25n
25N
25N

Els últims avanços per a pacients sotmesos a cirurgia toràcica es presenten en l'Hospital General

Un total de 52 experts nacionals i internacionals es reuneixen per a estudiar com la seguretat clínica ha millorat a través de l’aplicació de noves tècniques d’analgèsia

Els últims avanços per a pacients sotmesos a cirurgia toràcica es presenten en l'Hospital General
27/11/2016 -

Els avanços més importants per a aconseguir una major seguretat clínica en els pacients sotmesos a cirurgia toràcica s’han presentat en les VI Jornades d’actualització en Anestesiologia i Reanimació en Cirurgia Toràcica celebrades del 24 al 26 de novembre en l’Hospital General Universitari de València.

En la inauguració de les jornades, la diputada de Benestar Social, Educació i Salut, Mercedes Berenguer, ha destacat la importància de “actualitzar els coneixements i el consens entre professionals de diferents països”. Al costat de la diputada provincial també ha estat la sotsdirectora general d’Activitat Assistencial Integrada de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Miriam García Layunta, qui ha insistit en la utilitat d’aquest fòrum per a “millorar la seguretat clínica en les intervencions a les quals ens sotmetem els ciutadans”.

Més d’un centenar de congressistes han pogut conèixer les millores tècniques de cirurgia mínimament invasiva videotoratoscópica, els últims avanços en cirurgia robòtica i el trasplantament pulmonar a través de ponències i tallers pràctics en els quals han pogut experimentar amb els dispositius més moderns.

“Aquests nous mètodes i equipaments han millorat la seguretat clínica i ens permeten realitzar cirurgies que no eren possibles fa uns anys, augmentant la supervivència i reduint la morbimortalitat”, segons ha explicat el director de les jornades i cap de secció d’Anestesiologia de l’Hospital General de València, Manuel Granell. “Hui en dia es pot operar a pacients que prèviament ja han patit una extirpació de part o tot un pulmó i que necessiten ser sotmesos a una operació sobre l’altre pulmó –per exemple davant una metàstasi de càncer-, i a els qui abans teníem per pacients inoperables”, ha afegit Granell.

En les jornades, que han comptat amb la participació de 52 experts nacionals i internacionals, s’ha posat de manifest que la seguretat clínica ha millorat a través de l’aplicació de noves tècniques d’analgèsia, com el bloqueig epidural toràcic i paravertebral guiat mitjançant ecografia. A més, ha sigut fonamental la utilització de tècniques de ventilació que aporten major protecció pulmonar i redueixen les lesions pulmonars associades a la ventilació.

El gran atractiu d’aquestes trobades és el seu model de formació, basat en la simulació clínica mitjançant tallers sobre el maneig específic de la via aèria, ventilació mecànica, monitoratge hemodinàmica, saturació d’oxigen cerebral, analgèsia epidural toràcica i, finalment, la utilitat de l’ecografia per a anestèsia locoregional i avaluació perioperatoria del tòrax.

 

Assaig clínic PROTHOR

D’altra banda, l’Hospital General ha acollit l’assaig clínic PROTHOR, Protective Ventilation with Higher versus Lower PEEP during one-lung ventilation for thoracic surgery, promogut per l’European Society of Anesthesiology (AQUEIXA) i realitzat per prestigiosos investigadors internacionals procedents de Turquia, Itàlia, Alemanya i Suïssa, així com per investigadors nacionals com el doctor Granell i la doctora Unzueta, que coordinen actualment l’estudi en el nostre país. Aquest assaig tracta de validar definitivament si l’aplicació de PEEP, maniobres de reclutament pulmonars i l’ús de volums pulmonars baixos, té un efecte protector sobre el pulmó ventilat durant la cirurgia toràcica i redueix la incidència de lesió pulmonar aguda.

Les jornades són una activitat de formació continuada de la Secció de Cardiovascular i Toràcica de la Societat Espanyola d’Anestesiologia i Reanimació (CALMAR) i han sigut acreditades com a curs de l’European Association of CardioThoracic Anesthesiologists (EACTA), la Universitat de València, el Sistema de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut, el Ministeri de Sanitat yla Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 1 =