25n
25N
25N

Els valencians han pagat 2000 milions en interessos des de 2012

El conseller d’Hisenda lamenta el “insult a la intel·ligència dels valencians” en presentar el Govern com a finançament el suposat estalvi en interessos de préstecs que no existirien si se solucionara el problema d’arrel

Els valencians han pagat 2000 milions en interessos des de 2012
31/01/2018 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reclamat al Govern central “fets concrets i no paraules buides com fins ara” per a escometre d’una vegada per sempre la reforma del sistema de finançament autonòmic caducat des de l’1 de gener de 2014 “i que condemna als valencians a ser els pitjor finançats d’Espanya”.

“És indignant i molt difícil d’encaixar que venja algú a alçar una altra cortina de fum per a quedar bé i a dir als valencians que ens aguantem, quan a més acaben d’incomplir ni més ni menys que una promesa del president Rajoy, qui va assegurar que abans d’acabar 2017 hi hauria un nou finançament acordat”, ha lamentat Soler, en referència a la intervenció de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en el Fòrum Europa.

“La inacció del Govern, que ni tan sols ha dit què model de finançament autonòmic vol ni què opina de l’informe dels experts fet públic fa sis mesos, li costa cada dia als valencians 3,6 milions d’euros en infrafinançament respecte a la mitjana de les autonomies, que és el que val edificar un col·legi i uns diners amb el qual els valencians podrien gaudir de millors serveis i més oportunitats”, ha assenyalat Soler, qui ha recordat com el Govern “va dilatar diversos mesos l’engegada de la Comissió Tècnica per a la reforma del model i ara s’està reunint però sense avanços ni concrecions”.

“Que escometen la reforma de debò i posar fi a una situació que està sagnant les finances valencianes”, ha recalcat el titular d’Hisenda, que ha criticat l'”insult a la intel·ligència dels valencians” que pretén fer el Govern quan presenta com un finançament addicional els suposats estalvis en interessos d’uns préstecs estatals que el Govern atorga a les comunitats i, particularment, a la valenciana, en lloc del finançament just que li correspon, perquè no resol el problema de fons”.

“El Govern dóna el FLA al 0% a unes comunitats, no a la valenciana”

“Però quins estalvis? Quina aixecada de camisa ens plantegen?”, s’ha preguntat Soler, per a recordar que “el que no té sentit és que el Govern ens done a nosaltres el finançament com a préstecs que haurem de retornar i damunt, amb interessos, mentre a altres comunitats els dóna uns diners que no han de retornar i sense pagar interessos, ja que l’Executiu central, a les mal anomenades complidores del sostre de dèficit, que ho són perquè tenen més recursos, li dóna el FLA a interés zero”, ha criticat Soler.

Vicent Soler ha advertit que, precisament aquest dimecres, la Generalitat ha desemborsat a l’Administració central 106 milions en concepte d’interessos pels préstecs estatals que rep per a cobrir l’infrafinançament, concretament el FLA 2015 i 2016 i el Fons Social.

En conjunt, i des de 2012, els préstecs atorgats pel Govern en substitució del finançament que sí que reben altres comunitats ha comportat que els valencians “hagen hagut de pagar des de 2012 un total d’1.951,1 milions en concepte d’interessos, tenint en compte, a més, que són préstecs que caldrà retornar”.

Del total, 1.633,3 milions d’interessos corresponen als mecanismes de liquiditat -FLA, Pla de Pagament a Proveïdors i Fons Social- i altres 317,8 són per les línies ICO-CC AA en 2012. “Eixos 1.951,1 milions que s’han pagat amb càrrec al pressupost de la Generalitat es podrien haver destinat a infraestructures, a millorar la sanitat i l’educació dels valencians o a polítiques socials”, ha lamentat el conseller d’Hisenda.

