoc existeix cap aportació per a finançar la línia T2 (ara línia 10).

Per al Pla de Rodalies solament s'han consignat 53 milions d'un total d'1.500 en els quals estaven pressupostades totes les millores fins a 2025, per no parlar de les escasses aportacions al Consorci València 2007, que segueixen deixant a l'entitat sense marge de maniobra, o a contenidors culturals tan importants com el IVAM, el Museu de Belles arts o el Palau de les Arts, que estan a la cua d'Espanya a molta distància d'altres recintes similars de Madrid o Barcelona.

En el cas del Consorci, Broseta ha exigit al Govern que assumisca “d'una vegada per sempre el deute de 430 milions, tal com va fer en el seu moment amb les Olimpíades de Barcelona o les expos de Sevilla i Zaragoza”.

En definitiva, Broseta ha lamentat que aquests PGE tornen a llastrar els interessos dels valencians i per aquest motiu la Federació de Veïns recolzarà qualsevol acció encaminada a visibilizar i modificar aquesta situació: “No volem que ens donen més del que ens correspon, però tampoc que de forma reiterada ens donen molt menys”, ha finalitzat.

Destacats