Els Serrans i el Racó d'Ademús milloren carrers i espais esportius amb l'ajuda de la Diputació

Jorge Rodríguez: “Els municipis necessiten un finançament suficient per a poder assumir competències i demostrar la seua responsabilitat”

Guardar

1-Jorge Rodríguez durante su visita a Higueruelas
1-Jorge Rodríguez durante su visita a Higueruelas

La Diputació de València ha invertit 1.695.144 euros en les comarques de La Serrania i el Racó d'Ademús a través del pla d'Inversions Financerament Sostenibles de 2017, del que acaba de conéixer-se el llistat de projectes a executar durant el present any. En el cas d'aquests dos territoris, les principals inversions s’han destinat a la reurbanització de vies públiques, la millora d'instal·lacions esportives i actuacions relacionades amb el cicle de l'aigua.

En total han sigut més de 20 milions d'euros els que s'han repartit per tota la província a través d'esta línia d'ajudes, la tercera d'aquest tipus en aquesta legislatura. La Diputació compleix així amb una reivindicació històrica en matèria de finançament: tots els municipis valencians podran “assumir competències i demostrar la seua responsabilitat en resposta a l'autonomia que sempre diem que han de tenir”, ha defensat el president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez.

En el cas concret del Racó d'Ademús, l'obra de major import serà la repavimentació de la calle Príncipe de Asturias de Torrebaja, per un total de 50.961 euros. A aquesta li segueix la reparació d'un camí a Castielfabib, per 50.128 euros; el condicionament de l'edifici multiusos ‘El Horno’ de la Puebla de San Miguel, per 49.215 euros; la substitució d'una part de la xarxa d'aigua potable a Casas Bajas, per 48.550 euros; i la reurbanització de la calle Calderas, a Ademuz, per un import de 45.653 euros.

Ja en la comarca de la Serrania s'ha prestat una especial atenció a les instal·lacions esportives, com és el cas del poliesportiu municipal de Chelva, que condicionarà el seu recinte amb els 94.997 euros de la Diputació de València, la major de les inversions en aquesta zona d'interior.

El municipi de Tuéjar, per la seua banda, destinarà 78.399 euros a arreglar camins en mal estat, mentre que Chulilla escometrà diferents obres de reparació en la seua piscina municipal per 73.879 euros. Amb 70.249 euros Benagéber construirà un nou dipòsit d'aigua potable i millorarà els existents, i amb una inversió de 62.724 euros Titaguas adequarà i ampliarà el seu espai reservat a la pràctica esportiva.

Criteris clars i objectius

Aquest tercer IFS va ser aprovat en el mes de juliol i els ajuntaments van tenir de termini fins a finals de setembre per a presentar els projectes a executar en cadascuna de les localitats de les comarques valencianes que complisquen amb el requisit de tenir menys de 50.000 habitants. Els criteris a l'hora de determinar el repartiment de fons han sigut els mateixos que es van emprar en el pla de Serveis i Obres Municipals (SOM).

D'aquesta forma, a cada municipi li ha correspost una quantitat fixa i una altra variable en funció de criteris com el nombre d'habitants, que pondera un 30%; el cost efectiu dels serveis; la superfície (10%); la taxa de desocupació (10%); els nuclis de població separats, com a aldees i pedanies (4%); i la pertinença al Pacte d'Alcaldies amb actuacions contra el canvi climàtic (3%).

La intenció d'aquest pla torna a ser, per tant, la de reforçar l'aposta de la Diputació de València per dotar d'autonomia als alcaldes i alcaldesses de la província, que són, com assegura el president de la corporació provincial, “els que millor coneixen les necessitats dels seus veïns”. “Amb aquest nou model de repartiment d'ajudes, en aquesta diputació s'ha acabat amb els plans teledirigits que estaven al marge de criteris reals i objectius”, ha destacat Rodríguez.

Destacats