“Una triple estafa que ens costarà 3.223 milions”

A més, fins a la fi del període d’aquests préstecs de l’Estat, la Comunitat haurà d’abonar un total de 3.223,2 milions d’euros, “que és, per exemple, tres vegades el pressupost d’Igualtat i Polítiques Inclusives”. “La situació de la Comunitat Valenciana és d’una triple estafa. No solament no hi ha condonació, sinó que ens estan donant préstecs en comptes de finançament; uns crèdits que haurem de retornar quan altres comunitats reben eixos diners per dret i no ho hauran de retornar; i a sobre, hem de pagar interessos, amb un tipus del 0,83%, que és el que li costa al Tresor “.

“No caldria abonar ni principal ni interessos si disposàrem dels mateixos recursos que la mitjana. El Govern no resol el problema de fons, l’infrafinançament de totes les autonomies, que porta al fet que algunes, com la valenciana, estiguem vivint de préstecs. I damunt ens costen interessos”, insisteix Soler.
1.500 euros en interessos per cada família mitjana

Els quasi 2.000 milions en costos financers abonats fins avui suposen que cada valencià hi haja hagut de “pagar” 395 euros, de manera que a cada família mitjana de quatre membres li ha suposat 1.580 euros, “uns recursos que podrien haver-se destinat a millorar les oportunitats i la qualitat dels serveis públics dels valencians”.

“Totes les comunitats estan infrafinançades”

El titular d’Hisenda ha subratllat que “ningú ha de perdre la perspectiva” i tenir clar que “totes les comunitats està infrafinançades, com va acreditar l’informe dels experts a nivell nacional fet públic en el mes de juliol passat, atés que reben del model de finançament una quantitat insuficient per a atendre les competències que tenen encomanades, particularment les referides a tres dels quatre pilars de l’Estat de Benestar, sanitat, educació i protecció social”.

“En concret, l’informe dels experts xifra en 16.000 milions d’euros la insuficiència de recursos que van patir les comunitats en l’últim any liquidat, que va anar 2015”, ha precisat Soler.

“Parlar de condonació a la Comunitat per uns crèdits que no hauria d’existir és absolutament fals i demagògic”, ha apuntat Soler, qui ha afegit que, no obstant això, “l’important és que totes les comunitats unim esforços i traslladem al Govern que cal canviar les regles de joc amb la finalitat de modificar un model de finançament caducat des de l’1 de gener de 2014, que no s’ha modificat en 2017 malgrat la promesa del president del Govern i que no garanteix la suficiència al conjunt de les autonomies”.

Clara Ferrando: “No som ciutadans de segona”

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha censurat que, des del Govern central, “volen fer-nos creure que el FLA és un regal que ens fan, quan en realitat és un préstec que s’aconsegueix amb els nostres propis diners i pel qual ens cobren interessos”.

“El que ha de fer el Govern central és reformar ja el sistema de finançament autonòmic que, segons han demostrat tots els estudis, és profundament injust amb la Comunitat Valenciana. Rajoy es va comprometre a tenir un nou sistema en 2017 però ha incomplit la seua paraula i ara Soraya Sáenz de Santamaría ve a dir-nos que som afortunats pels préstecs que ens fan”, ha assegurat Clara Ferrando.

“Cal recordar-li al Govern central i al PP de la Comunitat Valenciana que, darrere de la lluita del Consell per un finançament just, està la defensa dels serveis públics fonamentals, els diners amb el qual es paga la sanitat, l’educació i o la dependència dels valencians i les valencianes. Els valencians no som espanyols de segona ni tenim per què tenir pitjors serveis que els ciutadans d’altres comunitats autònomes”, ha indicat Ferrando.

“El FLA -ha afegit la secretària autonòmica d’Hisenda- no és cap regal. Suposa pa per a avui i fam per a matí i posa en perill la nostra autonomia financera i política. En aquests moments tenim un deute que llastra la nostra capacitat de creixement. En els pressupostos de la Generalitat, un de cada quatre euros que gastem va destinat a pagar amortitzacions i interessos del deute. Només en 2018 hem pressupostat 4.649 milions. Que no ens diguen que un préstec és un regal i que hem d’estar agraïts”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 6 =

caixaontinyent
Informacion coronavirus